SiolNET. Novice Slovenija
1,08

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Začetek množičnega testiranja prestavljen na torek

1,08

termometer

Koronavirus, Covid-19, zaščitna oprema, obrazni ščit, test
Množično testiranje je s ponedeljka prestavljeno na torek. Foto: Reuters

Ministrstvo za zdravje je začetek poskusnega množičnega testiranja na novi koronavirus s ponedeljka zamaknilo na torek. Kot so za STA pojasnili na ministrstvu, se nadaljujejo določena strokovna usklajevanja, med drugim tudi o dodatnih lokacijah poskusnega testiranja. Podrobnosti bodo sporočili jutri.

Po napovedi bi morali poskusno množično testiranje na okužbo z novim koronavirusom v ponedeljek začeti v Ljubljani na Kongresnem trgu. Ta dan bi trajalo od 10. do 17. ure, od torka do četrtka pa od 8. do 17. ure. Uro začetka testiranj v torek bodo z ministrstva sporočili v ponedeljek, prav tako pa tudi druge informacije, so še navedli za STA.

Posameznik, ki se želi testirati, bo moral s sabo prinesti osebni dokument in kartico zdravstvenega zavarovanja. V mobilnem laboratoriju naj bi na uro lahko izvedli predvidoma 60 testov.

Avstrija koronavirus Novice Sobotne številke: delež pozitivnih testov spet zelo visok

Na ministrstvu za zdravje so pred dnevi pojasnili, da pri organizaciji testiranja v prestolnici sodeluje tudi Mestna občina Ljubljana. Za varnost in upoštevanje varnostne razdalje bo skrbela ljubljanska civilna zaščita, morda bodo pomagali tudi mestni redarji. Kot je za STA povedal načelnik mestnega oddelka za zaščito, reševanje in civilno obrambo Robert Kus, so jih z ministrstva prosili za pomoč pri skrbi za javni red in mir. Za zdaj naj bi zagotovili štiri ljudi, po potrebi pa bodo število sodelujočih predstavnikov civilne zaščite prilagodili.

Na ministrstvu vsem zainteresiranim za testiranje ob tem vseeno priporočajo, naj imajo s seboj zaščitno masko.

Hitre teste je ministrstvo za zdravje v postopku javnega naročanja naročilo pri družbi Majbert Pharm. Ta je ponudila najnižjo ceno, in sicer 1,982 evra z DDV za test. Prvo delno dobavo hitrih testov bodo skladno s pogodbo izvedli v ponedeljek, skupna količina dobavljenih testov pa bo okoli 500 tisoč. Prednost antigenskih testov je predvsem hitrost, saj je rezultat znan v nekaj minutah. Vendar se ob hitrosti izgubi zanesljivost.

Kolaž Novice Cepljenje proti covid-19: kateri slovenski politiki bi se cepili pred javnostjo

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin