Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 7. 2023,
9.09

Osveženo pred

10 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09

Natisni članek

inflacija cene prehrana

Sobota, 1. 7. 2023, 9.09

10 mesecev, 1 teden

Začenja se šestmesečno spremljanje cen v prehranski verigi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09
trgovina, izdelki, police | V veljavo je stopila uredba, na podlagi katere bodo spremljali cene v prehranski verigi. | Foto STA

V veljavo je stopila uredba, na podlagi katere bodo spremljali cene v prehranski verigi.

Foto: STA

Veljati je začela odredba o obveznem rednem pošiljanju podatkov o cenah kmetijskih pridelkov in živilskih proizvodov, po kateri bodo morali kmetje, posredniki, živilska industrija in trgovci mesečno sporočati podatke o količinah, poreklu in cenah določenih kmetijskih proizvodov in živilskih izdelkov v prehranski verigi. Vlada je ob sprejemu uredbe napovedala, da želi z njo omejiti naraščanje cen hrane. 

Spremljanje cen hrane je konec maja ob prvem letu delovanja vlade napovedal premier Robert Golob. Kot je dejal, želi vlada ugotoviti, "kdo v verigi ima neupravičene dobičke in oderuške marže".

Z ukrepom želi vlada spremljati, analizirati in kontrolirati gibanje cen določenih proizvodov v prehranskem sektorju ter tako pridobiti podatke o stanju v verigah preskrbe s hrano. Predstavniki vlade naj bi na podlagi teh dognanj nato "v intenzivnem dialogu s ključnimi deležniki prehranske panoge" iskali učinkovite načine za obvladovanje cen v prehranski verigi.

Nakup v trgovini
Novice Vlada z novelo zakona omogoča zbiranje podatkov v prehranski verigi

Zavezanci od mikro do velikih podjetij

Odredba določa obveznost zavezancev za mesečno pošiljanje podatkov o odkupnih oziroma prodajnih ponderiranih cenah na enoto, o odkupljeni oziroma prodani količini ter o poreklu kmetijskih pridelkov in živilskih proizvodov.

Zavezanci za poročanje so pridelovalci, posredniki, predelovalci in trgovci, torej deležniki v celotni verigi preskrbe s hrano od mikro do velikih podjetij.

Skladno z odredbo bodo zbirali cene in količine ter poreklo v sektorjih žit, mesa, mleka, jajc, sadja in zelenjave. Zavezanci bodo podatke poročali v informacijski sistem ministrstva, ki ga je vzpostavila agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja (ARSKTRP).

Razširjena košarica osnovnih živil

Od kmetijskih pridelkov bodo morali zavezanci poročati podatke o pšenici, govejem mesu za kakovostni tržni razred A-R2, svinjskem mesu za kakovostni razred S, piščančjem mesu za prsni file in bedra perutnine vrste Gallus domesticus, nepredelanem svežem mleku, jajcih hlevske reje kategorije M in L ter svežih jabolkih. Podatki bodo morali biti v ustreznih količinah na tono, na sto kilogramov oziroma sto kosov.

Novice Vabilo na strokovni posvet o pomenu povezovanja pridelane hrane ter partnerskega povezovanja v celotni prehranski verigi

Od živilskih izdelkov bodo morali zavezanci poročati podatke o pšenični moki brez polnozrnate moke, belem, polbelem in črnem kruhu, govejem mesu s kostjo in brez kosti, piščančjem mesu s kostjo in brez kosti, svinjskem mesu s kostjo in brez kosti, posušenem, soljenem oziroma dimljenem mesu, svežem polnomastnem mleku, svežem posnetem mleku, jogurtu brez dodatkov, poltrdem siru, predpakiranih jajcih hlevske reje kategorije M in L, jabolkih, bananah, limonah, listnati  solati, krompirju, čebuli ter korenju.

Medtem se nadaljuje tudi projekt popisovanja cen košarice osnovnih živil, ki je v novem obdobju še razširjena. Poleg prve košarice, ki vključuje 15 osnovnih skupin živil z istimi živili, ki so jih spremljali že doslej, druga oziroma razširjena košarica vključuje 29 skupin.

Novice Deležniki v prehranski verigi podpisali kodeks
Ne spreglejte