Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
15. 8. 2023,
22.24

Osveženo pred

8 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,58

Natisni članek

poplave infrastruktura posledice turizem

Torek, 15. 8. 2023, 22.24

8 mesecev, 2 tedna

Za nekatere turistične ponudnike sezona končana. "Škoda bo ogromna."

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,58
Poplave | Škodo so utrpeli številni kampi.  | Foto Ana Kovač

Škodo so utrpeli številni kampi.

Foto: Ana Kovač

Turizem je ena od panog, ki se je v zadnjih letih morala spopasti s kar nekaj tegobami − terorističnimi grožnjami, strožjimi pravili na mejah, strahom pred potovanji, pandemijo covid-19, zdaj pa še s poplavami, največjo naravno nesrečo v zgodovini Slovenije. Infrastruktura je marsikje v celoti uničena, do nekaterih turističnih destinacij pa je dostop onemogočen. 

Turizem je panoga, ki so jo prav na višku turistične sezone prizadele poplave. Kljub temu je velik del Slovenije ostal varen in odprt za turiste, je v pogovoru za Planet TV izpostavil Fedja Pobegajlo, direktor Turistično gostinske zbornice Slovenije. "Ampak ob teh območjih, ki so bila res prizadeta, velika večina preostalih kapacitet posluje normalno. To se nam je zdelo zelo pomembno poudariti, ker smo avgusta, in to je višek sezone v večini destinacij in je pomembno, da ne pride do prevelikega izpada dohodka," je dejal. 

Infrastruktura uničena v več kampih in Thermani Laško 

Največ škode je, kot je povedal Pobegajlo, pri podjetjih, ki so jih poplave neposredno prizadele. Med hoteli je to zagotovo Thermana Laško, zelo veliko škode pa je tudi v kampih predvsem v Savinjski dolini, okolici Kamnika in na Koroškem.

Iz Thermane Laško so sporočili, da so vse storitve z izjemo bazenov še vedno na voljo. "Nedelujoči so naši bazeni, wellness, spa in fitnes hotela Thermana Park pa obratujejo nemoteno. Prav tako nemoteno potekata zdraviliško zdravljenje in obnovitvena rehabilitacija," so sporočili in dodali, da bazeni ne bodo obratovali predvidoma do konca avgusta. 

Hotelskim gostom so uredili alternativne lokacije za kopanje v treh drugih termah, in sicer v Termah Zreče – kopanje v notranjih in zunanjih bazenih (45 min vožnje) –, Termah Olimia/Aqualuna – kopanje v zunanjih bazenih (60 min vožnje, kopališče odprto samo v primeru lepega vremena) – in Rimskih termah – kopanje v notranjem in zunanjem bazenu (lasten prevoz, vožnja 10 min; omejeno število oseb na dan: 50).

 "Deluje Savna Center Thermana Park, vsak dan med 10. in 20. uro, tako za dnevne kot tudi hotelske goste, kjer so na voljo savne in prhe brez notranjega bazena. 

Za Veliko planino morda polmilijonska izguba 

Sledi druga skupina podjetij, ki je posledice poplav odpravila in bi lahko poslovala, vendar ne more, ker do njih ni dostopa. Pri tem omeni Logarsko dolino, kjer bo, kot pravi, "treba izoblikovati neko pomoč".

Izpostavil je tudi Veliko planino, ki jo je ujma odrezala od sveta. "Tam ne dela nihalka, poškodovana je cesta, odneslo je most pri Stahovici, dalo bi se iti naokrog po drugi cesti, vendar so tudi poškodbe na tem cestišču prevelike. Dostop do koč je tako v celoti onemogočen," je pojasnil direktor Tomaž Štefe in dodal, da bo nastala velika gospodarska škoda. "Velika planina avgusta ustvari kar eno četrtino celotnega letnega prihodka, tako da če bi se zgodilo, da Velika planina ne bi obratovala ves avgust, bi to pomenilo okoli pol milijona izgubljenih prihodkov in verjetno je podobna ocena tudi za ponudnike nastanitev na Veliki planini."

Če na Veliki planini še računajo na hitro obnovitev ceste in ponovno odprtje, pa bodo nekateri deli Slovenije z deli morali počakati do naslednje sezone. Kot je povedal Pobegajlo, so si z vodstvom Združenja kampov Slovenije in vodstvom Turistične zveze Slovenije v dneh po poplavah ogledali nekaj kampov v Savinjski dolini. Dejal je, da ti letos ne bodo mogli več poslovati in da bo škoda ogromna. 

Gostje rezervacije odpovedali iz previdnosti 

Tretja, največja skupina turističnih ponudnikov pa je izpad zasedenosti zaznala zaradi samih poplav. Ker so bili gostje, zlasti v tujini, iz previdnosti zadržani ali pa so odpovedali rezervacije oziroma jih prestavili, pravi Pobegajlo.

Ocena škode, ki jo bodo imele poplave v panogi, je po besedah Pobegajla za zdaj prenagljena, poudarja pa, da slovenski turizem v dobrih turističnih letih avgusta obrne okoli 500 milijonov evrov, kar pomeni, da se vsak odstotek izpada meri v milijonih. Kljub temu ostaja upanje, da se bodo s pomočjo takojšnega odziva in pozitivne komunikacije gostje že avgusta začeli v večjem številu vračati.

Policija, Slovenija,  policijski avto
Novice S pomočjo informacij občanov prijeli več vlomilcev
delovni stroj, bager
Novice Delovni stroj pri delu huje poškodoval prostovoljca
Ana Roš
Novice Ana Roš Stojan pripravlja dobrodelno večerjo. Izklicna cena menija 520 evrov.

 

Ne spreglejte