SiolNET. Novice Slovenija
7,40

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V teh delih Slovenije lahko ponoči zapade še četrt metra snega #video

7,40

termometer

Na primorski avtocesti je za Brezovico proti Kopru zaradi prometne nesreče zaprt vozni pas. Nastaja zastoj, zato naj vozniki osebnih vozil uporabijo vzporedno regionalno cesto na relaciji Ljubljana−Vrhnika. Sneženje se po podatkih agencije za okolje na jugu države sicer umirja, prav tako tudi burja na Primorskem. Na Koroškem, v Zgornji Savinjski dolini, na širšem območju Pohorja in Kozjaka pa bo ponoči obilneje snežilo, zapade lahko do 25 centimetrov snega.

Zaradi napovedanih obilnih snežnih padavin bo šola Ojstrica, podružnična šola OŠ Neznanih talcev Dravograd, po priporočilu Civilne zaščite Občine Dravograd do vključno srede zaprta za pouk, ta pa se bo izvajal na daljavo. Kot je v objavi na družbenih omrežjih še zapisal župan Anton Preskavec, v prihodnjih dneh obstaja možnost težav pri izvajanju šolskih prevozov, in zato pozval, da naj iz varnostnih razlogov otroci, če ne gre drugače, ostanejo doma.

V nesreči na primorski avtocesti sta bili udeleženi dve tovorni vozili, pri tem se je huje poškodoval povzročitelj, poroča 24ur.com.

Burja na Primorskem še vedno dosega hitrosti do 90 kilometrov na uro

Kot so sporočili s centra za obveščanje, burja na Primorskem še vedno v sunkih dosega hitrosti do 90 kilometrov na uro. Se pa sneženje še ne bo umirilo na Koroškem, v Zgornji Savinjski dolini in na širšem območju Pohorja in Kozjaka, kjer lahko do jutra zapade od deset do 25 centimetrov snega, možen bo pojav snegoloma. V gorah pa je velika nevarnost proženja snežnih plazov, še opozarjajo.

V spodnji tabeli si poglejte, kje vse v Sloveniji imajo trenutno več kot pol metra snega.

Foto: Arso.si | Foto: Foto: Arso.si

Novice V Dalmaciji sneženje tudi danes povzroča kaos

Preko cest padlo več kot 130 dreves

Izredne vremenske razmere so danes povzročile veliko težav. Največ preglavic je povzročalo obilno sneženje. Na centru za obveščanje so zabeležili 116 dogodkov v povezavi z visoko snežno odejo, največ na območju Štajerske, Koroške in Dolenjske. Za sanacijo posledic je bilo na terenu aktiviranih 43 gasilskih enot.

Preko cestišč se je po do sedaj zbranih podatkih podrlo več kot 130 dreves, poškodovanih je bilo devet objektov elektrodistribucijske infrastrukture in en objekt telekomunikacijskega omrežja, zabeležili so tudi tri izpade dobave električne energije odjemalcem občine Podvelka. Zaradi podrtega drevja in obilnega sneženja je bilo zaprtih tudi nekaj cest in ogroženo več stanovanjskih objektov.

Sneženje v Novem mestu | Foto: Š. L. Foto: Š. L.

Meteorna voda poplavila kletne prostore

Nemalo nevšečnosti je povzročal tudi močan veter, zlasti na severnem Primorskem. Zaradi vetra pa so morali gasilci posredovati tudi v občini Koper, na Notranjskem in Podravskem. Močan veter je podiral drevje, odkrival ostrešja objektov in poškodoval predvsem infrastrukturo elektrodistribucije in telekomunikacij, zaradi sunkov burje je bilo v dnevnem času koprsko pristanišče priprto. Za sanacijo posledic je bilo aktiviranih 18 gasilskih enot.

Zaradi obilnega deževja je meteorna voda ogrožala oziroma poplavila predvsem kletne prostore objektov na območju Posavja, Zasavja, Dolenjske in Štajerske. V Rogaški Slatini je meteorna voda zalila skladiščno halo, v Spodnjem Gaberniku pa se je sprožil zemeljski plaz.

Močan veter in obilnejše padavine povzročajo težave tudi v prometu. Po podatkih prometnoinformacijskega centra zaradi burje na hitri cesti Nova Gorica−Razdrto med Selom in razcepom Nanos velja prepoved prometa za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami ne glede na težo.

Sneženje v Novem mestu | Foto: Š. L. Foto: Š. L.

Ponekod prepoved za priklopnike in polpriklopnike

Zaradi odstranjevanja snega in podrtega drevja velja na cestah Ožbalt−Kapla, Ig−Rakitna, Ruta−Lovrenc na Pohorju−Rogla ter Solčava−Črna na Koroškem na odseku Koprivna−Sleme popolna zapora.

Zaradi zimskih razmer velja prepoved za priklopnike in polpriklopnike na cestah Ajdovščina−Col−Črni Vrh−Godovič ter na hrvaški strani mejnih prehodov Babno Polje in Petrina. Prepoved prometa za tovorna vozila nad 3,5 tone velja na cesti Radlje−Radeljski prelaz, prepoved za tovorna vozila nad 7,5 tone pa velja na cestah Velenje−Slovenj Gradec v Mislinji, Škale−Graška Gora; Maribor−Dravograd v obe smeri, Dravograd−Trbonje, Slovenj Gradec−Pungart in Ribnica−Ribniška Koča.

Sneženje v Novem mestu | Foto: Š. L. Foto: Š. L.

Cesta čez prelaz Vršič je zaradi zimskih razmer zaprta, čez prelaza Korensko sedlo in Jezerski vrh pa so obvezne verige, obvešča prometnoinformacijski center.

Kot še opozarjajo na prometnoinformacijskem centru, so na cestah posipne in plužne skupine. Voznikom priporočajo previdno vožnjo, upoštevanje varnostne razdalje ter prilagoditev hitrosti voznim razmeram.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin