SiolNET. Novice Slovenija
1,44

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vlada zavrnila Bratuškovo: brez sprememb statutov Elesa in Borzena

1,44

termometer

vlada
Foto: STA

Vlada je danes obravnavala predlog ministrice za infrastrukturo Alenke Bratušek za spremembo aktov o ustanovitvi energetskih družb v državni lasti Eles in Borzen, da bi, kot so to že storili pri družbi SODO, spremenili način potrjevanja direktorjev teh družb. Vendar pa ta predlog danes ni bil potrjen, je po seji dejal premier Marjan Šarec.

Kot so pojasnili na ministrstvu za infrastrukturo, so gradivo medresorsko uskladili, pregledala ga je tudi služba vlade za zakonodajo. Oba predloga je obravnaval in sprejel tudi odbor za gospodarstvo, zato sta bila uvrščena na dnevni red današnje seje vlade, kar po njihovem pomeni, da sta bila pripravljena strokovno in zakonsko neoporečno.

Kljub temu na seji vlade nista bila sprejeta, o čemer so člani vlade odločili z glasovanjem, "kar je na vladnih sejah zelo redka oblika odločanja". Nenavadno se jim tudi zdi, da se je večina članov vlade pri glasovanju vzdržala, proti je glasoval samo en član vlade. "Na ministrstvu ne vemo, zakaj pri odločanju niso prevladali strokovni in pravni argumenti, o morebitnih ozadjih in interesih, ki so prevladali, pa ne želimo ugibati," so dodali.

Ukom: gradivo na odboru potrjeno s pridržkom

Bratuškova je predlagala, da bi po izboru kandidata za direktorja, ki bi ga tako kot doslej opravil nadzorni svet, končno besedo pri potrjevanju imela vlada. V preteklih tednih je bila sicer deležna očitkov, da je s spremembo statuta v primeru družbe SODO vplivala na odprt razpis za direktorja družbe, ki jo že desetletje vodi Matjaž Vodušek.

Razpis za direktorja je bil objavljen 2. avgusta, že takrat pa smo poročali, da naj bi ministrica skušala prek predsednice nadzornega sveta preklicati razpis, a ji to ni uspelo. Bratuškova je zanikala, da bi kadarkoli govorila s prvo nadzornico.

Na to so se odzvali v Uradu vlade za komuniciranje (Ukom), kjer so pojasnili, da je bilo omenjeno gradivo (akt o ustanovitvi) na vladnem odboru za gospodarstvo potrjeno s pridržkom, ker ni bilo usklajeno. Sicer pa poslovnik vlade predvideva glasovanje kot eno od rednih načinov odločanja vlade.

Alenka Bratušek Novice Bratuškova bi zaradi 300 tisoč evrov razpisala referendum za 3,5 milijona evrov #video

"Vlada je imela vse možnosti, da to stori že prej, nenazadnje 18. julija"

Alenka Bratušek Foto: STA Vlada je nato sredi odprtega razpisa na dopisni seji v vlogi skupščine družbe potrdila spremembo akta o ustanovitvi, tako da po novem soglasje k imenovanju in razrešitvi direktorja družbe daje vlada kot skupščina, in sicer na podlagi soglasja ministrstva, pristojnega za energijo, torej ministrstva za infrastrukturo. Kot smo že poročali, se je dva dni po tej spremembi na razpis ob aktualnem direktorju Vodušku prijavil še protikandidat.

V družbi SODO so bili nad sklepom vlade, s katerim je ta postala pristojna za potrjevanje direktorjev družbe, začudeni. Presenetilo jih je, da je vlada sredi razpisa spremenila pravila, čeprav bi to lahko storila prej.

"Vlada je imela vse možnosti, da to stori že prej, nenazadnje 18. julija, ko je potrdila letno poročilo in podelila razrešnico direktorju ter dokapitalizirala SODO. Z dokapitalizacijo je bila narejena tudi sprememba akta o ustanovitvi družbe SODO – vpis višine spremenjenega kapitala. Torej bi lahko takrat spremenila tudi način imenovanja direktorja, če bi šlo za povsem nepolitično odločitev," so zapisali v družbi.

Alenka Bratušek Novice Razkrivamo politični vdor Alenke Bratušek na področje energetike #video

Bratuškova želela imeti vpliv na izbiro

Kot je pojasnila Bratuškova, se je za spremembo akta odločila, ker meni, da je prav, da lahko tudi minister in vlada ocenita, ali bosta lahko sodelovala z izbranim direktorjem družbe v državni lasti. Vse postopke izbire in imenovanja direktorja bo v družbi še naprej vodil nadzorni svet, enako pa namerava storiti tudi v primeru družbe Borzen, je napovedala. "Če vlada ne bo sledila predlogu nadzornega sveta, bo to moralo biti zelo dobro utemeljeno," je dejala.

Zanikala je, da bi šle omenjene spremembe mimo vednosti premierja Marjana Šarca, sklep o spremembi omenjenega akta pa je bil po njenih besedah na dopisni seji vlade sprejet soglasno. To, da se je statut spreminjal v času razpisa in v času dopustov, pa se ji ne zdi sporno.

vk Novice Kdo je Mojca Soža, zaveznica Alenke Bratušek v podjetju SODO? #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin