Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 4. 2020,
16.23

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,34

3

Natisni članek

Koronavirus protikoronapaket zakon vlada

Petek, 3. 4. 2020, 16.23

4 leta

Vlada začela pripravo drugega protikoronskega paketa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,34

3

Janez Janša, vlada | Foto STA

Foto: STA

Vlada je na današnji seji začela pripravo drugega protikoronskega svežnja, šlo bo za ukrepe za zagotavljanje likvidnosti v slovenskem gospodarstvu. Vlada bo proučila tudi predloge in pripombe, prejete ob obravnavi prvega paketa, in bo poskušala zajeti v drugem zakonskem predlogu.

Janez Janša
Novice DZ potrdil tri milijarde evrov vreden protikoronski zakon

"Priprava predloga ukrepov bo potekala v okviru več delovnih skupin in posvetovalne skupine, z namenom, da bi bil predlog zakona v čim krajšem času predložen v obravnavo DZ," so po seji sporočili iz vladnega urada za komuniciranje, poroča STA. Več podrobnosti o pripravi drugega protikoronskega svežnja bi lahko predstavniki vlade predstavili na sobotni tiskovni konferenci.

Vlada se je priprave novega paketa lotila dan po sprejetju prvega v DZ. Kot je na današnji novinarski konferenci pojasnil govorec vlade za covid-19 Jelko Kacin, vlada proučuje predloge dopolnil različnih poslanskih skupin, vloženih k že sprejetemu megazakonu, ki niso bili sprejeti, ker se je s potrditvijo zakona mudilo. "Te stvari želimo presejati, uskladiti, pripraviti za drugi paket," je poudaril.

koronavirus oprema zdravstvo
Novice V Sloveniji že 21 smrtnih žrtev koronavirusa #video

Proučujejo možnosti za povečanje likvidnosti gospodarstva

Jelko Kacin | Foto: Nebojša Tejić/STA Foto: Nebojša Tejić/STA Hkrati ministrska ekipa, tako je dejal Kacin, proučuje mogoče ukrepe za povečanje likvidnosti gospodarstva. Prav ta dva sklopa, torej nesprejeti predlogi dopolnil in ukrepi za povečanje likvidnosti, bosta "bistvo drugega svežnja".

Vlada si po Kacinovih besedah želi, da bi bil drugi protikoronski sveženj sprejet v desetih dneh. V DZ bo sicer romal takoj, ko bo pripravljen, je še navedel po poročanju STA.

Finančni minister Andrej Šircelj je sicer že v začetku tega tedna povedal, da vlada že pripravlja dodatne ukrepe za zajezitev posledic epidemije. "Z njimi bomo spodbudili gospodarstvo, likvidnost in naložbe, potem ko omilimo negativne posledice epidemije," je pojasnil. Tudi pri pripravi drugega protikoronskega svežnja sodeluje svetovalna skupina pod vodstvom ekonomista Mateja Lahovnika.

 

OZS: Nismo zadovoljni z varovalkami v t. i. megazakonu

OZS Obrtno podjetniška zbornica Slovenije | Foto: STA , Foto: STA , Sprejem prvega paketa ukrepov so danes že pozdravili v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS), kjer so ocenili, da je država z ukrepi pokazala, da želi pomagati ohraniti podjetja in delovna mesta. "Nismo zadovoljni z varovalkami v t. i. megazakonu, zaradi katerih marsikdo ne bi bil upravičen do pomoči države. Naša osrednja naloga je, da dosežemo, da se v naslednjem antikoronskem paketu odpravi vse te neživljenjske in po naši oceni nesmiselne varovalke," so zapisali. Pričakujejo, da bodo do pomoči upravičeni vsi obrtniki in podjetniki, ki jih je prizadela epidemija.

Pričakovanja za naslednji paket ukrepov so izrazili tudi v Gospodarski zbornici Slovenije (GZS). Obžalujejo, da prvi zakonski sveženj ni bil dopolnjen s predlogi iz gospodarstva, "saj bodo nekatere odločitve gospodarstvu po nepotrebnem povzročile nove probleme". Zato pričakujejo, da bo vlada, kot je potrdil premier Janez Janša na zadnjem srečanju s predstavniki gospodarskih organizacij, te predloge upoštevala v naslednjem koraku v drugem velikem zakonodajnem paketu. GZS ocenuje, da bi moral biti drugi paket, da bi podjetjem omogočil obstoj in ponovni zagon, vreden okoli tri milijarde evrov. STA
Ne spreglejte