Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 1. 2016,
11.41

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

ženske ženske Danica Purg Tanja Skaza plača

Ponedeljek, 25. 1. 2016, 11.41

6 let, 6 mesecev

Zakaj je v Sloveniji med 150 bogataši le sedem žensk?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Zadnja lestvica najbogatejših Slovencev revije Manager je pokazala, da je med 150 bogataši le sedem žensk. Tudi nasploh ženske v Sloveniji še vedno zaslužijo manj kot moški. Zakaj?

Povprečna mesečna bruto plača žensk je po podatkih statističnega urada leta 2014 dosegla 94,7 odstotka plače moških. To pomeni, da so ženske v povprečju zaslužile 89 evrov manj kot njihovi moški kolegi. V poslovnem svetu naj bi bile razlike po svetu še večje.

Kje so razlogi za takšne razlike? Danica Purg, direktorica in dekanja Poslovne šole Bled (IEDC), meni, da imajo ženske v povprečju nižje plače, ker jih veliko dela v panogah, ki so slabše plačane (zdravstvo, šolstvo idr.). Prav tako so pogosteje odsotne zaradi bolezni otrok kot moški, manj jih je tudi na vodilnih položajih, ki so dobro plačani. Kot pomemben razlog vidi tudi pomanjkanje samozavesti.

Uspešni ljudje si zaslužijo večje plačilo Da se zgodovinske neenakosti le počasi odpravljajo, meni Cvetka Selšek, nekdanja predsednica uprave SKB in zdajšnja predsednica upravnega odbora: "To je v Sloveniji še posebej težko, ker glede plač na splošno nimamo razčiščenih pojmov. Treba je razumeti, da si sposobni ljudje, ki so uspešni in ves svoj čas posvečajo poslu oziroma delu, ki ga opravljajo, zaslužijo večje plačilo. To velja za ženske in moške."

Selškova si želi, da bi se pri nas pogled na plače spremenil ter da bi se ravni ženskih in moških čim prej izenačili. Pri tem poudarja, da to velja tako za poslovni kot javni svet. "Tudi v javnih službah potrebujemo kakovostne, uspešne in primerno plačane kadre," je dejala.

"Ženske se ne znajo dobro prodati" Tanja Skaza, direktorica podjetja Plastika Skaza, je mnenja, da je še vedno kultura tista, ki na strani delodajalca žensko daje v malo manj vreden položaj. "Malce smo odgovorne tudi ženske same, ker se ne znamo tako dobro prodati kot moški. Smo malo bolj ponižne in verjamemo delodajalcu, da bo sam videl, kako dobro opravljamo delo, ter nas nagradil."

Je poslovni svet še vedno v domeni moških? Na Norveškem so se za večjo spolno enakost v gospodarstvu borili tudi s kvotami, saj noben od preostalih ukrepov ni dajal rezultatov. V sedmih letih se je delež članic uprav povzpel s šestih na štirideset odstotkov. Pa v Sloveniji? Je poslovni svet še vedno preveč v domeni moških?

Za ženske kvote v gospodarstvu

Purgova meni, da je položaj v Sloveniji veliko boljši kot v tujini, vendar slabši kot v skandinavskih državah. "Sem za uvedbo kvot za ženske v gospodarstvu, saj se sicer stanje ne bo dovolj hitro spreminjalo. Na ta način bodo ženske dobile formalno spodbudo, da aktivneje posežejo po vodstvenih položajih, vendar bo odločitev o tem, ali želijo biti voditeljice, še vedno njihova. Predvsem bi morale postati bolj ambiciozne ter učinkoviteje usklajevati poslovne in družinske obveznosti (tovrstna izbira je sicer potrebna tudi pri moških)."

Zakaj so ženske boljše voditeljice Skaza meni, da je posel še vedno moški svet. "Počasi se spreminja, ampak v osnovi so na glavnih odločevalskih položajih še vedno moški. Verjetno predvsem zato, ker znajo včasih odreagirati bolj razumsko, manj čustveno in hitreje. Pri ženskah še vedno velja, da smo mogoče preveč čustvene in manipulativne." Po njenih besedah je spodbudna statistika, ki pravi, da so ženske boljše voditeljice kot moški ravno zaradi empatije, volje in znanja, da se ne ukvarjajo samo s številkami, ampak tudi z ljudmi.

Ženske se počasi prebijajo v ospredje Selškova prisega na optimalno kombinacijo moške in ženske energije. "V Sloveniji ni nič bistveno drugače kot v tujini. Ženske se počasi prebijajo v ospredje. To je proces, ki je neustavljiv, in prav je, da ga družba spodbuja," je dejala. Poudarila je, da ni uspeha brez trdega dela, izobraževanja in lastnih sposobnosti.

So bile kdaj, ker so ženske, deležne zadržkov pri poslovanju? Naše sogovornice smo vprašali tudi, ali so bile kdaj, ker so ženske, pri svojem delu deležne neenakopravne obravnave ali zadržkov pri poslovanju. "Niti ne, ker tega preprosto nikomur nisem dopustila," nam je povedala Selškova. "S svojim znanjem, odprtostjo in korektnostjo sem v končni fazi vedno našla sogovornike, ki so me sprejeli kot sebi enako. To mi je tudi omogočalo razrešitev številnih zelo velikih težav, s katerimi sem se srečevala pri poslovanju."

Da je tovrstno obravnavo na lastni koži že občutila, pa nam je zaupala Tanja Skaza. Iz tega se je nekaj naučila in naslednjič naredila drugače. "Vedela sem, kaj znam, in čez čas je tudi stranka spremenila mnenje, samo čas ji je treba dati," je dejala.

To, da je ženska, je ni nikoli oviralo, ampak ji je nasprotno večkrat pomagalo, pa je dejala Danica Purg. "V velikih evropskih in ameriških poslovnih šolah so bili pogosto presenečeni, ko so videli, da sem kot ženska imela veliko iniciative v pretežno moškem svetu," je dodala.

Ne spreglejte