Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
30. 5. 2020,
11.02

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,44

68

Natisni članek

Borut Pahor Janez Janša Janez Janša

Sobota, 30. 5. 2020, 11.02

3 leta, 10 mesecev

"Z Janšo tekmujeva in sodelujeva 30 let, med nama je elementarno spoštovanje"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,44

68

Borut Pahor Janez Janša | Foto STA

Foto: STA

Predsednik republike Borut Pahor je v pogovoru za Nedelo izrazil skrb, da se bodo s poglabljanjem gospodarske in socialne krize poglabljale tudi stiske ljudi. Želi si obnovitve zaupanja med vlado in opozicijo. O odnosu s premierjem Janezom Janšo pa je dejal, da tekmujeta in sodelujeta že 30 let, a da je med njima "elementarno spoštovanje", piše STA.

Pahor je v pogovoru za časnik povedal, da je popolnoma zdrav, in potrdil, da kršenje pravil socialne distance ob Kolpi ni pustilo zdravstvenih posledic. Je pa ponovil, da mu je za tisti dogodek iskreno žal, piše STA.

Povzel je svoje aktivnosti v času epidemije novega koronavirusa, vključno s poslanicami predsednikom in voditeljem drugih držav članic EU v njihovih jezikih. Odzivi so bili po njegovih besedah večinoma sijajni.

"Zaradi nepotrebnih dejanj je sledil padec zaupanja"

Kot je ocenil predsednik republike, se je vlada na epidemijo dobro odzvala, navdušen je bil, ko je prvi mesec odlično sodelovala z opozicijo, a je potem zaradi "nepotrebnih dejanj" sledil padec zaupanja. "Ne vem, ali ga bo mogoče obnoviti, čeprav mislim, da bi bilo dobro, če bi ga," je dejal.

Odstop prejšnjega premierja Marjana Šarca je Pahorja presenetil, saj ga ni pričakoval. Je pa poudaril, da si bo tisti, ki želi nadaljevati politično pot, prizadeval, da ga vržejo, ne da gre sam. "Ker če greste, imate manjšo moralno legitimiteto, da se spet potegujete za mandat. Drnovšek, Janša in jaz smo čakali, da nas vržejo," je spomnil, piše STA.

Borut Pahor Janez Janša | Foto: STA , Foto: STA ,

O odnosu z Janšo je Pahor dejal, da sta različna tipa politika, z različnimi političnimi pogledi. V 30 letih sta dala skozi odnose od hudega nasprotovanja do sodelovanja. "Mislim, da je med nama elementaren odnos spoštovanja," je povedal.

Se mora pa po njegovem mnenju politik, zlasti na tem položaju, vzdržati kritike medijske krajine, podobno je v pravosodju. "V medijih in pravosodju mora politika poznati samoomejitve. Če jih prestopa, tvega," je dejal, piše STA.

"Politika mora poskušati razumeti, kaj ji protestniki sporočajo"

Pahor je komentiral tudi petkove protivladne demonstracije. "Ko ljudje menijo, da morajo pokazati nezadovoljstvo, so demonstracije upravičene," je dejal. Politika mora poskušati razumeti, kaj ji protestniki sporočajo.

Kot je ocenil, pa za razliko od demonstracij leta 2012 privrženci vlade ne bodo sprejeli, da so vse kritike upravičene, da je za vse kriva vlada, pač pa se bodo postavili v njen bran.

Pahor še ne ve, kaj bo počel po letu 2022, ko mu poteče drugi predsedniški mandat. "Pred mano sta še dve leti in ukvarjam se s tema dvema letoma," je pojasnil, še piše STA.

Preberite še:

Borut Pahor
Novice Pahor za ustavna sodnika predlaga Terška in Zobčevo
Janez Janša Marjan Šarec
Novice Janša povabil, Šarec odgovarja: Najprej me je obtožil za smrti, zdaj bi sodeloval
Ne spreglejte