Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 12. 2023,
12.11

Osveženo pred

4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,04

Natisni članek

Ladislav Rožič Sindikat delavcev trgovine Slovenije Mercator Fortenova grupa Tuš

Četrtek, 14. 12. 2023, 12.11

4 mesece

Zaposleni v Tušu opozarjajo na težave

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,04
Trgovina Tuš | Družba Fortenova, ki je lastnica Mercatorja, je v postopku nakupa Tuša. Posel trenutno še čaka na dovoljenje agencije za varstvo konkurence, ki naj po mnenju sindikalista Rožiča ne bi bilo vprašljivo. | Foto STA

Družba Fortenova, ki je lastnica Mercatorja, je v postopku nakupa Tuša. Posel trenutno še čaka na dovoljenje agencije za varstvo konkurence, ki naj po mnenju sindikalista Rožiča ne bi bilo vprašljivo.

Foto: STA

Za danes je sindikat zaposlenih v Tušu napovedal novinarsko konferenco, na kateri želi upravo podjetja opozoriti na slabe delovne razmere. Izpostaviti želijo tudi enostransko ukinitev dodatkov in primere mobinga nad zaposlenimi. V Tušu očitke zavračajo.

Slišati je, da se tudi trgovci, tako kot še v marsikateri drugi panogi, borijo s kadrovskim pomanjkanjem, nekateri vabijo nove zaposlene z različnimi ugodnostmi. Glede na to se zastavlja vprašanje, zakaj sploh vztrajati pri istem delodajalcu v slabih delovnih razmerah, če so vrata drugje odprta na stežaj.

"Tu zagotovo lahko najprej govorimo o pripadnosti podjetju, druga stvar je način dela, na katerega se delavec navadi in ne želi sprememb. Dejstvo je, da vidijo, da so spremembe mogoče, in na to pač opozarjajo. Želijo si tudi boljšega plačila. Kot vsi," poudarja Ladislav Rožič, generalni sekretar Sindikata delavcev trgovine Slovenije (SDTS). 

Ladislav Rožič | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač Za mobing odgovorni posamezni poslovodje

Med očitki upravi Tuša je tudi neizplačevanje dodatkov, kar Rožič pojasnjuje tako: "Lani, ko smo se pogajali, so bili nekateri dodatki izvzeti in jih niso upoštevali. Na primer dodatek na izmensko delo ali pa da sta delovni mesti vodje oddelka ali izmene skoraj izenačeni s prodajalci. Ali pa da so skladiščnikom dodatek na pogoje dela implementirali v osnovno plačo, kar se jim zdaj ne pozna več. Normalno je, da je zdaj okoli 300 ljudi nezadovoljnih."

Zaposleni v Tušu nameravajo opozoriti na primere mobinga in slabe delovne razmere. A tovrstni pojavi so odvisni od določenih poslovodij tako kot v vseh trgovinah, meni Rožič, saj nekateri vodje očitno ne znajo upravljati z delovnim časom. "Ali pa imajo težave doma in se nato znašajo nad zaposlenimi. Zato tudi zahtevamo, da se srednji menedžment začne izobraževati glede obravnavanja mobinga in da se te stvari v podjetju primerno urejajo, ne da samo opozarjamo na to," pravi Rožič.

Zaposleni želijo ohraniti dosedanje standarde

Mercator je v postopku nakupa trgovske verige Tuš (Engrotuš). Posel trenutno še čaka na dovoljenje agencije za varstvo konkurence, k naj po mnenju sindikalista Rožiča ne bi bilo vprašljivo. Če bo odobren, kaj bo to pomenilo za zaposlene?

Tuš kocke | Foto: Engrotuš Foto: Engrotuš "Zaposleni v Tušu zahtevajo, da se jim ohranijo standardi, saj so ugodnejši kot v Mercatorju," pojasnjuje Rožič. Kot primer ugodnosti je navedel dodatno plačilo pri premeščanju v drugo trgovino, saj s tem tja prenašajo svoje znanje. Tega na primer v Mercatorju ni, pravi. 

Bo nakup poleg AVK pregledoval tudi Bruselj?

Čeprav naj odobritev agencije za varstvo konkurence ne bi bila pod vprašajem, na portalu Necenzurirano.si opozarjajo, da bi se lahko nakup v prihodnjih mesecih zapletel. Kot navajajo, naj bi obstajala možnost, da bi za dokončno izpeljavo posla potrebovali tudi zeleno luč Evropske komisije, kar bi postopek presoje glede vpliva tega posla na konkurenco med trgovci zavleklo za več mesecev. 

Skupni promet obeh družb za vstop Evropske komisije v presojo posla sicer ne izpolnjuje pogoja, po katerem bi moral ta presegati pet milijard evrov, a kot so zapisali na Necenzurirano.si, bi se to lahko spremenilo, če bi na agenciji ocenili, da dejanski prevzemnik Engrotuša ni Mercator, ampak Fortenova, ki omenjeni pogoj izpolnjuje. V tem primeru bi agencija, s tem pa tudi Evropska komisija, podrobneje preučila tudi, kakšen vpliv bi lahko imelo dejstvo, da ima Fortenova v lasti praktično celotno hrvaško prehransko verigo, na položaj več tisoč slovenskih dobaviteljev Engrotuša.

Plače so sicer podobne v vseh trgovinah. "Sindikat je na pogajanjih poskušal te urediti na ravni panožne pogodbe, vendar z delodajalskimi organizacijami ne pridemo skupaj. Skupaj je v trgovski panogi 15 tisoč pravnih oseb, a večinoma vidijo samo dobiček, ljudi ne," pravi Rožič.

Prodajalci imajo osnovno plačo nižjo od minimalne in dobivajo dodatek, da dosežejo z zakonom določeni minimum. Na minimalno plačo se obračunavajo dodatki – dodatek za izmensko delo, delovno dobo, nočno delo. Ti dodatki izvirajo iz osnovne plače zaposlenega, kot ima zapisano v pogodbi o zaposlitvi, ki je nižja od minimalne. Mi bi želeli, da ima prodajalec osnovno plačo v višini minimalne, ne da imajo denimo 1.050 evrov bruto. Menimo, da je to razvrednotenje, razčlovečenje poklica," je sklenil Rožič.

Tuš: Te očitke zavračamo

Glede razmer smo vprašanje naslovili tudi na Tuš. Odgovorili so nam, da te očitke zavračajo in da se s predstavniki sindikata dogovarjajo glede aktualnih tem. "Srečali smo se prejšnji teden in za novo srečanje smo dogovorjeni v začetku prihodnjega tedna. Zato smo presenečeni nad izjavami, ki jih navajate," pravijo v Tušu.

Prodaja Engrotuša
Novice Mercator je prevzel Tuš
Tuš Bricks 6
Trendi Med najbolj priljubljenimi darili letos so se znašle kocke Tuš Bricks
Trgovina Mercator
Novice Mercator lansko leto končal v rdečem
Predsednik ustavnega sodišča Miroslav Mozetič
Novice So si brezposelni zaman plačevali pokojnino?

 

Ne spreglejte