Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
27. 6. 2019,
7.00

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,01

3

Natisni članek

visoke temperature vročinski val vročina vreme

Četrtek, 27. 6. 2019, 7.00

4 leta, 10 mesecev

Padlo več krajevnih temperaturnih rekordov za junij

Del države zajele močne nevihte, padlo več temperaturnih rekordov #video #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,01

3

Tamb toča

Zaradi pregretosti ozračja so močne nevihte popoldne zajele severovzhodni del Slovenije. Močna nevihta celica je okoli 15. ure zajela Goričko, v njenem jedru pa so se pojavljali siloviti nalivi in toča. Zvečer so predvsem v vzhodnih krajih še možne
posamezne močne nevihte s točo, nalivi in močnim vetrom, opozarja Arso.

Vzhodni del Slovenije je okoli 14.45 zajelo močno neurje. Posredovali so gasilci iz 11 prostovoljnih gasilskih društev v desetih intervencijah v občinah Duplek, Gornji Petrovci, Kuzma, Puconci, Rogašovci in Turnišče. V neurju je meteorna voda zalivala prostore stanovanjskih objektov, prostore osnovne šole v Gornjih Petrovcih, zalilo je tudi več odsekov cest. Močan veter, ki je spremljal neurje, pa je podiral drevesa in odkril nekaj streh stanovanjskih objektov. V naselju Neradnovci v občini Gornji Petrovci je toča poškodovala streho stanovanjskega objekta.

V občini Puconci je neurje s točo zajelo naselje Otovci. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Vaneča so odstranili podrto drevje med naseljema Vaneča in Šalamenci. Prav tako je bilo neurje s točo v občini Rogašovci. Gasilci posredujejo v naseljih Nuskova in Sotina, kjer odstranjujejo podrto drevje ter čistijo cestišče, je uprava za zaščito in reševanje objavila na spletni strani.

 

Pozor Goričko! Močna nevihtna celica se obnavlja nad severnim delom Goričkega, v njenem jedru se pojavljajo siloviti...

Posted by Neurje.si on Thursday, June 27, 2019

Močna nevihta s točo je zajela tudi območje Celja. Nevihta je nastala na zahodni strani Pohorja in je potovala v smeri Celja, spremljalo pa so jo močni sunki vetra in silovit naliv, je poročal portal Neurje.si

Preseženi krajevni temperaturni rekordi

Povsod po državi je danes po opozorilu Agencije za okolje (Arso) velika toplotna obremenitev, saj so najvišje temperature dosegle od 33 do 37 stopinj Celzija. Ponekod so bili popoldne preseženi krajevni temperaturni rekordi za junij, na treh merilnih mestih pa opozorilna vrednost ozona.

Krajevni temperaturni rekordi so bili danes preseženi v Ljubljani, na Kredarici, v Kočevju, Ratečah, Češnjici v Bohinju in Postojni, je povedal Andrej Velkavrh z agencije. "Trenutno naj bi bilo najbolj vroče v Brežicah, kjer naj bi izmerili nad 39 stopinj Celzija," je dejal. Do 17. ure se temperature še lahko povečajo, je opozoril. V Ljubljani so danes namerili 36, na Kredarici pa 20 stopinj.

V Idriji se je segrelo na 37,4, na Ravnah na Koroškem pa na 37,1 stopinje, je Arso objavil na Twitterju. Temperaturna junijska rekorda so sicer že v sredo izmerili na Kredarici pri 17,9 stopinje Celzija in na Letališču Portorož 35,6 stopinje.

Podobni pojavi bodo popoldne in zvečer še možni. Ob tem lahko narastejo hudourniški vodotoki, so zapisali. Iz radarske slike padavin je vidite nevihtno celico tudi na Koroškem.

Presežena opozorilna vrednost ozona v Novi Gorici

Po podatkih Arsa je na merilnem mestu Nova Gorica urna vrednost ozona ob 15. uri presegla opozorilno vrednost 180 μg/m3. Urna vrednost ozona je bila ob tem času 189 μg/m3, povprečna 8-urna pa 119 μg/m3.

Glede na vremensko napoved lahko pričakujemo preseženo opozorilno vrednost ozona še vse popoldne, v večernih urah pa naj bi raven padla.

Vrednosti ozona, ki presegajo opozorilno vrednost, dražijo sluznico in dihala. Ljudje s kroničnimi boleznimi dihal in krvnega obtoka v tem času naj ostanejo v zaprtih prostorih, kjer je raven ozona nižja. Tudi zdravi ljudje naj se izogibajo naporov v času trajanja visokih vrednosti ozona.

 

Ogenj
Novice Vročina se bo stopnjevala, pristojni že izdali prvo opozorilo

V Ljubljani bi se lahko ogrelo tudi do 36 stopinj Celzija ali celo kakšno stopinjo več. | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort V Ljubljani bi se lahko ogrelo tudi do 36 stopinj Celzija ali celo kakšno stopinjo več. Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort

Ponoči prihaja ohladitev, v petek in soboto ne bo tako ekstremno vroče

V petek bo pretežno jasno, le zjutraj bo ponekod nekaj oblačnosti. Pihal bo veter vzhodnih smeri. Najnižje jutranje temperature bodo od 15 do 20, na Primorskem do 23, najvišje dnevne okoli 29, na Primorskem do 33 stopinj Celzija. "Danes ponoči se bo zamenjal zrak, tako da bomo imeli jutri v notranjosti Slovenije temperature do največ 30 stopinj, ohladitev torej ne bo tako izrazita. V petek in soboto bo tako nekoliko manj vroče, se bo pa že v nedeljo ponovno ogrelo nad 30 stopinj," razlaga Velkavrh.

Toča v Stanjevcih na Goričkem

Toča v Stanjevcih na Goričkem. Hvala Mateja Šlihthuber za poročanje! 👍

Posted by Neurje.si on Thursday, June 27, 2019

V nedeljo sicer ne bo ekstremno vroče – temperature se ne bodo dvignile nad 35 stopinj Celzija. Vročina se bo nadaljevala v ponedeljek in torek, potem pa sledijo manjše ohladitve, še dodaja Velkavrh. Danes bo povsod po Sloveniji velika toplotna obremenitev, na Primorskem pa je razglašena tudi velika požarna ogroženost naravnega okolja.

Ne spreglejte