Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 9. 2021,
20.00

Osveženo pred

2 leti, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,55

27

Natisni članek

sodišče odrezana roka Sebastien Abramov Julija Adlešič

Ponedeljek, 6. 9. 2021, 20.00

2 leti, 7 mesecev

Sodišče v aferi odrezana roka pred težko nalogo: najti morajo truplo za rezanje #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,55

27

Še preden se bo ponovljeno sojenje v primeru Julije Adlešič in Sebastiena Abramova ter o domnevni zavarovalniški goljufiji znova začelo, pa ima sodišče veliko težavo: kako bodo izvedli rezanje človeške roke, kot je naložilo višje sodišče?

Leto dni po tem, ko sta bila Julija Adlešič in Sebastien Abramov obsojena, se je domnevni poskus zavarovalniške goljufije v aferi "odrezana roka" vrnil na ljubljansko okrožno sodišče. 

Višje sodišče je pri razveljavitvi sodbe odredilo, da morajo v novem sojenju izvesti preizkus rezanja človeške roke. Ta mora pripadati ženski, ki po konstituciji sovpada z obtoženo. Ne le, da je takšna zahteva sodišča postavljena sploh prvič, ampak bo tudi izjemno težko izvedljiva.
Julija Adlešič je prišla na osrednje ljubljansko sodišče prvič po lanskem 11. septembru, ko ji je sodnica izrekla dvoletno zaporno kazen. 23-letnica še vedno uporablja le desno roko, medtem ko prišito levico, ki naj bi si jo namenoma odrezala na krožni žagi zaradi poskusa zavarovalniške goljufije, skrbno skriva. Kot po navadi, brez besede.

Julija Adlešič
Novice Slovenija zaradi Adlešičeve in odrezane roke na naslovnici BBC

Abramov v priporu zaradi drugega postopka

Glavnega načrtovalca, njenega partnerja Sebastiena Abramova, kljub temu da mu je bil pripor v tem sodnem postopku odpravljen, na sodišče pripeljeta paznika iz celjskega pripora. Na tamkajšnjem sodišču mu namreč grozi najmanj 15 let zapora zaradi umora nekdanjega dekleta, Sare Veber. Zdajšnja dekle, Julija Adlešič, ki se je med sojenjem celo zaročila s Sebastienom, mu očitno verjame, da je šlo za nesrečo pri čiščenju puške. In tako naj bi bilo tudi v tem primeru, je zatrjevala v edini izjavi.

"Rada bi samo povedala, da dejansko je pri tem dogodku šlo za nesrečo, definitivno ne za kakršnokoli goljufijo, kar bomo tudi v nadaljnjem postopku dokazali," je lani maja dejala Julija Adlešič.

Julija Adlešič | Foto: Ana Kovač Julija Adlešič Foto: Ana Kovač

Očeta Adlešičeve ni bilo

Danes pa do tega ni prišlo. Ob Abramovu in Adlešičevi bi morala na zatožno klop sesti tudi soobtožena, njegova starša. Vendar njegovega očeta, Gorazda Colariča, zaradi kroničnih zdravstvenih težav danes na sodišče ni bilo. Njegov odvetnik je pojasnil, da se mu je včeraj stanje poslabšalo.

"Okoliščin, ki jih je danes izpostavil zagovornik, ne morem komentirati, zaradi tega, ker tudi ni bila predložena kakšna listina, na podlagi katere bi lahko to komentiral. Slišali pa ste tudi sodišče, da do prejema te listine tudi sodišče ne more odločiti, kako nadaljevati postopek oziroma kdaj ga nadaljevati," je po obravnavi dejal državni tožilec Sedin Kičin.

Ni pa to edina težava, ki pesti sodnico. Ob razveljavitvi prvostopenjske sodbe, v kateri so bile izrečene kazni četverici precej nižje od predlaganih, Sebastienova mati pa je bila celo oproščena, je namreč višje sodišče v ponovljenem sojenju postavilo doslej nezaslišano zahtevo, da se dokazni postopek dopolni z izvedencem biomehanske stroke ter izvedbo preizkusa žaganja na človeškem truplu.

Fotogalerija
1 / 8

Izvedba izreden zalogaj

Poročilo Nacionalnega forenzičnega laboratorija in Veselka temeljijo na poskusih na lesu ter svinjskih nogicah, ki niso v celoti primerljive s človeško roko. Sodnici je medicinski izvedenec že vnaprej sporočil, da bo treba dogodek na Velikem Osolniku, kjer naj bi krožna žaga Juliji Adlešič odrezala roko med rezanjem drv, rekonstruirati na sodni medicini.

Zapletlo pa bi se lahko pri drugem delu, opozarja izvedenec. Izjemno težko bo dobiti truplo ženskega spola s podobnimi fizičnimi lastnostmi. In tudi če ga dobijo, je treba izvesti poskus v 24 urah, v nasprotnem ne bo več ustrezno. Poleg tega bo treba pridobiti tudi izrecno soglasje sorodnikov za izvedbo poskusa, kar, kot tudi sama sodnica komentira, bi lahko bilo izjemno težko organizirati.

A sodišče ima čas. Skoraj milijon in 200 tisoč evrov težak poskus goljufije kar petih zavarovalnic, kar tožilstvo navaja kot razlog, zaradi katerega naj bi si komaj 20-letno dekle namerno odrezalo roko tik nad zapestjem, bo namreč zastaral šele čez osem let.
Sebastien Abramov
Novice Abramov trdi, da ni umoril Sare Veber #video
Ne spreglejte