SiolNET. Novice Slovenija
1,05

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vrhniški župan piše na Arso: Pošljite nam meritve

1,05

termometer

Stojan Jakin
Foto: STA

Občina Vrhnika je na agencijo za okolje naslovila dopis z zahtevo po takojšnji pridobitvi ter posredovanju podatkov meritev in vplivov nedavnega požara v podjetju Kemis na zdravje ljudi. Predstavnike agencije vabijo tudi na izredno sejo občinskega sveta. Opozicijski svetniki medtem kritizirajo pretekle poteze župana Stojana Jakina, povezane s Kemisom.

Vrhniški občinski svet bo prihodnji torek razpravljal o okoljskih posledicah požara, ki je pretekli teden pustošil v vrhniškem podjetju za predelavo kemičnih odpadkov Kemis. Na seji občinskega sveta pričakujejo strokovnjake Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in agencije za okolje (Arso).

Opozicijski občinski svetniki so na sejo povabili tudi ekologa Gorazda Pretnarja. Kot je za STA pojasnil vrhniški občinski svetnik Viktor Sladič (Lista za razvoj podeželja), jih je Pretnar po branju poročila o analizi vode opozoril na ugotovljeno prisotnost herbicida atrazin, ki je prepovedan že več let. O tem pišemo v članku Uradno neškodljiv obrat, v katerem pa je gorel 14 let prepovedani herbicid?.

Zavarovalnica je v Kemis poslala avstrijsko podjetje za sanacijo požarov Belfor. Zavarovalnica je v Kemis poslala avstrijsko podjetje za sanacijo požarov Belfor. Foto: Andreja Lončar

Kemis gradil na črno? 

Gibanje osveščenih prebivalcev Slovenije je sicer pred dnevi razkrilo tudi, da naj bi Kemis leta 2013 na črno dogradil del objekta na Vrhniki, gradbeno dovoljenje pa je, kot so izvedeli na upravni enoti, pridobil šele letos, le tri tedne pred požarom. Satelitski posnetki geodetske uprave pritrjujejo njihovim očitkom. Kot je razvidno s posnetkov iz leta 2013, so sporni objekti, gre za podaljške objekta oz. nadstrešnice, takrat že stali.

"To pomeni, da je Kemis pravzaprav legaliziral črno gradnjo in da so mu na Upravni enoti Vrhnika 'pozabili' zaračunati nadomestilo za uzurpacijo zemljišča in degradacijo le tega, kot to storijo, ko gre za kateregakoli navadnega smrtnika, če ugotovijo, da je kaj zgradil na črno," opozarjajo v gibanju.

Kot so za STA pojasnili na ministrstvu za okolje, je inšpekcija za okolje in naravo pretekli petek opravila izredni inšpekcijski pregled kraja požara, izsledki še niso znani. Ali je kateri del objektov Kemisa res črna gradnja, za zdaj gradbena inšpekcija še ni preverjala, je pa iz njihovih pojasnil mogoče razumeti, da se bo tega lotila.

Medtem ko so delavci VGP Drava končali težavno mehansko čiščenje potoka Tojnica, kamor so se med gašenjem požara v Kemisu izlivale strupene snovi, analize zemlje dober teden dni po požaru še vedno niso znane. Medtem ko so delavci VGP Drava končali težavno mehansko čiščenje potoka Tojnica, kamor so se med gašenjem požara v Kemisu izlivale strupene snovi, analize zemlje dober teden dni po požaru še vedno niso znane. Foto: Andreja Lončar

Občinska opozicija pričakuje ovadbe

Opozicijski občinski svetniki zdaj vrhniškemu županu Stojanu Jakinu očitajo, da je bilo lansko hitenje s spremembo prostorskega načrta zgolj kamuflaža za legalizacijo črnih gradenj Kemisa. Od župana pričakujejo, da bo vložil ovadbe zoper Kemis in pristojne državne službe, ki pred izdajo gradbenega dovoljenja niso preverjale dejanskega stanja na terenu.

V družbi Kemis in njenem edinem lastniku, velenjski družbi Gorenje, do zdaj še niso odgovorili na vprašanja o postopkih po požaru, inšpekcijskih nadzorih in izboru lokacije za postavitev obrata, ki jim jih je STA posredovala pretekli četrtek.

Vrhniški župan piše na Arso: Pošljite nam meritve

So pa z Občine Vrhnika na Arso naslovili zahtevo, naj jim posredujejo vse do zdaj zbrane podatke o meritvah na Vrhniki skupaj z razlagami, ki bodo razumljive prebivalstvu (dopis spodaj objavljamo v celoti). Prebivalci Vrhnike in Sinje Gorice so namreč vedno bolj zaskrbljeni zaradi posledic, ki bi jih požar v Kemisu lahko imel za okolje in njihovo zdravje. Tako so po poročanju medijev nekateri bližnji prebivalci v preteklih dneh poiskali zdravniško pomoč zaradi glavobolov in težav z dihali, a rezultati njihovih preiskav za zdaj še niso znani.

Že pretekli teden so s protestom in peticijo zahtevali zaprtje Kemisa na trenutni lokaciji. Jezni so tudi, ker še vedno ni natančno znano, katere snovi so zgorele v požaru v Kemisu in kaj vse je sploh bilo skladiščeno. Glede na podatke o prisotnosti prepovedanega herbicida atrazina mnoge namreč skrbi, da je v Kemisu potekala distribucija prepovedanih snovi, je pojasnil občinski svetnik Sladič.

Kemis dopis Arso Foto: Občina Vrhnika

Pahor bo odlikoval gasilce

Predsednik republike Borut Pahor bo v petek priredil sprejem v zahvalo gasilcem, reševalcem in vsem prostovoljcem, ki so bili vključeni v akcijo gašenja požara v Kemisu.

Kot so poudarili v Pahorjevem uradu, je bil to eden najzahtevnejših reševalnih posegov ob požarih v zadnjih letih, v katerem je sodelovalo skoraj 300 pripadnikov gasilske ter drugih služb iz vse notranjske in delno ljubljanske regije.

Komentarji

1

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

  • asmodis1 / 23.05.2017. ob 21:00 0 0

    Saj župan je tudi imel korist od Kemisa 1000 % za to pa taji marsi kaj

    0 0
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin