Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
23. 8. 2020,
1.36

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,27

4

Natisni članek

Ljubljana gasilci Gasilska brigada Ljubljana požar

Nedelja, 23. 8. 2020, 1.36

3 leta, 8 mesecev

Naporna noč za gasilce: v Ljubljani besnel obsežen požar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,27

4

gasilci | Gasilci so se s požarom borili vso noč. | Foto Gasilska brigada Ljubljana

Gasilci so se s požarom borili vso noč.

Foto: Gasilska brigada Ljubljana

Gasilska brigada Ljubljana je okoli enih zjutraj na Facebooku objavila sporočilo, da na Cesti dveh cesarjev v Ljubljani gasijo zelo obsežen požar skladišča odpadnega materiala v velikosti približno osem tisoč kvadratnih metrov. Z ognjem se je spopadalo okoli 100 gasilcev, poleg brigade je sodelovalo še deset prostovoljnih gasilskih enot. Okoliške prebivalce še vedno pozivajo, naj se ne izpostavljajo dimu ter naj se umaknejo in zaprejo vsa okna. Vzrok požara še ni znan.

Kot so nam pojasnili v Gasilski brigadi Ljubljana, je zagorelo na avtoodpadu. Gorele so pnevmatike in ostali zelo vnetljivi odpadni materiali, zato je bil požar zelo intenziven in se je razbesnel še pred polnočjo.

Malo pred tretjo uro zjutraj so nato gasilci sporočili, da je pod nadzorom, da pa še vedno gasijo posamična žarišča. Okoli četrte ure zjutraj je na požarišče prispel bager Komunalnega podjetja Ljubljana, ki je začel s prekopavanjem tlečega materiala, gasilci pa so pri tem še vedno gasili posamična žarišča.

Stanovalci lahko zdaj "varno zadihajo"

Ob sedmi uri so sporočili, da s prekopavanjem in gašenjem še vedno nadaljujejo, da pa je v zraku zaznati več dima, saj gorenje ni tako intenzivno, a še vedno priporočajo zapiranje oken, saj se pri vsakem požaru - gorele so gume, plastika, ostanki avtomobilov - sprošča tudi strupen dim.

Tega so začutili tudi prebivalci Viča, Trnovega, Brda, Podutika in tudi širše. Mnoge je dim sredi noči prebudil, nekateri v komentarjih na Facebooku omenjajo, da jih dim draži, da imajo zaradi odprtih oken ponoči zadimljena stanovanja, še vedno pa je zadimljena tudi njihova okolica.

Ob 11.30 je Gasilska brigada Ljubljana na svoji strani na Facebooku sporočila, da je gašenje načeloma zaključeno, na lokaciji ostaja še nekaj gasilcev, ki bodo gasili morebitna žarišča. Občane obveščajo, da je nevarnost zaradi sproščanja dima minila in da lahko "varno zadihajo". Promet na Cesti dveh cesarjev je že sproščen, policija pa ob tem poziva vse, da se samemu pogorišču ne približujejo ali poskušajo nanj vstopiti.

Ves čas je bilo na terenu okoli sto gasilcev, skupno pa jih je v gašenju požara sodelovalo več kot 220. | Foto: Anže Malovrh, STA Ves čas je bilo na terenu okoli sto gasilcev, skupno pa jih je v gašenju požara sodelovalo več kot 220. Foto: Anže Malovrh, STA

V gašenju požara sodelovalo več kot 220 gasilcev

Kot je za STA povedal Robert Okorn, ki v Gasilski brigadi Ljubljana skrbi za odnose z javnostmi, so obvestilo o požaru prejeli v soboto nekaj po 23. uri. Gasilci, ki so bili v desetih minutah na kraju požara, so ugotovili, da gre za zelo obsežen požar mešanega odpadnega materiala.

V gašenje so zato vključili več dodatnih vozil gasilske brigade, sodelovalo je tudi večje število prostovoljnih gasilskih enot. Ves čas je bilo na terenu okoli sto gasilcev, skupaj pa jih je v gašenju požara sodelovalo več kot 220.

Kot so sporočili s Policijske uprave Ljubljana, interventne službe tudi v popoldanskih urah še vedno izvajajo ukrepe, zato se ogled kraja še ni začel. Predvidoma bo ta stekel jutri, če bodo pogoji za ogled vzpostavljeni. Kot so še dodali, vzrok požara še ni znan, policija zbira in preverja ostale okoliščine dogodka. "Ko bo znanih več okoliščin, bomo o tem obvestili javnost," so dodali. 

Gasilci
Planet TV Tomaž Klemenčič: Tekmovanja spodbujajo gasilstvo #foto #video
gasilci
Novice V Divači usposabljanje prostovoljnih gasilcev #video
Ne spreglejte