SiolNET. Novice Slovenija
0,12

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vlada ne podpira zahteve zdravnikov za izstop iz enotnega plačnega sistema

0,12

termometer

Konrad Kuštrin | V Fidesu, ki ga vodi Konrad Kuštrin, vladno stran že v četrtek vabijo na pogovor o reševanju najbolj nujnih težav. Pri tem se zavezujejo, da bodo za hitra in učinkovita pogajanja prilagodili redno delo njihovih neprofesionalnih članov. | Foto: STA
V Fidesu, ki ga vodi Konrad Kuštrin, vladno stran že v četrtek vabijo na pogovor o reševanju najbolj nujnih težav. Pri tem se zavezujejo, da bodo za hitra in učinkovita pogajanja prilagodili redno delo njihovih neprofesionalnih članov. Foto: STA

Vlada se je na dopisni seji seznanila s stavkovnimi zahtevami sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Fides. Sprejela je izhodišča za pogajanja in v ta namen imenovala vladno pogajalsko skupino, ki jo bo vodil minister za zdravje Danijel Bešič Loredan. V Fidesu oboje pozdravljajo in vladno stran na pogajanja vabijo že v četrtek.

Namestnik vodje bo državni sekretar na ministrstvu za zdravje Tadej Ostrc. Preostali člani pogajalske skupine pa prihajajo z ministrstva za finance in ministrstva za javno upravo, med njimi je tudi ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik, so sporočili po seji vlade.

Kot so še zapisali, se vlada zaveda težav, s katerimi se zdravniki in zobozdravniki glede na specifičnost poklica in poslanstvo, ki ga izvajajo, spoprijemajo v okviru veljavnega plačnega sistema. Glede na aktualne razmere v zdravstvenem sistemu, še zlasti pa glede na težave, povezane z dostopnostjo zdravstvenih storitev in čakalnimi dobami, vlada ocenjuje, da so spremembe potrebne, in sicer tako plačnega sistema kot tudi nekaterih drugih podsistemov v dejavnosti zdravstva.

Danijel Bešič Loredan Novice Ministrstvo za zdravje se bo s Fidesom pogajalo ločeno #video

Vlada pojasnjuje, da so v teku že postopki za več zakonskih sprememb, ki bodo področje uredile. Zahteve za izstop zdravnikov in zobozdravnikov iz enotnega plačnega sistema pa ne podpira.

Meni namreč, da se sistem financiranja zdravnikov in zobozdravnikov zgolj zaradi izstopa iz enotnega plačnega sistema v javnem sektorju v ničemer ne bi spremenil, prav tako se zgolj zaradi izstopa iz plačnega sistema ne bi zvišal obseg sredstev za financiranje njihovih plač.

Izstop ene skupine bi povzročil zahteve po izstopu tudi drugih skupin

Opozarja tudi, da bi izstop ene (katerekoli) poklicne skupine oz. poklicne podskupine povzročil zahteve po izstopu tudi drugih poklicnih skupin, s tem pa nepreglednost in posledično neobvladljive finančne učinke ter poslabšanje javnofinančnega položaja.

"Zdravniki in zobozdravniki so odgovorni nosilci izvajanja zdravstvenih storitev, vendar so kot takšni del zdravstvene ekipe, ki jo sestavljajo tudi druge poklicne skupine v zdravstvu, zato je nujno, da je tudi ureditev plačila za delo vseh zaposlenih v zdravstvenem timu enotna," so stališče vlade še navedli v sporočilu za javnost.

Več podrobnosti o sprejetih izhodiščih za pogajanja v sporočilu ne navajajo. Vlada pa Fides vnovič vabi k dialogu in ga poziva, da v interesu pacientov napovedano stavko prekliče.

Fides vladno stran v četrtek vabi na pogovor

V Fidesu vladno imenovanje pogajalske skupine in izhodišč pozdravljajo, hkrati pa ugotavljajo, da uradna gradiva zgolj povzemajo težave preteklosti in ne ponujajo celovitih rešitev težav, zaradi katerih so napovedali stavko.

Konferenca Fides Novice Zdravniki in zobozdravniki napovedali splošno stavko

Ker ne vidijo razlogov za dodatno zamudo in ustvarjanje izrednih razmer v zdravstvu, vladno stran že v četrtek vabijo na pogovor o reševanju najbolj nujnih težav. Pri tem se zavezujejo, da bodo za hitra in učinkovita pogajanja prilagodili redno delo njihovih neprofesionalnih članov.

V odzivu so zapisali še, da v bolnišnicah in zdravstvenih domovih v tem tednu potekajo zbori zdravnikov, število podpisanih peticij s podporo stavki pa je preseglo število 3.500. Imenovani so tudi lokalni stavkovni odbori, na srečanjih pa zdravnike seznanjajo s stavkovnimi pravili. "Povratne informacije kažejo na široko podporo tako med zdravniki kot drugim zdravstvenim osebjem, ki že več let zaman opozarjamo na nevzdržne razmere," so zapisali.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin