Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 6. 2024,
5.57

Osveženo pred

1 mesec, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,22

Natisni članek

predčasno glasovanje 2024 Slovenija glasovanje referendum evropske volitve evropske volitve

Sreda, 5. 6. 2024, 5.57

1 mesec, 1 teden

Znano je, koliko volivcev se je predčasnega glasovanja udeležilo prvi dan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,22
Volišče | Na voliščih omnia bodo lahko glasovali tudi volivci, ki v Sloveniji nimajo stalnega prebivališča, bi pa želeli glas oddati v Sloveniji.  | Foto STA

Na voliščih omnia bodo lahko glasovali tudi volivci, ki v Sloveniji nimajo stalnega prebivališča, bi pa želeli glas oddati v Sloveniji.

Foto: STA

Pred nedeljskimi evropskimi volitvami in posvetovalnimi referendumi je še danes mogoče zaprositi za nekatere posebne oblike glasovanja. Volivci lahko oddajo vlogo za glasovanje na voliščih omnia in za glasovanje na domu. Danes in v četrtek je še mogoče glas oddati predčasno. Predčasnega glasovanja na evropskih volitvah se je prvi dan, torej v torek udeležilo 18.810 volivcev oz. 1,2 odstotka vseh volilnih upravičencev, na posvetovalnem referendumu o ureditvi pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja pa je glasovalo 18.769 volivcev (1,2 odstotka vseh upravičencev). 

Volivci, ki želijo v nedeljo glasovati zunaj okraja stalnega prebivališča, se morajo za tak način glasovanja prijaviti, rok za to se izteče danes. Po državi bo v nedeljo odprtih 55 t. i. volišč omnia na sedežih okrajnih volilnih komisij oziroma upravnih enot, v Ljubljani pa bodo volivci lahko glas oddali na Gospodarskem razstavišču.

Na voliščih omnia bodo lahko glasovali tudi volivci, ki v Sloveniji nimajo stalnega prebivališča, bi pa želeli glas oddati v Sloveniji. Tudi ti volivci morajo to Državni volilni komisiji sporočiti še danes.

Prav tako se danes izteče rok, do katerega je mogoče zaprositi za glasovanje na domu. To je namenjeno volivcem, ki se zaradi bolezni ne bodo mogli zglasiti na volišču, obvestilu pa morajo priložiti zdravniško potrdilo. V nedeljo jih bo na domu obiskal t. i. leteči volilni odbor.

Danes in v četrtek je še mogoče glasovati predčasno 

Medtem bo še danes in v četrtek med 7. in 19. uro mogoče glasovati predčasno, in sicer na 97 voliščih, ki so jih v posameznih okrajih določile okrajne volilne komisije. V Ljubljani je predčasno glasovanje za vseh 14 volilnih okrajev na Gospodarskem razstavišču.

V nedeljo bodo volivci na evropskih volitvah med 11 kandidatnimi listami izbirali devet poslancev iz Slovenije v Evropskem parlamentu. Hkrati bodo na treh posvetovalnih referendumih odgovarjali na štiri referendumska vprašanja: o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, o preferenčnem glasu na državnozborskih volitvah, o rabi konoplje v medicinske namene in o osebni rabi konoplje.

Prvi dan predčasno glas na volitvah oddalo 18.810 volivcev, na referendumu 18.769 volivcev

Po podatkih okrajnih volilnih komisij se je prvi dan predčasnega glasovanja na evropskih volitvah udeležilo 18.810 volivcev oz. 1,2 odstotka vseh volilnih upravičencev. Na posvetovalnem referendumu o ureditvi pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja pa je glasovalo 18.769 volivcev (1,2 odstotka vseh upravičencev), so sporočili z DVK.

Predčasno glasovanje na evropskih volitvah in posvetovalnih referendumih, ki bodo sicer v nedeljo, se je začelo v torek in poteka še danes in v četrtek med 7. in 19. uro. Okrajne volilne komisije zaenkrat poleg podatkov o volilni udeležbi na evropskih volitvah sporočajo zgolj podatke o volilni udeležbi na posvetovalnem referendumu o ureditvi pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. V nedeljo po zaprtju volišč pa se bodo podatki o volilni udeležbi poleg evropskih volitev objavljali tudi za vsak referendum posebej, so pojasnili na Državni volilni komisiji.

Kolikšna je bila udeležba na predčasnih volitvah v preteklosti? 

Na volitvah poslancev iz Slovenije v Evropski parlament leta 2019 se je prvi dan predčasnega glasovanja udeležilo 8.052 volivcev oziroma 0,47 odstotka vseh volilnih upravičencev, drugi dan 12.356, tretji dan pa 10.948 volivcev. V vseh treh dneh skupaj se je takrat predčasnega glasovanja udeležilo 31.356 volivcev oziroma 1,84 odstotka volilnih upravičencev.

Na zakonodajnem referendumu o noveli zakona o vladi novembra 2022 sta prvi dan predčasnega glasovanja svoj glas oddala 15.202 volivca, drugi dan je glasovalo 28.016 volivcev, zadnji dan pa 23.123 volivk in volivcev. Skupaj je takrat na referendumu predčasno glasovalo 66.341 oziroma 3,91 odstotka volilnih upravičencev. Končna volilna udeležba na omenjenem referendumu leta 2022 pa je bila 41,83-odstotna (skupaj je takrat glasoval 708.701 volivec).

Volivec za predčasno glasovanje potrebuje osebni dokument, s katerim lahko izkaže svojo identiteto. Obvestilo volivcu je informativne narave in tudi pripomoček, da volilni odbor lahko hitreje poišče volivca v volilnem imeniku.

Na predčasnem glasovanju lahko glasujejo samo volivci s stalnim prebivališčem v Sloveniji. Volišča za predčasno glasovanje so praviloma vezana na okraj stalnega prebivališča, z nekaterimi izjemami. V Ljubljani je 14 volišč za predčasno glasovanje na eni lokaciji, in sicer na Gospodarskem razstavišču. To pomeni, da ni mogoče predčasno glasovati izven okraja stalnega prebivališča.

Na voliščih sta dva volilna imenika: eden za glasovanje na volitvah poslancev iz Republike Slovenije v Evropski parlament, drugi pa za glasovanje na treh posvetovalnih referendumih, in sicer o ureditvi pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, o uvedbi preferenčnega glasu za volitve v državni zbor ter o gojenju in predelovanju konoplje v medicinske namene in gojenju in posedovanju konoplje za omejeno osebno rabo. Volivec se mora v volilni imenik podpisati za vsak referendum posebej (torej trikrat, če želi glasovati o vseh treh referendumih). V skladu s tem, za katerega od referendumov se volivec podpiše v volilni imenik, nato prejme ustrezne glasovnice.

Vsak volivec se sam odloči, katerih glasovanj se bo udeležil in koliko glasovnic bo prevzel. S prihodom na volišče izčrpa možnost glasovanja tako na evropskih volitvah kot na vseh treh posvetovalnih referendumih, ne glede na to, ali je prevzel vse glasovnice ali ne. Volivec ne more denimo na predčasnem glasovanju glasovati na evropskih volitvah, v nedeljo pa na referendumih ali obratno, prav tako ne more glasovati najprej denimo le o enem referendumu, kasneje pa ponovno priti na volišče in glasovati še o ostalih.

Danes se izteče rok, do katerega lahko volivci, ki bodo v nedeljo izven okraja stalnega prebivališča, oddajo vlogo za glasovanje na t. i. volišču omnia. Prav tako lahko le še danes volilni upravičenci s stalnim prebivališčem v tujini oddajo vlogo za glasovanje na volišču v Sloveniji. Danes se izteče tudi rok za oddajo vloge za volivce, ki se zaradi bolezni ne morejo zglasiti na volišču in želijo glasovati na domu.

denar, evri
Novice V interesu koga res delajo evropski poslanci: "Zakaj bi skrival, če imaš dobre namene?"
Evropske volitve, EU volitve
Novice DVK potrdila primer agitacije na volišču v Ljubljani
Tanja Fajon
Novice Slovenija zaradi blokade volitev na pogovor poklicala odpravnico poslov BiH v Sloveniji
Volišče
Novice Evropske volitve: od danes dalje lahko svoj glas oddate predčasno #video
Ne spreglejte