Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 5. 2015,
9.32

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

študij management informativni dan advertorial

Četrtek, 21. 5. 2015, 9.32

2 meseca, 2 tedna

Zakaj je s poslom enako kot z vožnjo avtomobila?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Poslovno okolje je živ organizem, ki potrebuje sprotno prilagajanje razmeram na trgu, tudi tako, da poiščemo pravo znanje, ki bo olajšalo morebitne ovire in preprečilo težave z zakonom ali stečaj.

"Voditi poslovanje brez znanja poslovnega prava je kot vožnja z avtomobilom brez poznavanja prometnih predpisov," takšno je vodilo fakultete MLC Ljubljana, ki ponuja kakovostno znanje s področja menedžmenta in poslovnega prava. Fakulteta MLC Ljubljana izvaja najnovejšo študijsko usmeritev, ki pomeni najboljše in najbolj uporabno znanje za vsa okolja, kjer je sodobna podjetniška miselnost neizogibna.

Srečko Devjak, dekan fakultete MLC Ljubljana, nam je predstavil delovanje fakultete in svojo vizijo o uporabnem študiju utemeljil predvsem z dvema temeljnima prednostma: osebnim pristopom in praktičnim delom.

Študentje na njihovi fakulteti niso številke, prav zato so se odločili za tako imenovani butični način študija, kjer v eni predavalnici sedi do 15 slušateljev. Svojim študentom se prilagajajo na vseh ravneh, tudi časovno, predavanja niso obvezna, študijsko gradivo je na voljo tudi prek spleta.

Pristni stik z resničnim poslovnim svetom in bodočim službenim okoljem pa pridobijo v praksi, ki jo izvajajo kar na treh ravneh:

‒ z obiski slovenskih in tujih podjetij in s spoznavanjem dobre poslovne prakse – posredna praksa,

‒ v obliki klasične neposredne prakse in

‒ s spoznavanjem podjetništva v e-okolju, pri tem tudi s pridobivanjem certifikatov, na primer SAP-certifikata. To je certifikat o pridobljenih kompetencah za delo na SAP, informacijski podpori, ki nastopa v naprednih sodobnih mednarodnih podjetjih. "Ne gre samo za novo znanje in nov certifikat, naši diplomanti pridobivajo tudi samozavest, ki jim omogoči boljši nastop pred novim delodajalcem," je prepričan dekan, ki svojo fakulteto vidi predvsem kot temeljno izobraževalno ustanovo uspešnih podjetnikov.

Študenti se v okviru prakse udeležujejo delovnih ekskurzij doma in v tujini in spoznavajo področje prava in menedžmenta neposredno v delovnem, poslovnem in raziskovalnem okolju. S tem se usposobijo za prenos pridobljenih spoznanj menedžmenta in prava v poslovno okolje – svoje delovno okolje.

V poplavi fakultet in ponudnikov visokošolskega izobraževanja se nekdo, ki želi poglobiti svoje znanje, težko znajde. Zakaj bi priporočili prav študij na svoji fakulteti? Fakulteta MLC Ljubljana je zasnovana po postmodernem konceptu kombinacije dveh disciplin – menedžmenta in prava, to je kombinacija prihodnosti. Poleg tega pa študij omogoča prilagajanje vsem tistim študentom, ki so že aktivni v poslovnem okolju in iščejo znanja, ki jih potrebujejo pri svojem delu.

V čem se vaša fakulteta zelo konkretno razlikuje od drugih s podobno študijsko usmeritvijo? Predvsem v tem, da fakulteta razvija študij, usmerjen v prakso, da se vsebina na naši fakulteti prilagaja delovnim vsebinam študentov. Pri svojih študentih iščemo povratne informacije, katere vsebine jim pridejo najbolj prav v praksi. Osebni pristop je ključen. Poleg tega bi rad poudaril, da je naš študij zelo osredotočen tudi na prakso predvsem ob spoznavanju in proučevanju poslovnega okolja.

Povezali smo se z OZS, Obrtno podjetniško zbornico Slovenije, in drugimi zbornicami, različnimi podjetji v Sloveniji in tujini. Z njimi oblikujemo raziskovalno prakso, ki je pomemben del študija na naši fakulteti.

Komu je namenjen študij na vaši fakulteti? Kakšno znanje posredujete svojim študentom? Študij je namenjen predvsem tistim, ki svojo perspektivo vidijo v poslovnem, podjetniškem okolju. Primeren je predvsem za tiste, ki iščejo uporabno, praktično znanje, ki ga bodo potem izvajali pri delu v podjetju. Tistim, ki so svojo podjetniško pot že začeli, pa bo študij v pomoč pri vodenju podjetja. Pri nas dobijo vsa temeljna znanja s področja menedžmenta in s področja poslovnega prava. Treba se je zavedati, da prav pravna tveganja pogosto vodijo k slabim rezultatom podjetij in ne nazadnje tudi propadom predvsem manjših podjetji.

Omenili ste tuji trg, povezujete se tudi s tujimi podjetji, predvsem z območja regije Alpe-Adria. Se vam zdi, da je rešitev slovenskega podjetništva ravno v tem, da se obračamo navzven? Tako kot prihajajo k nam tuja podjetja, tako bomo tudi mi morali vedno pogosteje oditi čez mejo. S tujino se lahko povezujemo samo s primernim znanjem. Vsak, ki se vključuje na tuji trg, mora poznati poslovne navade, kulture in zakonitosti poslovnega trga. Nismo več zaprt sistem in takšnega poslovnega pretakanja bo vedno več.

Svoje študente torej pripravite tudi na poslovne priložnosti v tujini? Na naši fakulteti ponujamo takšno znanje tako z lastnimi predavatelji in sodelavci kot tudi s tujimi partnerskimi ustanovami, kjer študenti lahko dobijo posebna znanja, ki jih sicer v Sloveniji ne morejo pridobiti. Fakulteta sodelovanje formalizira s podpisovanjem sporozumov z različnimi partnerji, sodelujemo s podjetji Špan d.o.o., BOBIČ YACHT INTERIOR d.o.o. in celo z Obrtno podjetniško zbornico Slovenije.

Z vami gredo tudi na ekskurzije v tujino, kjer spoznavajo dobro poslovno prakso uspešnih podjetij. Kakšni so odzivi vaših študentov na takšne ekskurzije? Študentje so navdušeni nad spoznanji, do katerih pridejo na ekskurzijah v tujini. Vidijo namreč, da se poslovna okolja med deželami razlikujejo, spoznavanje in poznavanje le-teh je ključno za ustrezno in uspešno povezovanje s tujino. Poleg tega se med študenti na ekskurzijah spletejo posebne vezi, tudi poslovne.

Ali so študentom vaši predavatelji na razpolago za kakšen praktičen, poslovni nasvet? Seveda. Naši predavatelji so ljudje iz prakse, ki se dnevno srečujejo s poslovnimi težavami. Gre za menedžerje, podjetnike, sodnike, odvetnike, ki so vedno na razpolago za različna vprašanja in nasvete. To je tudi ena od posebnosti naše fakultete, kjer lahko študent ves čas vzpostavlja stik s predavatelji. Osebni pristop je zelo pomemben.

Kako na vaši fakulteti razvijate zaposljive ljudi? Zakaj menite, da so vaši diplomanti boljši kader? Ponujamo uporabno znanje, to se mi zdi bistveno. Prilagajamo se potrebam študentov in jim ponujamo prav tisto znanje, ki ga bodo konkretno potrebovali na svoji poslovni poti. Pri nas je vpisanih več kot 80 odstotkov ljudi iz podjetniškega okolja, kar je samo dokaz tega, da ponujamo prav tisto, kar potrebujejo v praksi.

Veliko vaših študentov prihaja tudi iz podjetniških vod. Kakšno znanje po vašem mnenju primanjkuje povprečnemu podjetniku, da bi se lažje in bolj učinkovito znašel v poslovnem svetu? Povprečnim podjetnikom predvsem primanjkuje znanje poslovnega prava. Zadevo lahko pojasnimo tudi s prispodobo: voditi poslovanje brez znanja poslovnega prava je kot vključiti se v promet brez poznavanja prometnih pravil in predpisov.

Ne spreglejte