SiolNET. Novice Slovenija
1,06

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vlada: PCT-pogoj je najmilejši poseg v ustavne pravice

1,06

termometer

PCT. Covid-19. Koronavirus. Omejitev. | Ukrepi so nujni za obvladanje epidemije. | Foto: Gregor Jamnik
Ukrepi so nujni za obvladanje epidemije. Foto: Gregor Jamnik

"Vlada meni, da je pogoj PCT v skladu s testom sorazmernosti najmilejša oblika posega v ustavne pravice posameznikov za ohranjanje delovanja gospodarstva in družbenega življenja ob upoštevanju nevarnosti širjenja nalezljive bolezni covid-19," so po današnji dopisni seji sporočili z vlade v odgovor na pobudo za začetek postopka za oceno ustavnosti in zakonitosti Odloka o načinu izpolnjevanja pogoja PCT.

Testiranje in cepljenje proti nalezljivi bolezni covid-19 sta široko dostopna, odlok pa določa začasni ukrep izvajanja pogoja PCT. V primeru nenadzorovanega širjenja okužb je mogoče pričakovati prekomerne obremenitve zdravstvenega sistema, kar bi povzročilo težave ne le pri oskrbi pacientov, obolelih s covid-19, temveč tudi pacientov z nujnimi ali težkimi bolezenskimi stanji, so po obrazložitvi še sporočili z vlade. 

Vlada: PCT-ukrep je ključen za zajezitev virusa, družbo in gospodarstvo 

Kot so še pojasnili, je vlada je pri oblikovanju ukrepa PCT in izdaji odloka delovala v skladu z načeli pravne države, upoštevala načelo delitve oblasti, zasledovala izvajanje pozitivno pravnih obveznosti ter kot izvršilna veja oblasti ob upoštevanju mnenj strokovne svetovalne skupine z zasledovanjem načela sorazmernosti izdala ukrepe, ki poleg upoštevanja higienskih priporočil NIJZ bistveno pripomorejo k zajezitvi širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2, odpiranju družbe in delovanju gospodarstva.

Zatorej je vlada glede na predhodne argumente ustavnemu sodišču predlagala naj pobude kot neutemeljene zavrne.

Koronavirus, bris, test, testiranje, covid-19 Novice V torek potrdili toliko okužb PCT. Covid-19. Koronavirus. Omejitev. Novice Trgovci: Zaradi pogoja PCT razmišljamo o zaprtju trgovin #video Koronavirus. Cepljenje. Covid-19. PCT. Novice Učitelju grozi odpoved zaradi neizpolnjevanja pogoja PCT

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin