SiolNET. Novice Slovenija
4,01

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Po požaru v Ljubljani ni več potrebe po zapiranju oken

4,01

termometer

gasilci
Na isti deponiji je gorelo tudi 23. avgusta. Tokrat požar ni bil tako obsežen, a je nastalo veliko dima, ki se je razširil po vsej prestolnici. Foto: Gasilska brigada Ljubljana

Po požaru na avtoodpadu na Cesti dveh cesarjev v Ljubljani ni več potrebe po zapiranju oken oziroma zadrževanju v zaprtih prostorih. Meritve onesnaženosti zraka so namreč pokazale, da koncentracija prašnih delcev ni več presežena, so sporočili iz centra za obveščanje uprave za zaščito in reševanje.

Danes ob 20.00 na Planetu ne zamudite bitke z ognjenimi zublji v oddaji Gasilci. Tokrat se bosta pomerili društvi PGD Golo in PGD Šentjur.

Gasilci Planet TV Predstavljamo prvo društvo v oddaji Gasilci - PGD Golo #video Gasilci Planet TV PGD Šentjur: "Tudi mama je gasilka" #video

Meritve onesnaženosti zraka, ki jih je izvedel Ekološki laboratorij z mobilno enoto - ELME, so pokazale, da je bila koncentracija prašnih delcev presežena zgolj kratkotrajno v času požara.

V neposredni bližini požarišča je sicer čutiti še vonj po gorenju oz. dimu, ki pa bo izginil, ko se bo tudi tam dvignila megla, so še sporočili iz centra za obveščanje uprave za zaščito in reševanje.

Čeprav je bil požar hitro pogašen in ni prišlo do ožiga rastlin, pa tudi saj je malo, se priporoča temeljito pranje zelenjave in sadja pred zaužitjem. Morebitne s sajami onesnažene predmete, kot so mize, stoli in igrala, pa je treba preventivno očistiti z detergentom in vodo, so še sporočili.

deponija, gume, Vič Foto: STA

Zagorelo včeraj nekaj po 22.00

Ob 22.15 je na Cesti dveh cesarjev v Ljubljani na zapuščeni deponiji ponovno zagorelo. Na površini 40 x 40 metrov so v večji meri gorele gume in drug kosovni material, poroča uprava za zaščito in reševanje.

V začetku požara se je dim zaradi vročine dvigal visoko v zrak. Kasneje, ko ni bilo več velike intenzitete gorenja, se je dimna masa pričela spuščati. Večji del dimne mase se je v času intervencije gibal severovzhodno od mesta požara, so sporočili ljubljanski gasilci, ki so intervencijo končali ob 5.40 uri.

Veter je dim zanesel čez celotno Ljubljano

Zaradi dimne mase, ki se je začela spuščati, je bila aktivirana tudi enota ELME – ekološki laboratorij z mobilno enoto, ki je izvajal monitoring ozračja. Veter je dim zanesel čez celotno področje Ljubljane, zato je Regijski center za obveščanje Ljubljana izdal opozorilo, naj prebivalci zaprejo okna in ostanejo v prostorih. Obveščanje okoliških občanov pa so izvajali tudi gasilci po ozvočenju iz gasilskega vozila.

Na isti deponiji je zagorelo tudi pred dobrima dvema tednoma. Kot so sporočili gasilci, tokrat ogenj ni bil tako obsežen kot avgusta.

Več o požaru 23. avgusta v spodnjem članku:

gasilci Novice Naporna noč za gasilce: v Ljubljani besnel obsežen požar

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 24
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin