Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 8. 2023,
7.52

Osveženo pred

9 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,98

Natisni članek

ministrstvo za gospodarstvo Robert Golob zastopanost žensk

Torek, 1. 8. 2023, 7.52

9 mesecev, 1 teden

Zagotavljanje ženskih kvot kmalu ne bo več prostovoljno, ampak obvezno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,98
Ženska. Visoke petke. Kvota. | V nadzornih svetih in upravah še vedno prevladujejo moški. Med opazovanimi podjetji je sedem takšnih, kjer so v upravi in nadzornem svetu sami moški, in eno, kjer vsa ta mesta zasedajo ženske. | Foto Shutterstock

V nadzornih svetih in upravah še vedno prevladujejo moški. Med opazovanimi podjetji je sedem takšnih, kjer so v upravi in nadzornem svetu sami moški, in eno, kjer vsa ta mesta zasedajo ženske.

Foto: Shutterstock

Na ministrstvu za gospodarstvo v skladu z evropsko direktivo pripravljajo zakonske rešitve, ki bodo uvedle obvezne ženske kvote v javnih in državnih družbah, poroča Delo. 

V Sloveniji od leta 2019 obstaja pobuda za prostovoljno doseganje spolne raznolikosti v organih vodenja in nadzora borznih in državnih družb, po kateri naj bi bilo v nadzornih svetih 40 odstotkov manj zastopanega spola, skupaj v nadzornih svetih in upravah pa 33 odstotkov manj zastopanega spola. 

A kot vse kaže, zagotavljanje ženskih kvot kmalu ne bo več prostovoljno, ampak obvezno. Na ministrstvu za gospodarstvo pripravljajo novelo zakona o gospodarskih družbah, ki naj bi implementirala evropsko direktivo o zagotavljanju uravnotežene zastopanosti spolov v organih vodenja in nadzora. Zakonski predlog bi lahko šel v javno obravnavo v začetku jeseni, so na ministrstvu pojasnili za Delo. 

70 odstotkov opazovanih podjetij ne dosega ciljne raznolikosti 

Delež zastopanosti žensk se je lani glede na leto 2021 izboljšal in se z 11 odstotkov zvišal na 28 odstotkov, vendar po podatkih za prve štiri mesece letošnjega leta kar 70 odstotkov od 54 opazovanih družb ne dosega ciljne raznolikost, kaže poročilo pobude za prostovoljno doseganje cilja spolne raznolikosti Združenja nadzornikov Slovenije (ZNS) in Deloitte.

Med opazovanimi podjetji je sedem takšnih, kjer so v upravi in nadzornem svetu sami moški, in eno, kjer vsa ta mesta zasedajo ženske.

Petrol ostaja edina družba iz prve kotacije na Ljubljanski borzi, ki ima predsednico uprave, Nado Drobne Popović, se je pa delež žensk v vodstvu podjetja nedavno znižal s 33 na 25 odstotkov. Prvo kotacijo sicer predstavljajo najboljše družbe, ki izstopajo po likvidnosti, velikosti, transparentnosti in mednarodni prepoznavnosti. Poleg Petrola sem spada tudi Telekom, Cinkarna Celje, Krka in druge. | Foto: STA , Petrol ostaja edina družba iz prve kotacije na Ljubljanski borzi, ki ima predsednico uprave, Nado Drobne Popović, se je pa delež žensk v vodstvu podjetja nedavno znižal s 33 na 25 odstotkov. Prvo kotacijo sicer predstavljajo najboljše družbe, ki izstopajo po likvidnosti, velikosti, transparentnosti in mednarodni prepoznavnosti. Poleg Petrola sem spada tudi Telekom, Cinkarna Celje, Krka in druge. Foto: STA ,

Urška Klakočar Zupančič
Novice Urška Klakočar Zupančič: To je cilj naše zunanje politike

Kakšne sankcije lahko doletijo podjetja? 

Generalna direktorica ZNS Irena Prijović je za omenjeni medij pojasnila, da so sankcije za neupoštevanje ženskih kvot po državah različne, od ničnosti imenovanja do likvidacije družbe in nezmožnosti sodelovanja podjetij na državnih razpisih.

Kakšne bodo sankcije za podjetja, ki ne bodo upoštevala napovedanih zakonskih obvez, ki jih pripravljajo na gospodarskem ministrstvu, za zdaj še ni znano. 

Novice Zakaj je v Sloveniji med 150 bogataši le sedem žensk?
Novice Ženske kvote v Nemčiji – uveljavljanje enakopravnosti ali grob poseg v gospodarstvo?
Novice Evropski parlament za uvedbo ženskih kvot v gospodarstvu in politiki
Novice Nemške novinarke za ženske kvote v nemških medijih
Ne spreglejte