Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 5. 2023,
10.48

Osveženo pred

11 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,38

60

Natisni članek

sodba svetniki razrešitev RTV Slovenija Asta Vrečko

Torek, 16. 5. 2023, 10.48

11 mesecev, 1 teden

Asta Vrečko: Postopki za razrešitev programskih svetnikov bodo potekali v okviru pravne države

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,38

60

Asta Vrečko | Ministrica Asta Vrečko je pojasnila, da se je koalicija za ukrepanje odločila zaradi dveh pravnomočnih sodb v zvezi z RTVS ter tudi drugih očitkov zaposlenih glede odnosov in dogajanja na javnem mediju. | Foto Ana Kovač

Ministrica Asta Vrečko je pojasnila, da se je koalicija za ukrepanje odločila zaradi dveh pravnomočnih sodb v zvezi z RTVS ter tudi drugih očitkov zaposlenih glede odnosov in dogajanja na javnem mediju.

Foto: Ana Kovač

Postopki za razrešitev devetih programskih svetnikov Radiotelevizije Slovenija (RTVS) bodo potekali v okviru pravne države, je danes ob prihodu na zasedanje ministrov za kulturo EU zagotovila ministrica Asta Vrečko. Pojasnila je, da so se za ukrepanje odločili zaradi dveh pravnomočnih sodb v zvezi z RTVS in očitkov zaposlenih glede odnosov.

"Sama osebno in koalicija verjamemo in stojimo za pravno državo in vsemi postopki, ki jih ta dopušča," je Vrečkova odgovorila na kritike opozicije in predsednika programskega sveta RTVS Petra Gregorčiča, da bi bila razrešitev devetih programskih svetnikov nezakonita. Ta bo po besedah ministrice potekala v skladu s postopki, ki so mogoči znotraj državnega zbora.

Devet svetnikov naj bi glasovalo za nezakonit sklep 

Iz obrazložitve predlogov za obravnavo na mandatno-volilni komisiji izhaja očitek devetim svetnikom, da so glasovali za nezakonit sklep o imenovanju generalnega direktorja RTVS Andreja Graha Whatmougha januarja 2021 in nato njegovo ponovno imenovanje marca 2022. Nanje leti tudi očitek opustitve dolžnosti za odpravo nezakonitosti pri razrešitvi direktorice Televizije Slovenija (TVS) Natalije Gorščak, saj niso glasovali za noben ukrep za odpravo nezakonitosti ali ga predlagali.

Kot je še pojasnila ministrica, so se za ukrepanje odločili tudi zato, ker potrebujemo neodvisen javni medij. V odzivu na pismo v. d. generalnega direktorja RTVS predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen in podpredsednici Veri Jourovi je povedala še, da je problematika RTVS "nam vsem znana, poznajo pa jo tudi širše".

Novinarji in drugi zaposleni namreč že več kot leto dni stavkajo, odnosi znotraj hiše pa so resnično zaostreni, je dejala. Ker je bila zakonodaja zastarela, je koalicija takoj sprejela nov zakon, ki umika strankarsko politiko iz vodenja in upravljanja javnega medija.

Grah Whatmough je v nedeljo v pismu predsednico in podpredsednico komisije zaprosil za srečanje, na katerem bi jima pojasnil dogajanje na RTVS. Premierju Robertu Golobu in ministrici Vrečko v njem očita politične pritiske.

Rtv
Novice Ustavno sodišče ni sprejelo odločitve v zadevi glede pobude o noveli zakona o RTVS
Andrej Grah Whatmough
Novice Vodstvo RTVS na Evropsko komisijo naslovilo prošnjo za srečanje
Borut Sajovic
Novice Sajovic: Dogaja se nam politično in ideološko prekrščevanje gledalk in gledalcev #video
Ne spreglejte