SiolNET. Novice Svet
6,26

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Dalmaciji sneženje tudi danes povzroča kaos

6,26

termometer

Zaradi snega, poledice in orkanskega vetra je v velikem delu Hrvaške oviran promet. Sneži tudi v višjih delih Dalmacije. Zaprtih je več delov avtocest iz notranjosti proti morju. Sneg težave povzroča tudi v zahodnem delu Bosne in Hercegovine, kjer je v zametih ostalo več vozil, ter v Črni gori.

Za vsa vozila je bila dopoldne po navedbah Hrvaškega avtokluba (HAC) zaprta avtocesta iz Zagreba proti Reki na delu med Kikovico in Delnicami, avtocesta proti Splitu pa je bila med Svetim Rokom in Posedarjem prevozna samo za osebna vozila. Zaprt je bil tudi del jadranske magistrale med Senjem in Sveto Marijo Magdaleno. Most na Krk je odprt le za osebna vozila.

Voznike pristojni opozarjajo, naj se ne odpravljajo na pot, če ni nujno.

sneg Novice Bo Slovenijo v ponedeljek zajelo najobilnejše sneženje v zadnjih petih letih?

Prekinjene tudi številne trajektne in katamaranske povezave

Prekinjene so tudi številne trajektne in katamaranske povezave z otoki v Kvarnerju in Dalmaciji. Za Kvarner danes velja rdeče vremensko opozorilo, za območje Reke in zahodno obalo Istre pa oranžno.

Vremenoslovci tudi za prihodnje dni napovedujejo podobno vreme, obilno naj bi snežilo v višjih delih države, še naprej bo pihal močan severovzhodni veter.

Številni Zagrebčani pa so se danes odločili z žičnico povzpeti na zasneženo Slijeme, pri čemer je na spodnji postaji zaradi tehničnih težav pri prodaji kart nastala velika gneča. Po poročanju portala index.hr so ljudje čakali tudi uro in pol.

Težave tudi v BiH in Črni gori

V Hercegovini pa so v nacionalnem parku Blidinje iz snežnih zametov danes rešili okoli deset vozil, v katerih so bili večinoma ljudje iz Dalmacije, ki so bili na poti na smučanje v BiH, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. Čeprav je bila cesta v parku zaradi snega zaprta, se je po njej do osrednjega dela BiH v soboto odpravilo več vozil, a so zaradi nanosov snega na cesti, ki so nastali zaradi obilnih padavin in močnega vetra, obstala.

Reševalne službe so s pomočjo mehanizacije uspele izvleči vozila iz nanosov snega, cesta pa ostaja zaprta tudi danes. Zaradi obilnih padavin o težavah na cestah sicer poročajo iz celotnega zahodnega dela BiH.

Težave v prometu zima povzroča tudi v Črni gori. Na progi Bar–Bijelo Polje je zaradi okvar obstal vlak, okoli 200 potnikov je noč preživelo v mrzlih vagonih in šele danes so pot nadaljevali z avtobusi, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Zapadlo do 20 centimetrov snega

V celinskem delu Dalmacije je v soboto zapadlo do 20 centimetrov snega. Najhuje je bilo v zaledju gorovja Biokovo. Zaradi zimskih razmer in močne burje hrvaški avtoklub (HAK) voznikom svetuje, naj se na pot ne odpravljajo brez zimske opreme, če je mogoče, pa naj vožnjo preložijo.

Burja Izola Novice Tudi danes bo snežilo, na Primorskem zaradi močne burje oranžni alarm

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin