SiolNET. Novice Slovenija
0,85

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vložena interpelacija ministra Simonitija

0,85

termometer

Vasko Simoniti
Foto: STA

Poslanci SD, LMŠ, Levice in SAB so vložili interpelacijo ministra za kulturo Vaska Simonitija. Očitajo mu neučinkovito ukrepanje pri odpravi posledic blokade dela na področju kulture zaradi epidemije ter napade na neodvisnost novinarstva. Kot menijo, Simoniti ne opravlja funkcije ministra za kulturo, ampak zgolj uresničuje interese vladajoče SDS.

Interpelacijo Simonitija je minuli teden napovedal Dejan Prešiček iz SD. Kot je dejal v izjavi za medije, bo to verjetno "eno največjih daril", ki jih lahko dajo slovenski kulturi. Vlada namreč s svojimi dejanji po Prešičkovi oceni ogroža vitalna področja v državi.

V interpelaciji mu očitajo neučinkovito ukrepanje pri odpravi posledic blokade dela na področju kulture zaradi epidemije ter napade na neodvisnost novinarstva. Ministrovo delo razgrajuje kulturno delovanje, je v predstavitvi izpostavil poslanec Matjaž Nemec (SD). Očitke v interpelaciji so strnili v desetih točkah. Na prvo mesto so postavili "odgovornost ministra za neučinkovito ukrepanje pri omejevanju in odpravi posledic popolne blokade dela in izvajanja storitev na področju kulture zaradi omejevalnih ukrepov boja proti epidemiji covida-19".

Ministru med drugim očitajo tudi odgovornost za napade na svobodo in neodvisnost novinarskega dela ter poskus omejevanja neodvisnosti in pogojev za delo javnega servisa Radiotelevizije Slovenija in STA, odgovornost za zadrževanje izplačevanja finančnih sredstev za že opravljeno delo na področju filma in filmske produkcije, za "nesmiselno deložacijo" najemnikov prostorov na Metelkovi v Ljubljani in za politični odvzem statusa samozaposlenega v kulturi.

Na ministrstvu za kulturo so v odzivu za STA zapisali, da interpelacije uradno še niso prejeli, ko pa jo bodo, bodo vse očitke skrbno preučili in nanje tudi argumentirano odgovorili. "Objav o interpelaciji v medijih pa ne moremo komentirati," so še zapisali.

kolaž, intepelacija, ministri Novice V samo dveh tednih vložili že tretjo interpelacijo

Opozicijske stranke z izjemo DeSUS in SNS so v zadnjih dveh tednih vložile interpelacijo tudi proti ministru za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janezu Ciglerju Kralju, včeraj pa še proti ministrici za izobraževanje, znanost in šport Simoni Kustec.

Dejan Židan Novice Interpelacijo vložili brez podpisov Židana in poslancev DeSUS Simona Kustec Novice Vložena interpelacija Kustečeve, očitke strnili v 20 točk #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin