SiolNET. Novice Slovenija
0,29

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Za zadostno precepljenost na pomoč tudi 200 zobozdravnikov

0,29

termometer

Zobozdravnik | Kot je danes ponovno poudaril minister za zdravje Janez Poklukar, lahko samo zadostna precepljenost ustvari pogoje za približno normalno delovanje družbe. | Foto: Getty Images
Kot je danes ponovno poudaril minister za zdravje Janez Poklukar, lahko samo zadostna precepljenost ustvari pogoje za približno normalno delovanje družbe. Foto: Getty Images

Več kot 200 zobozdravnikov, tako zaposlenih v javnih zdravstvenih zavodih kot koncesionarjev in zasebnikov, je pripravljenih pomagati v cepilnih centrih in na mestih za testiranje. Glede na potrebe so že vključeni v delo, je na današnji novinarski konferenci povedal predsednik odbora za zobozdravstvo pri zdravniški zbornici Krunoslav Pavlović.

Pavlović je pojasnil, da so v začetku novembra pri odboru za zobozdravstvo potrdili kompetence zobozdravnikov za testiranje in cepljenje. S tem so po njegovih besedah želeli pomagati zdravstvenemu kadru pri cepljenju proti covid-19 in izvedbi testiranja na okužbo z novim koronavirusom. Pri tem pomagajo zunaj svojega rednega delovnega časa, da ne bi podaljšali čakalnih dob v zobozdravstvu.

Član odbora za zasebno dejavnost in zobozdravnik Matej Praprotnik je ob tem poudaril pomen skupnega nastopa celotnega zdravstva pri obvladovanju epidemije covid-19. Zato so tudi oblikovali obrazec, prek katerega so zasebniki in koncesionarji ponudili pomoč. Po njegovih besedah se je prijavilo okoli 300 zdravnikov, zobozdravnikov in medicinskih sester, ki se glede na potrebe vključujejo v delo. Prav tako je bilo nekaj pobud zdravnikov, ki so se mimo seznama in koordinatorjev povezovali neposredno z izvajalci na lokalni ravni, je dodal.

Milijonar Planet TV Veste, kaj naredijo zobozdravniki, če jih boli zob? #video

Svoje izkušnje z delom pri vključevanju v cepljenje in testiranje so predstavili tudi nekateri zobozdravniki. Medtem ko so v to delo redno vključeni koprski zobozdravstveni timi, na soboškem koncu trenutno ni potrebe po pomoči petih koncesionarjev, ki so izkazali pripravljenost pomagati.

Med akcijo Cepilni dnevi cepljenje tudi ponoči

Zobozdravnica Vasja Degrassi iz koprskega zdravstvenega doma je ob tem poudarila, da opaža, da se njeni bolniki lažje odločijo za cepljenje proti covid-19, ko jim pove, da tudi sama sodeluje pri cepljenju.

Zobozdravniki in člani zobozdravstvenih timov bodo sodelovali tudi pri izvedbi akcije Cepilni dnevi, ki bo s podaljšanim delovnim časom cepilnih centrov potekala od 19. do 23. decembra. V vsaki statistični regiji bodo v enem cepilnem centru cepili tudi ponoči. Cepiti se bo dalo brez predhodnega naročanja, na voljo pa bodo vsa cepiva, prednostno cepivi Pfizerja in Moderne, vektorski cepivi pa na zahtevo posameznika.

Danska zobozdravnik Novice Zobozdravniki so odprli vrata: obisk precej drugačen kot včasih zdravniki zdravstvo stavka UKC KC Novice Zasebni zdravniki in zobozdravniki razmišljajo o prekinitvi sodelovanja z ZZZS zobar Novice Zobozdravniki opozarjajo, da stroškov bele zalivke ZZZS še vedno ne krije v celoti #video Zobje Novice Znanstveniki odkrili revolucionarno zdravilo za obnavljanje zob zobozdravnik Novice Zobozdravniki se bojijo Hrvatov

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin