SiolNET. Novice Slovenija
2,06

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vročina se bo stopnjevala, pristojni že izdali prvo opozorilo

2,06

termometer

Ogenj | Uprava za zaščito in reševanje opozarja pred veliko požarno ogroženostjo naravnega okolja. | Foto: Getty Images
Uprava za zaščito in reševanje opozarja pred veliko požarno ogroženostjo naravnega okolja. Foto: Getty Images

Danes bo na zahodu države sončno, drugod pa spremenljivo oblačno vreme. Predvsem v vzhodni polovici Slovenije bodo nastajale manjše plohe. V torek bo povečini sončno, vročina pa bo vrhunec dosegla v sredo in četrtek. Na Arsu napovedujejo, da se bodo ponekod po državi, zlasti na Primorskem, Goriškem in v Vipavski dolini, lahko temperature v četrtek in petek dvignile tudi nad 35 stopinj Celzija. Na upravi za zaščito in reševanje so medtem izdali opozorilo pred veliko požarno ogroženostjo naravnega okolja na nekaterih delih Notranjske in Primorske.

Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje je veliko požarno ogroženost naravnega okolja od 25. junija razglasila na območju naslednjih občin: Koper, Ankaran, Izola, Piran, Ilirska Bistrica, Pivka, Postojna, Sežana, Divača, Hrpelje – Kozina, Komen, Vipava, Ajdovščina, Nova Gorica, Kanal, Brda, Miren – Kostanjevica, Renče – Vogrsko in Šempeter – Vrtojba.

V naslednjih dneh se bo vročina stopnjevala. | Foto: zajem zaslona V naslednjih dneh se bo vročina stopnjevala. Foto: zajem zaslona

Z dnem razglasitve velike požarne ogroženosti je v naravnem okolju poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano tudi kuriti, izvajati ognjemete, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih ter zunaj pozidanih površin uporabljati predmete in naprave, ki lahko povzročijo požar, ter izvajati ognjemete. Pristojni organi bodo v času razglašene ogroženosti izvajali poostren nadzor, so še sporočili z uprave za zaščito in reševanje.

Sonce, sončen dan Novice Pripravite se, peklensko bo: temperature bodo presegle 40 stopinj Celzija

Vročina se bo v naslednjih dneh stopnjevala

Danes bo na Primorskem sončno, drugod bo spremenljivo oblačno. Predvsem v vzhodni polovici države bodo možne manjše plohe. Popoldne se bo povsod razjasnilo. Pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem šibka burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 24 do 29, na Primorskem do 31 stopinj Celzija.

V torek zjutraj bo na zahodu sončno, na vzhodu pa bo več oblačnosti. Čez dan bo na Primorskem jasno, drugje bo deloma jasno, občasno bo več spremenljive oblačnosti. Šibka burja bo popoldne oslabela. Najnižje jutranje temperature bodo od 12 do 18, na Primorskem okoli 20, najvišje dnevne temperature pa od 28 do 31, na Primorskem do 34 stopinj Celzija.

V sredo in četrtek bo sončno in postopno vse bolj vroče.  | Foto: zajem zaslona V sredo in četrtek bo sončno in postopno vse bolj vroče. Foto: zajem zaslona

V sredo in četrtek bo sončno in postopno vse bolj vroče. Pihal bo šibak veter vzhodnih smeri. "Po zadnjih podatkih ne pričakujemo ravno 40 stopinj, bo pa kar vroče, zlasti v sredo in četrtek. Nad 33 stopinj bi lahko izmerili že v četrtek, v petek pa kaže, da bomo v večjem delu države izmerili 35 stopinj," pojasnjuje meteorolog Blaž Šter z agencije za okolje (Arso).

Kopanje Novice Prihaja vročinski val. Na kaj je treba paziti pri kopanju #video

Najbolj vroče bo na Primorskem, Goriškem in v Vipavski dolini

Kot je poudaril, bo najbolj vroče na Primorskem, Goriškem in v Vipavski dolini, kjer bi lahko po trenutnih izračunih v četrtek oziroma v petek izmerili tudi 36 ali 37 stopinj Celzija. Že v petek bo sicer naše kraje oplazila nekoliko hladnejša zračna masa, kar bo vplivalo na nekoliko nižje temperature v soboto. "Potem spet kaže, da se bo v nadaljevanju nekoliko otoplilo," razlaga Šter in dodaja, da padavin sicer ne bo.

Vremenska sprememba, ki se obeta že v petek, bo po njegovih besedah blaga, ampak dobrodošla, saj bo v četrtek že zelo vroče. Za zdaj kaže, da bo ta teden minil brez občutnejših padavin. "Zrak bo zelo suh, bistveno toplejša zračna masa bo tudi v višinah, in ne samo pri tleh kot ob zadnjem vročinskem valu. Kakšnih neviht ne pričakujemo, mogoče šele v prihodnjem tednu, razen danes popoldne, ko so ponekod možne manjše plohe," še poudarja Šter.

Evropo bo v naslednjih dneh zajel vročinski val

Evropo bo v naslednjih dneh po napovedih vremenoslovcev zajel vročinski val, termometer se bo marsikje povzpel do 40 stopinj Celzija. Ponekod v Evropi so s prodajnih polic že pošli ventilatorji in klimatske naprave, olajšanje in osvežitev pa v številnih evropskih mestih v teh dneh ponujajo mestni vodnjaki.

Francijo bo po napovedih ta teden zajel vročinski val "brez primere". Vzrok za letos nenavadno zgodnji poletni vročinski val meteorologi pripisujejo pritoku vročega zraka iz Sahare. Temperature se bodo v začetku tedna dvignile na največ 32 do 35 stopinj Celzija, kasneje pa na 38 do 40 stopinj, so sporočili iz Meteo France.

Za Pariz in sosednjo regijo Seine-et-Marne so izdali oranžno opozorilo pred vročinskim valom. Oblasti pozivajo k previdnosti, izdali so številna opozorila pred dehidracijo in vročinskim udarom, zlasti za otroke in starejše, bolnišnice pa so v polni pripravljenosti.

V Parizu so se uradniki zavezali, da bodo odprli "hladne prostore" v javnih zgradbah, postavili začasne vodne fontane in pustili mestne parke ponoči odprte. Mestni delavci načrtujejo tudi razdeljevanje vode brezdomcem. Francoski trgovec Boulanger je potrdil, da se je prodaja klimatskih naprav v zadnjih dneh povečala za 400 odstotkov. Francoski operater električnega omrežja RTE pa pričakuje, da bo zaradi vključenih klimatskih naprav povpraševanje po električni energiji doseglo najvišje vrednosti.

Vročinski val bo prizadel tudi Španijo. Španska meteorološka agencija AEMET je opozorila na "skrajno tveganje" za gozdne požare na nekaterih območjih, vključno v pokrajinah Aragonija, Navarra in Ekstremadura, temperature v dolini ob reki Ebro pa bi lahko celo presegle 42 stopinj Celzija.

V Nemčiji ocenjujejo, da bi lahko bil v Frankfurtu ogrožen junijski temperaturni rekord 38,2 stopinje Celzija iz leta 1947. Temperature bi se lahko povzpele do 39 stopinj, v nekaterih delih celo presegle 40 stopinj, najbolj vroče pa bo na jugozahodu, napovedujejo nemški vremenoslovci. Kot dodajajo, je malo verjetno, da bi nevihte ohladile ozračje.

Vročinski val ne bo prizanesel niti skandinavskim državam, saj bodo v nekaterih delih na jugu Danske in Švedske po napovedih vremenoslovcev v torek zabeležili 30 stopinj Celzija.

Temperature bodo najbolj intenzivne od četrtka, visoka vlažnost pa bo verjetno še bolj otežila razmere, zlasti ponoči.

Po napovedih meteorologov bodo takšni vročinski valovi verjetno pogostejši, tudi če bodo države v skladu s pariškim podnebnim dogovorom iz leta 2015 uspeli omejiti globalno povišanje temperatur ozračja.

Pariški sporazum države zavezuje k omejitvi dviga povprečne globalne temperature občutno pod dve stopinji Celzija do konca stoletja glede na predindustrijsko dobo in jih spodbuja k ukrepom za omejitev na 1,5 stopinje Celzija. (STA)

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin