SiolNET. Novice Slovenija
7,72

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Prevozil rdečo luč

Trčenje z vlakom: tovornjakar ni imel časa, da bi izskočil #foto #video

7,72

termometer

Potniški vlak Slovenskih železnic je malo pred osmo uro zjutraj med železniškima postajama Ljubljana Rakovnik in Škofljica zadel tovornjak, ki je obstal med zapornicama na železniški progi. Osem ur po nesreči, do katere naj bi prišlo zaradi kršenja prometnih predpisov s strani tovornjakarja, so Slovenske železnice znova odprle progo proti Škofljici.

Nosečnost, nosečnica Novice Zakaj Hrvatice prihajajo na splav v Slovenijo? #video

Nesreča se je zgodila okrog 7.45 ure zjutraj na Rudniku v Ljubljani. Voznik tovornega vozila se je pripeljal z avtoceste in pot nadaljeval naravnost proti Jurčkovi cesti. V križišču je prevozil rdečo luč. 

Nekaj metrov naprej cesto prečka železniška proga (zemljevid križišča najdete na dnu članka). Ker je takrat iz smeri centra prihajal vlak, so se zapornice pred progo spuščale. A tovornjakar - šlo je za slovenskega državljana - je zapeljal na progo in obstal med dvema zapornicama. Z desne je vanj trčil vlak. Po naših informacijah voznik ni imel časa, da bi skočil s tovornjaka.

Vlak je kabino tovornjaka potisnil nekaj deset metrov stran od cestnega prehoda in med drugim pretrgal napeljavo ob železniški progi,kar je razvidno s spodnje fotografije (posneta je bila z mesta, kjer cesta prečka progo).

Policija in pristojne službe Slovenskih železnic zdaj raziskujejo, kaj se je zgodilo. Med drugim bodo natančno preučili, kdaj se je prižgala rdeča luč v križišču, kdaj so se začele spuščati zapornice in kdaj je pripeljal vlak. Do zdaj naj bi bilo jasno, da voznik ni upošteval prometne signalizacije.

nesreča rudnik vlak in tovornjak | Foto: Andreja Lončar Foto: Andreja Lončar

Peterica lažje poškodovanih

V nesreči so bili poškodovani voznik tovornjaka ter strojevodja in trije potniki (sporočilo piarovke Slovenskih železnic se nekoliko razlikuje, saj namesto treh potnikov navaja sprevodnika in dva potnika). Vsi so utrpeli lažje telesne poškodbe. Na vlaku je bilo 27 potnikov.

Posredovali so policisti, gasilci in uslužbenci Slovenskih železnic. Kot so sporočili gasilci, so poleg ljubljanskih poklicnih gasilcev v intervenciji sodelovali še prostovoljci društev Ljubljana Trnovo, Črnuče in Trnovo, ki so zavarovali kraj nesreče in oskrbeli poškodovanega voznika tovornega vozila.

Vseh 27 potnikov so evakuirali na zbirno mesto nedaleč stran od mesta nesreče:

Vlak nesreča Rudnik | Foto: Andreja Lončar Foto: Andreja Lončar

Počistili izlitje

Gasilci so poleg tega zaščitili vodotok zaradi izlitja, počistili oljne madeže, prečrpali približno 50 litrov goriva in pomagali pri odstranjevanju tovornega vozila. Okrog 10. ure je bilo na terenu okrog 30 ljudi.

Čeprav so prehod čez železnico hitro odprli, je bil promet na tem območju zgoščen.

Po dogodku je ljubljanska gasilska brigada objavila video posnetek nesreče iz zraka, ki smo ga objavili na začetku članka.

nesreča rudnik vlak in tovornjak | Foto: Andreja Lončar Foto: Andreja Lončar

Organiziran nadomestni avtobusni prevoz

Železniški promet proti Novemu mestu je bil zaradi nesreče zaprt do 15.30 ure, v vmesnem času pa so na Slovenskih železnicah za potnike organizirali nadomestni avtobusni prevoz.

Tako je bilo na kraju nesreče okoli 10. ure zjutraj:

Vlak nesreča Rudnik | Foto: Andreja Lončar Foto: Andreja Lončar

Vlak nesreča Rudnik | Foto: Andreja Lončar Foto: Andreja Lončar

Vlak nesreča Rudnik | Foto: Andreja Lončar Foto: Andreja Lončar

 

Mesto trčenja:

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin