Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 7. 2023,
18.45

Osveženo pred

9 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,33

Natisni članek

zavarovanje Zavarovalnica Vzajemna vlada

Četrtek, 20. 7. 2023, 18.45

9 mesecev, 1 teden

Vlada za preoblikovanje Vzajemne v delniško družbo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,33
Vzajemna | Družba za vzajemno zavarovanje, kar je Vzajemna danes, je sicer pravna oseba, ki opravlja zavarovalne posle za svoje člane po načelu vzajemnosti. | Foto STA

Družba za vzajemno zavarovanje, kar je Vzajemna danes, je sicer pravna oseba, ki opravlja zavarovalne posle za svoje člane po načelu vzajemnosti.

Foto: STA

Vlada je potrdila predlog zakona o statusnem preoblikovanju Vzajemne v delniško družbo. Cilj zakona po vladnih navedbah je ob preoblikovanju sistema dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja urediti in obvarovati premoženjski položaj Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije kot ustanovitelja zavarovalnice in 700 tisoč zavarovancev oziroma članov.

Po pojasnilih finančnega ministrstva bo lahko družba tudi po ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in preoblikovanju še naprej izvajala svojo dejavnost.

Vzajemna
Novice Vzajemna želi razdeliti premoženje dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja med zavarovance

Vlada želi urediti razmerja več kot 700 tisoč zavarovancev

S preoblikovanjem Vzajemne iz družbe za vzajemno zavarovanje v delniško družbo želi vlada na eni strani urediti razmerja več kot 700 tisoč zavarovancev Vzajemne, in sicer z izplačilom deležev v primeru, če je vrednost deleža nižja od 70 evrov, oziroma s pridobitvijo delnic preoblikovane družbe. Na drugi strani pa se, kot izpostavlja ministrstvo, na enak način, bodisi z izplačilom deleža bodisi s pridobitvijo delnic, zavaruje tudi premoženjski položaj Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) kot ustanovitelja zavarovalnice, s čimer se zaščiti tudi javni interes.

Družba za vzajemno zavarovanje, kar je Vzajemna danes, je sicer pravna oseba, ki opravlja zavarovalne posle za svoje člane po načelu vzajemnosti. Ustanovitelj je ZZZS, člani pa njeni zavarovanci, in sicer tisti, ki imajo zavarovalno pogodbo, sklenjeno za vsaj eno leto. Svoje pravice uresničujejo na skupščini, ki je organizirana kot skupščina zastopnikov. Teh je 45, po devet iz vsakega od petih starostnih razredov.

Po navedbah vlade bodo medtem upravičenci do delnic v novi delniški družbi tako ustanovitelj ZZZS kot tudi tisti, ki bodo člani oziroma zavarovanci Vzajemne na dan 31. december 2023. Podrobneje gre za člane oziroma zavarovance, ki so imeli sklenjene pogodbe o dopolnilnem zdravstvenem zavarovanju, članstvo pa jim je bilo z zadnjo novelo zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju podaljšano do 1. januarja 2025, in preostale zavarovance oziroma člane, ki imajo sklenjene tudi druge zavarovalne produkte, in ne pogodb o dopolnilnem zdravstvenem zavarovanju.

"Tako bodo tudi zavarovanci Vzajemne s sklenjenim dopolnilnim zdravstvenim zavarovanjem ohranili upravičenost do vloženih sredstev, ki bi jo zaradi ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in posledično prenehanja članstva v Vzajemni sicer izgubili," izpostavljajo na ministrstvu za finance.

Predlog naj bi uravnotežil interese različnih deležnikov

Predlog zakona o statusnem preoblikovanju Vzajemne naj bi tako uravnotežil interese različnih deležnikov, upošteva pa se po pojasnilih ministrstva tudi odločba ustavnega sodišča s februarja 2006, v kateri je to opredelilo izhodišča, na katerih naj z vidika ustavnopravne skladnosti temelji preoblikovanje Vzajemne v delniško družbo.

Do statusnega preoblikovanja prihaja zaradi prenosa prostovoljnega dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v obvezni zdravstveni prispevek, ki ga bo v skladu s sprejeto novelo zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju s 1. januarjem 2024 začel zbirati ZZZS.

V zvezi s preoblikovanjem Vzajemne so se predstavniki zavarovalnice v torek udeležili tudi sestanka na ministrstvu za finance, v sredo pa so nato iz Vzajemne sporočili, da bi takšna rešitev pomenila neupravičen poseg v avtonomijo gospodarske družbe in njenih članov, da bi to razvrednotilo Vzajemno, pod vprašaj postavilo njeno prihodnje delovanje pod neznanim lastnikom in pomenilo veliko škodo za člane Vzajemne.

Ob tem so poudarili, da želi Vzajemna svoje poslovanje nadaljevati kot družba za vzajemno zavarovanje Vzajemna 2.0, neprofitno in na temelju solidarnosti, ter s svojo ponudbo dodatnih zdravstvenih in preostalih zavarovanj ohraniti svoj položaj na zavarovalniškem trgu.

Marjan Šarec
Novice Šarec napovedal ustrezne zakonske podlage za hitrejše ukrepanje po neurjih
Slovenska vojska
Novice Po odstopu od nakupa boxerjev ministrstvo načrtuje rekordni nakup orožja
Vlada
Novice Vlada bi pospešila postopke sanacije škode po neurjih
Ne spreglejte