Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 7. 2023,
9.13

Osveženo pred

9 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,71

Natisni članek

RTV Slovenija direktor delavci

Sreda, 26. 7. 2023, 9.13

9 mesecev, 2 tedna

Za delavskega direktorja RTVS v drugem krogu Franci Pavšer in Robert Pajek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,71
RTV Slovenija | Za predsednika in člane uprave se bodo smiselno uporabljale določbe o skrbnosti in odgovornosti, kot jih za člane organov vodenja oziroma nadzora določa zakon, ki ureja gospodarske družbe. | Foto STA

Za predsednika in člane uprave se bodo smiselno uporabljale določbe o skrbnosti in odgovornosti, kot jih za člane organov vodenja oziroma nadzora določa zakon, ki ureja gospodarske družbe.

Foto: STA

Nova uprava Radiotelevizije Slovenija (RTVS) bo četrtega člana, ki ga izvolijo zaposleni, dobila sredi avgusta. Na torkovih volitvah namreč nobeden od štirih kandidatov ni dobil potrebne večine glasov. Tako se bosta v drugem krogu 16. avgusta za mesto delavskega direktorja pomerila Franci Pavšer in Robert Pajek, je poročal Radio Slovenija.

Kandidati so sicer bili voditeljica TV Dnevnika Jasmina Jamnik, športna novinarja Urban Laurenčič in Franci Pavšer ter predsednik sveta delavcev Robert Pajek.

Skupno je na volitvah za delavskega direktorja kot člana uprave RTVS glasovalo 906 od 2.041 volilnih upravičencev, kar predstavlja 44,39-odstotno volilno udeležbo. Pri tem so upoštevane tako predčasne volitve kot glasovanje po pošti in volitve v torek, so sporočili iz službe za komuniciranje RTVS.

RTVS prvič vstopa v skupino delovnih organizacij z najbolj razvitim sodelovanjem zaposlenih pri upravljanju, so zapisali v svetu delavcev. V Sloveniji po njihovih navedbah deluje 25 delavskih direktorjev, večinoma v večjih gospodarskih družbah. V upravah običajno zastopajo in predstavljajo interese delavcev glede kadrovskih in socialnih vprašanj ter skrbijo za stike in dialog vodstva z zaposlenimi, sveti delavcev in sindikati.

Naloge in pristojnosti delavskega direktorja bodo podrobneje opredeljene po imenovanju uprave in z novim statutom, ki ga bo sprejel svet zavoda. V skladu z novelo zakona o RTVS ga mora sprejeti v šestih mesecih po konstituiranju, torej do 5. decembra.

Štiričlanska uprava namesto generalnega direktorja

Štiričlanska uprava bo začela mandat, ko bodo imenovani vsi člani. Svet zavoda je za predsednika uprave 13. julija imenoval dolgoletnega zaposlenega na RTVS Zvezdana Martiča, za dva člana uprave pa na Martičev predlog 19. julija direktorja Centra urbane kulture Kino Šiška Simona Karduma in Andreja Trčka iz pravne pisarne RTVS.

Uprava bo v skladu z novelo zakona o RTVS, ki je bila potrjena na referendumu novembra lani, vodila zavod namesto generalnega direktorja, kot je veljalo po prejšnji ureditvi. Odločala bo z večino glasov vseh svojih članov. V primeru enakega števila glasov bo odločilen glas predsednika uprave.

Vlada je želela z novelo zakona položaj generalnega direktorja zavoda zamenjati z upravo, s čimer bi integrirali vodilne funkcije javnega medijskega servisa. To je po mnenju vlade glede na tehnološke spremembe in obstoječe medijsko-komunikacijsko okolje primernejši model upravljanja.

RTV stavka
Novice Zaposleni na RTVS bodo volili delavskega direktorja
Simon Kardum
Novice Svet RTVS imenoval prva člana uprave
RTV Slovenija
Novice Pogoje za predsednika uprave RTVS naj bi imeli Martič, Gerič, Kardum in Krišelj
Andrej Grah Whatmough
Novice Grah Whatmough tudi drugič imenovan nezakonito
Zvezdan Martič
Novice Zvezdan Martič: Takega izida sem si želel, pričakovati pa si ga nisem upal
Ne spreglejte