Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 9. 2022,
6.29

Osveženo pred

1 leto, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,37

13

Natisni članek

ARSO vreme

Sreda, 28. 9. 2022, 6.29

1 leto, 6 mesecev

Nad Trstom divjala nevihta, zdaj se pomika nad Slovenijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,37

13

Radarska slika padavin | Zvečer se bodo padavine na zahodu okrepile in se ponoči razširile nad vso Slovenijo, vmes bodo tudi nevihte z nalivi. Ob morju bo pihal jugo. Jutranje temperature bodo od 8 do 12, na Primorskem okoli 16 stopinj Celzija. | Foto Arso

Zvečer se bodo padavine na zahodu okrepile in se ponoči razširile nad vso Slovenijo, vmes bodo tudi nevihte z nalivi. Ob morju bo pihal jugo. Jutranje temperature bodo od 8 do 12, na Primorskem okoli 16 stopinj Celzija.

Foto: Arso

"Nad Tržaškim in Kvarnerskim zalivom nastajajo nevihte z nalivi. V naslednjih urah se bodo izraziti padavinski pasovi pomaknili tudi v notranjost Slovenije," so sporočili z Agencije za okolje (Arso) in za večji del Slovenije razglasili oranžni alarm. Deževje z močnimi in dolgotrajni nalivi bo od danes zvečer do noči na soboto zajelo območje zahodne, osrednje in južne Slovenije, so sporočili z Arsa. 

Predvsem v zahodni polovici države bodo možne plohe, ni pa izključena niti kakšna nevihta. Ponekod bo zapihal južni do jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 13 do 18, na Primorskem do 21 stopinj Celzija, sporočajo z Arsa. 

Zvečer se bodo padavine na zahodu okrepile in se ponoči razširile nad vso Slovenijo, vmes bodo tudi nevihte z nalivi. Ob morju bo pihal jugo. Jutranje temperature bodo od 8 do 12, na Primorskem okoli 16 °C.

Jutri bo večinoma oblačno z obilnejšimi padavinami, pojavljale se bodo tudi nevihte. Manj dežja bo ob morju, kjer bo pihal okrepljen jugo. Ponekod v notranjosti bo zapihal severovzhodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 11 do 18, na Primorskem do 22 °C.

Reke večinoma upadajo, a že v četrtek sprememba

V večjem delu države reke upadajo, zmerno naraščata le Krka in Kolpa, Ljubljanica pa se še razliva na običajnih območjih na Ljubljanskem barju. Pretoki rek so povečini srednji, velike pretoke ohranjajo posamezne reke v zahodni in osrednji Sloveniji ter Kolpa, reke v Prekmurju imajo male pretoke.

Danes čez dan bodo reke v večjem delu države še naprej upadale, zmerno bosta narasli le Krka in Kolpa. Zvečer, v noči na četrtek in v četrtek čez dan bodo reke v večjem delu države ponovno naraščale. Zaradi že precej polnih rečnih strug bodo reke hitro dosegle velike pretoke, nekatere med njimi se lahko tudi razlijejo.

Najbolj bodo narasle reke na Gorenjskem, v osrednji Sloveniji, v porečju Savinje, reke v Podravju in v Slovenskih goricah. Zlasti na teh območjih bodo mogoča razlivanja rek, ob dolgotrajnih nalivih pa tudi poplavljanja meteornih in zalednih voda. V petek bo večina rek še naraščala, vodnatost rek bo velika. Najbolj bodo narasle reke v južni in jugovzhodni Sloveniji, tudi tam bodo mogoča razlivanja. Postopno upadanje rek pričakujemo šele ob koncu tedna.

Danes bo povišana gladina morja. Ob dopoldanski plimi okoli 12. ure se lahko morje za krajši čas razlije po nižjih delih obale. Temperatura večine rek je med 7 in 15 °C. Morje ob slovenski obali ima 22 °C.

Jordan Peterson
Novice Mož, ki je postal skorajda ukrajinski sovražnik številka ena
Goran Dragić
Sportal Dragić je po težkih trenutkih obrnil list
Peugeot e 208 električna polnilnica
Avtomoto Subvencije, ugodni davki: kdo je najbolj radodaren?
Ne spreglejte