SiolNET. Novice Svet
1,50

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Znanstveniki odkrili revolucionarno zdravilo za obnavljanje zob

1,50

termometer

Zobje
Foto: Getty Images

Britanski znanstveniki so pri zdravljenju pacientov z Alzheimerjevo boleznijo odkrili zdravilo, ki je spodbudilo ponovno rast zob pri bolnikih in tudi popravljanje lukenj v zobeh. Zdravilo tideglusib spodbuja rast matičnih celic v zobni pulpi, da se začne znova tvoriti dentin oziroma zobovina. Zob je znova zdrav v šestih tednih.

Zobje sicer že naravno obnavljajo dentin, če je zobna pulpa zaradi poškodbe ali infekcije odkrita, vendar pa je ta sloj zelo tanek, nikakor pa zob sam ne more zapolniti lukenj zaradi zobne gnilobe.

Luknja v zobu se zapolni v šestih tednih 

Znanstveniki Kraljevega kolidža v Londonu so zdaj odkrili možnost, kako zaustaviti delovanje encima GSK-3, ki skrbi za to, da se dentin neha ustvarjati, ko je zob oblikovan. V luknjo v zobu vstavijo majhen košček biološko razgradljivega kolagena, namočenega v tideglusib, kjer se potem začne ponovna rast dentina. Luknja se zapolni v šestih tednih, košček kolagena pa se medtem razgradi.

"Preprostost našega pristopa kaže, da bi bilo to idealno za klinično uporabo in za naravno zdravljenje zob," je v znanstveni reviji Scientific Reports poudaril vodja študije Paul Sharpe.

Zdravilo že testirali na bolnikih z Alzheimerjevo boleznijo

Za zdaj so postopek zobne regeneracije v celoti preizkusili le na laboratorijskih miših, vendar so zdravilo klinično že testirali tudi na bolnikih z Alzheimerjevo boleznijo, kar pomeni, da je varno za uporabo pri ljudeh. To pomeni, da bi zdravilo lahko hitro prišlo v široko uporabo v zobozdravstvu, je še dejal Sharpe.

Prevladujoča praksa zobozdravnikov je, da za popravilo lukenj v zobeh uporabijo umetna polnila. Toda ta polnila je treba redno vzdrževati in pogosto tudi menjati. Pri tem morajo zobozdravniki vedno znova brusiti stran to polnilo, pri čemer se luknja veča in veča, dokler od zoba morda ne ostane nič več in ga je treba le še izpuliti.

Vodja britanskega združenja za oralno zdravje Nigel Carter je odkritje kolegov s Kraljevega kolidža v Londonu že pozdravil kot zelo obetavno. "Veselimo se že, da bo ta pristop prišel v klinično uporabo, kjer bo nedvomno lahko velik napredek pri zdravljenju dentalnih bolezni," je povedal.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 6
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin