SiolNET. Novice Slovenija
0,43

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Za uzakonitev možnosti odpoklica župana premalo poslanskih glasov

0,43

termometer

Državni zbor
Foto: Bor Slana

Državni zbor v drugo ni izglasoval novele zakona o lokalni samoupravi, ki bi uzakonila odpoklic župana. Za novelo je glasovalo 37 poslank in poslancev, proti pa jih je bilo 38. Da bi novela obveljala, bi moralo zanjo glasovati najmanj 46 poslancev.

Novela je v DZ enkrat že dobila podporo, takrat je bila izglasovana s 45 glasovi podpore. A ker je državni svet nanjo izglasoval veto, so morali poslanci o njej odločati znova.

Župani so bili proti

Župani so odpoklicu nasprotovali, nekateri med njimi so svoj protest izrazili tudi s svojo prisotnostjo na balkonu dopoldne, ko so poslanske skupine predstavljale svoja mnenja o zakonu. V Združenju občin Slovenije (ZOS) pa so že napovedali tudi vložitev ustavne presojo novele zakona, če bi bila ta sprejeta.

SMC in ZL za, SDS, SD in NSi proti

Podporo noveli so napovedali v SMC in ZL. V poslanskih skupinah SDS, SD, NSi in nepovezanih poslancev so se opredelili proti predlagani rešitvi odpoklica župana, v DeSUS pa se o tem vprašanju niso poenotili.

Nasprotniki uvedbe odpoklica župana so opozarjali, da bi ta možnost ogrozila stabilnost sistema lokalne samouprave. Posvarili so pred možnostjo zlorab, ko bi se odpoklic zlorabljal za politična obračunavanja. Iz poslanskih skupin, ki so glasovale proti zakonu, pa je bilo mogoče slišati še, da je nekorektno, da bi poslanci takšno rešitev predvideli za druge, zase pa ne.

Po drugi strani so podporniki odpoklica župana poudarili, da zakon vključuje dovolj varovalk ter da institut odpoklica župana obstaja v marsikateri demokratični državi, a se nikjer zaradi tega ni zamajal sistem lokalne samouprave. Prepričani so, da se tisti župani, ki delajo dobro, nimajo česa bati.

Predlog SDS novele zakona o bančništvu sklenil parlamentarno pot

DZ je s 33 glasovi za in 38 proti izglasoval, da predlog SDS novele zakona o bančništvu sklene parlamentarno pot. SDS je želel z njim doseči, da bi DZ lahko dostopal do vseh podatkov v državnih bankah, a je večina menila, da je to že mogoče po veljavnem zakonu o parlamentarni preiskavi.

DZ potrdil novelo zakona o nematerializiranih vrednostnih papirjih

DZ je 52 glasovi za in enim proti potrdil novelo zakona o nematerializiranih vrednostnih papirjih, ki med drugim razrešuje vprašanja, odprta po ukinitvi registrskih računov pri KDD z letošnjim letom. Ta odpravlja tudi nekatera neskladja s pravili sistema Target2 Securities, v katerega bo KDD vstopila predvidoma 6. februarja.

Predlog priporočila v zvezi z denacionalizacijo po mnenju DZ ni primeren za nadaljnjo obravnavo

Predlog priporočila v zvezi s poplačilom nadomestila Cerkvi zaradi dolgotrajnosti denacionalizacijskih postopkov po sklepu DZ ni primeren za nadaljnjo obravnavo. Tako je menilo 65 poslancev, 13 jih je bilo nasprotnega mnenja. Predlog je vložila skupina poslancev s prvopodpisano Alenko Bratušek (NP).

Komentarji

2

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • BPGC / 25.01.2017. ob 22:44 +1 0

  Ogrozitev stabilnosti lokalnega upravljanja....kaksni izgovori. To je slabo, da zakon ni bil potrjen. Slabo za slovensko demokracijo in slabo za ljudi. Ce zupan dela slabo, ce je koruptiven, ce je nesposoben in ne dela v dobro ljudi, mora obstajati institut, da se ga lahko odpoklice.

  +1 0
 • mercedezbenz350 / 27.01.2017. ob 09:03 0 0

  zupan na igu je tam tako dolgo kot lenin,vsi obcinski svetniki so poslovno povezani z njim,veliko his je brez pitne vode ceprav so 15 min iz ljubljane v vseh letih se vedno ni resil ta problem , zdaj ga lahko zamenja samo se revolucija

  0 0
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin