Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
26. 9. 2015,
20.51

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Slovenska vojska Gvido Novak

Sobota, 26. 9. 2015, 20.51

6 let, 6 mesecev

Zakaj mladine vojska ne zanima več?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Slovenska vojska se v zadnjih treh letih sooča s pomanjkanjem interesa za zaposlitev, tudi letošnji trend kljub nekaj nad sto zaposlitvami je podoben, ugotavljajo na Ministrstvu za obrambo (MORS).

Na četrtkovi seji odbora za obrambo, na kateri so razpravljali o pomanjkanju kadrov v Slovenski vojski in upadanju zanimanja za poklic, ni bi bilo slišati nič novega, pravi predsednik Sindikata vojakov Slovenije Gvido Novak. "Vsem obrambnim sindikatom je bila očitana prevelika agresivnost v medijih, a poslanci so ob tem pozabili, da na MORS ni odkritega socialnega dialoga, da vojaki ne smemo stavkati in da imamo nepošten plačni sistem, v katerem drugi sindikati podpisujejo kolektivne pogodbe za zaposlene v SV," je ogorčen sindikalist, ki kot edini predstavnik vojakov poleg načelnika SV na seji odbora ni dobil besede.

Na odboru šele zdaj ugotovili, kaj je treba storiti Kot je pojasnil, tako pa kažejo tudi sklepi odbora za obrambo (1. da se je odbor seznanil s problematiko in 2. da mora MORS odbor do konca leta obvestiti o aktivnostih za izboljšanje razmer), "je bilo videti, kot da so šele zdaj ugotovili, kaj morajo narediti. O nobenih konkretnih spremembah ni bilo govora. Kot da niso hoteli slišati, kaj morajo narediti, ker bi potem to morali narediti", pravi Novak, ki že od leta 2009 opozarja na nesmisle in nezakonitosti.

Iz militantne države v stanje, ko vojsko upravljajo civilisti Pomanjkanje kadrov je odraz odnosa družbe in politike do SV, je prepričan. Po njegovem mnenju smo prišli iz ene skrajnosti v drugo, iz militantne države v stanje, ko se namesto civilnega nadzora nad vojsko uveljavlja upravljanje vojske s strani civilov. "Ministrica Andreja Katič je zdaj glavna, načelnik generalštaba Andrej Osterman pa govori politično korektno," je oster Novak.

V bistvu se ne čudi, da mladine vojska ne zanima, "če pa morajo plačevati za lastno usposabljanje". Srednje vojaške šole v Sloveniji ni več, bodoči vojaki tako morajo imeti končano 4. ali 5. stopnjo srednje šole, nato pa sledi trimesečno usposabljanje.

Če v vojski ne ostaneš deset let, moraš plačati za usposabljanje In kje je problem? "Mladi zagotovo od svojih prijateljev slišijo, da so opravili usposabljanje, če pa so hoteli iz vojske oditi prej kot v desetih letih, morajo vrniti osem tisoč evrov za usposabljanje. Enako je z denarno nagrado pet tisoč evrov, ki jo dobijo bodoči vojaki. Zdaj smo imeli primer dekleta, ki je opravilo usposabljanje, prejelo nagrado, nato pa po enem mesecu v službi dalo odpoved, ker je ugotovilo, da tega ne zmore. Nagrado je porabila za opremo stanovanja, saj ne moreš izbirati, kje boš delal, ampak te razporejajo po vsej Sloveniji. Trenutno smo zahtevali zadržanje teh izvršb, ker smo se pritožili na ustavno sodišče. Pričakujemo, da se bo takšna zahteva v pogodbi razveljavila," pojasnjuje Novak.

Iz vojske bi jih odšla polovica, pravi Novak, če jim ne bi bilo treba vračati tega denarja. Po njegovem mnenju bi bilo treba spremeniti miselnost: "Organizacija se mora prilagoditi družbi, v kateri živimo, in ne obratno, da predpise prilagajamo organizaciji," meni Novak in kot primer navede, da vojaki nimajo pravice do stavke.

Mors: Za nezanimanje krivi varčevalni ukrepi "Zaradi vedno večjih razlik med potrebnimi viri, ki bi zagotavljali razvoj, in zagotovljenimi finančnimi viri je bilo treba izvajati različne varčevalne ukrepe, ki so posledično vplivale tudi na nižanje finančnih prejemkov zaposlenih," o razlogih za pomanjkanje kadrov pravijo na Mors.

V javnosti se je namreč veliko govorilo o neizplačevanju nadurnega dela, povečanega obsega del, nižanja nadomestil prevoznih stroškov, manj funkcionalnih izobraževanj; vse to pa seveda vpliva na zanimanje.

"Prav tako ni bilo mogoče v celoti izvajati predvidenega opremljanja vojakov z osebno vojaško opremo, kot so zaščitna sredstva in uniforme. Zaradi tega je prihajalo v javnosti do negativnih poklicnih ambicij kandidatk in kandidatov za zaposlitev. Ta se v zadnjem času še stopnjuje, čeprav SV kot institucija v javnosti uživa visoki ugled," pravi Simon Korez z MORS.

To je paradoks, poudarja, ki zahteva poglobljene razprave in analize tudi zunaj MORS/SV in širše ukrepe za povečanje interesa za zaposlitev mladih v SV.

Na odboru za obrambo nič novega Zaradi pomanjkanja interesa je ministrica za obrambo Andreja Katič po nastopu mandata obrambne ministrice oblikovala delovno skupino za pripravo predloga ukrepov za dopolnjevanje SV. Delovna skupina je že pripravila kratkoročne ukrepe za izboljšanje stanja, pojasnjujejo na ministrstvu za obrambo.

Se še spomnite, o čem so govorili na včerajšnjem odboru za obrambo oziroma katera dva sklepa so sprejeli? Naj ponovim: "1. Odbor za obrambo se je seznanil s problematiko pomanjkanja kadrov v SV in upadanju zanimanja za ta poklic. 2. Odbor za obrambo predlaga MORS, da do 31. 12. 2015 poroča odboru za obrambo o realizaciji sklepov glede promocije vojaških poklicev in pridobivanja novih kadrov v SV in rezultatov pridobivanja."

Ne spreglejte