Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
28. 7. 2023,
19.54

Osveženo pred

9 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12

Natisni članek

pomoč vlada neurje

Petek, 28. 7. 2023, 19.54

9 mesecev, 1 teden

Vlada za povračilo stroškov občinam zaradi neurij namenila skoraj 2,5 milijona evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12
neurje, Čepovan | Foto Ministrstvo za obrambo

Foto: Ministrstvo za obrambo

Vlada je na današnji dopisni seji sprejela sklep, v katerem ugotavlja, da se je 12. in 13. julija v Sloveniji zgodila naravna nesreča, močna neurja z dolgotrajnimi nalivi, močnim vetrom, točo in poplavljanjem hudournikov. Za povračilo stroškov intervencij je 91 občinam namenila skoraj 2,5 milijona evrov, so po seji sporočili z vlade.

Občine na prizadetem območju so izčrpale sredstva občinskih proračunov, namenjena za zagotavljanje osnovnih pogojev za življenje ter odpravljanje posledic naravnih in drugih nesreč v skladu 37. členom zakona o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami, so pojasnili na vladi.

Vlada je zato sprejela sklep, da se ministrstvu za obrambo oziroma Upravi RS za zaščito in reševanje iz splošne proračunske rezervacije zagotovijo sredstva v višini 2.391.191 evrov za pokritje intervencijskih stroškov občinam.

Vlada je tudi odločila, da se gasilskim enotam, ki so sodelovale pri izvajanju intervencijskih dejavnosti v prizadetih občinah, v katerih ne izvajajo javne gasilske službe, povrnejo upravičeni stroški intervencij. Sredstva se zagotovijo iz splošne proračunske rezervacije v višini 40.883 evrov.

Neurje je namreč povzročilo veliko gmotno škodo na stvareh in velike intervencijske stroške reševalnih sestavov ob neposrednem, večdnevnem izvajanju najnujnejših nalog zaščite od 12. do 16. julija. Za reševanje in pomoč ter drugo podporo prizadetim ob neurjih so bile aktivirane enote in službe civilne zaščite iz občinskih, regionalnih in državnih pristojnosti, vključno z materialnimi sredstvi.

Ministrstvu za obrambo oziroma upravi za zaščito in reševanje je vlada naložila, da na podlagi podanih zahtevkov prizadetih občin izplača povračilo stroškov intervencije občinam, ki jih izkažejo z verodostojnimi listinami, vendar ne več, kot je ocenjena vrednost za posamezno občino. Ministrstvo za obrambo oziroma uprava za zaščito in reševanje bo gasilskim enotam zagotovila sredstva na podlagi razdelilnika, ki ga posredujejo občine, v katerih so gasilske enote sodelovale v intervenciji, pri čemer skupni znesek ne sme presegati ocenjene vrednosti, so sporočili z vlade.

Nataša Pirc Musar
Novice Pirc Musarjeva: Spremeniti moramo način razmišljanja
Neurje
Novice Letalska obramba pred točo prinaša rezultate, trdi izvajalec
nevihta kampiranje
Novice V kampih trkajo na les, vreme jim je prizaneslo
Neurje v Kamniku
Novice Krovci so v teh dneh vredni suhega zlata
neurje, Čepovan
Novice "Dela je ogromno, vsaj za silo je treba pokriti še nekaj streh" #foto
Ustanovna seja strateškega sveta za preprečevanje sovražnega govora pri predsedniku vlade. Sovražni govor. Nika Kovač, Robert Golob.
Novice Golob se je srečal s predstavniki kmetijskih organizacij
Ne spreglejte