Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Petek,
29. 11. 2013,
16.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Angela Merkel

Petek, 29. 11. 2013, 16.40

8 let

Ženske kvote v Nemčiji – uveljavljanje enakopravnosti ali grob poseg v gospodarstvo?

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Krščanska unija in SPD sta v koalicijsko pogodbo zapisali tudi uzakonitev najmanj 30-odstotnega deleža žensk v nadzornih odborih največjih podjetij. V gospodarstvu so na nogah.

Pogajalci krščanske unije CDU/CSU in SPD so v osnutek koalicijske pogodbe zapisali tudi uzakonitev spolnih oziroma ženskih kvot. Kot piše v osnutku, naj bi prihodnja črno-rdeča velika koalicija že v začetku svojega mandata sprejela zakon, ki bo uvedel ženske kvote v upravah in nadzornih odborih podjetij.

Podjetja, ki so uvrščena na borzo ali imajo obveznost soupravljanja zaposlenih, bodo morala imeti v nadzornem odboru, oblikovanem po 1. januarju 2016, najmanj 30 odstotkov žensk. V primeru, da tem podjetjem ne bo uspelo doseči predpisane kvote, bodo morali sedeži, ki so namenjeni ženskam, ostati nezasedeni.

Podjetja, ki so uvrščena na borzo ali imajo obveznost soupravljanja zaposlenih, bodo morala po 1. januarju 2015 narediti tudi načrt o tem, kako povečati delež žensk v nadzornih svetih, upravnih odborih in najvišjih menedžerskih ravneh podjetja. Ta načrt oziroma cilji v tem načrtu bodo morali biti tudi javno objavljeni.

Prve cilje bodo morali uresničiti že v mandatu prihodnje vlade, torej v obdobju 2015‒2017. Podjetja teh ciljev, potem ko bodo predstavljeni, ne bodo smela spreminjati. Obenem se je najverjetnejša prihodnja koalicija tudi zavezala, da bo sprejela ukrepe, ki bodo v zasebnem gospodarstvu povečali uveljavljanje žensk na vseh ravneh podjetja, ter zmanjšala neenakost plač med moškimi in ženskami.

Proti kvotam oziroma takšnemu načinu uzakonjanja kvot so v nemškem gospodarstvu. Po njihovem mnenju so kvote grob poseg v podjetniško svobodo, ki za nameček tudi ne upošteva posebnosti posameznih podjetij in gospodarskih panog.

Tako predlagane kvote so, kot poudarja Nemško združenje delodajalcev, napačna pot za povečanje deleža žensk na vodstvenih položajih. Združenje tudi meni, da bo zakon o kvotah za podjetja neuresničljiv in jih bo le po nepotrebnem obremenjeval. Nezadovoljni so tudi številni v CDU/CSU.

Ne spreglejte