Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 11. 2020,
7.41

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

145

Natisni članek

ukrepi Janez Janša Janez Janša Zdravko Počivalšek Tomaž Gantar

Četrtek, 12. 11. 2020, 7.41

3 leta, 5 mesecev

Zdaj je uradno: vlada razkrila najnovejše ukrepe #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

145

Pouk v šolah bo še naprej potekal na daljavo, vrtci bodo odprti le za nujno varstvo. Od ponedeljka naprej se začasno ustavlja javni promet, v zaprtih prostorih bodo lahko trenirali le poklicni športniki, zapirajo pa se tudi vse nenujne trgovine. Z jutrišnjim dnem tudi ni več dovoljeno zbiranje na javnih krajih, razen za člane iste družine oziroma gospodinjstva. Prav tako od ponedeljka lastništvo nepremičnine ali plovila ne bo več med izjemami za prehajanje meje brez karantene. Predvideno trajanje novih omejevalnih ukrepov je 14 dni, potem sledi nadzorovano sproščanje, je odločila vlada.

krsta
Novice V sredo 1.925 novih okužb, umrlo še 41 bolnikov #video

Kot je na popoldanski novinarski konferenci o izzivih covid-19 dejal minister za zdravje Tomaž Gantar, je epidemija v porastu v vseh državah Evrope. "Vse države se odločajo za resne omejitve za obvladovanje epidemije, ker brez tega ne gre. Naše sosede vrh epidemije šele pričakujejo," je ob tem dejal. Vlada je na današnji večurni razpravi zato odločila, da podaljša nekatere že prej veljavne ukrepe in doda nove. 

Ukrepi bodo v veljavi naslednjih 14 dni

Šolanje bo v prihodnjih 14 dneh še vedno potekalo na daljavo, vrtci pa bodo delovali le za nujne primere. V zaprtih prostorih bodo smeli trenirati samo poklicni športniki. Tako kot v prvem valu epidemije bo znova ustavljen javni potniški promet, prav tako delo šol voženj. Smeli pa bodo voziti taksiji. Upravne enote bodo lahko opravljale le najnujnejša opravila. Vulkanizerji bodo delali, prav tako dimnikarji, je povedal minister za zdravje Gantar.

Industrijska proizvodnja bo normalno delovala naprej, prav tako gradbeništvo na nenaseljenih gradbiščih. Vse nenujne trgovine bodo znova zaprte. Nakupovalna središča ostajajo odprta z omejenim delovanjem, saj bodo v njih, tako kot tudi izven nakupovalnih centrov, še naprej odprte živilske trgovine, lekarne, banke in pošte.

Po ministrovih besedah vsi ukrepi veljajo naslednjih 14 dni. Odlok, ki se nanaša na gospodarstvo, bo sprejet v petek, njegovi ukrepi pa bodo začeli veljati v ponedeljek. Ostali ukrepi bodo začeli veljati v petek oziroma konec tedna. Javni promet bo prenehal obratovati v ponedeljek, piše STA.

cepivo koronavirus
Novice Cepivo proti bolezni covid-19 pred vrati. Kdaj ga bomo dobili v Sloveniji? #video

V nestrpnem pričakovanju cepiva

Po besedah Gantarja je namen ukrepov v največji možni meri omejiti stike med ljudmi, saj trenutni ukrepi še ne dajejo povsem zadovoljivih rezultatov. Klub veljavnim omejitvam je med ljudmi še vedno precej stikov pa tudi kršitev odlokov, čeprav se veliko ljudi ukrepov tudi drži, je dejal.

Tomaž Gantar | Foto: STA , Foto: STA ,

V nadaljevanju je povedal, da vsi že nestrpno pričakujemo možnost cepljenja proti bolezni covid-19. Kot je dejal minister za zdravje Ganatar, so se na vladi seznanili z nacionalnim programom cepljenja, ki predstavlja podlago za pripravo strategije. "Imamo prve resne obete, da bi decembra prišli do prvih doz cepiva," je ob tem izpostavil. Po njegovih navedbah bo v ponedeljek potekal sestanek s prvim proizvajalcem cepiv.

"Skušali bomo doreči možnosti za začetek cepljenja v drugi polovici decembra," je povedal minister Gantar in ob tem dodal, da si je skupnem javnem naročilu za nabavo cepiv proti covidu-19, ki ga vodi Evropska komisija, Slovenija zagotovila cepivo za 60 odstotkov populacije, s cepljenjem pa bodo začeli pri ogroženih skupinah. 

Novice Razpad sistema: na WC-ju našli truplo moškega, ki je čakal na testiranje #video

Hojs: S petkom prepoved zbiranja, razen znotraj istega gospodinjstva ali družine

Na današnji novinarski konferenci je sodeloval tudi minister za notranje zadeve Aleš Hojs. Kot je povedal, je vlada odločila, da se s petkom prepovejo vsa zbiranja, razen družin in znotraj istega gospodinjstva. Doslej je bilo dovoljeno zbiranje do šest oseb. To ne bo več mogoče, razen če bodo zbrani člani družine oziroma člani skupnega gospodinjstva.

Še naprej velja omejitev gibanja med občinami, ki vsebuje vse doslej veljavne izjeme, kot so prihod na in odhod z dela, opravljanje kmetijskih, gozdarskih in gospodarskih dejavnosti, dostop do zdravstvenih, sodnih, upravnih in drugih storitev, "če tega nimate v svoji občini", je spomnil minister Hojs.

S ponedeljkom bodo začele veljati tudi spremembe glede prehajanja državne meje. Doslej so lahko lastniki nepremičnin in plovil prehajali mejo za 48 ur, ne da bi pri vrnitvi potrebovali negativni test na koronavirus ali šli v karanteno. Te izjeme ne bo več, je dejal Hojs. Prav tako ne bo več mogoč obisk ožjih družinskih članov v roku 72 ur zunaj EU oziroma schengenskega območja. "Po domače, preživljanje vikendov v BiH ali Srbiji ne bo več mogoče," je dodal.

Izjemo za čezmejnega dnevnega delovnega migranta, ki ima delovno razmerje v eni od držav članic EU ali drugi državi schengenskega območja, za kar ima dokazilo oziroma s podpisano izjavo utemelji razlog za prehajanje meje kot dnevni delovni migrant, časovno omejujejo na 14 ur po prehodu meje.

Dopolnjen rdeči seznam držav

Doslej je veljalo, da je bil med izjemami od obvezne karantene tudi prehod meje iz neodložljivih osebnih opravkov ali nujnih poslovnih razlogov, ki ni trajal več kot 48 ur. Ta izjema bo poslej veljala le za nujne poslovne razloge, časovna omejitev pa se skrajša na 12 ur.

Osebe, ki jim je bila odrejena karantena zaradi prihoda v Slovenijo iz rdeče države, imajo možnost predčasne prekinitve karantene z negativnim testom na koronavirus. A lahko karanteno na tak način prekinejo šele po petih dneh. Se pa napotitvi v karanteno še vedno lahko izognejo, če ob prehodu meje predložijo negativni izvid testa za prisotnost virusa, ki ni starejši od 48 ur.

slovenska policija kontrola koronavirus meja | Foto: STA , Foto: STA ,

Z uveljavitvijo odloka bodo na rdečem seznamu med drugim celotna Italija, Irska, Lihtenštajn, Poljska, Danska (brez Ferskih otokov in Grenlandije), Litva (brez administrativne enote Utena), Švedska (brez administrativne enote Västernorrland), več administrativnih enot Grčije, ena administrativna enota Estonije Ida-Viru.

Na rdečem seznamu ostaja Španija, a brez Kanarskih otokov, ki bodo spet na oranžnem seznamu. Oseba, ki v Slovenijo prihaja iz države, ki je uvrščena na oranžni seznam, lahko vstopi brez omejitev in brez karantene. Seznam tretjih držav na rdečem seznamu ostaja nespremenjen, je navedeno v sporočilu po seji vlade.

Koronavirus infekcijska klinika
Novice V torek potrdili 2.217 novih okužb #video

Del ukrepov bo začel veljati že v petek

Del ukrepov, ki bodo začeli veljati že v petek, pa je tudi izjema v delu odloka, ki je že doslej prepovedoval vsa shajanja, poroke, ter maše in verske obrede. Od petka bo namreč dovoljena sklenitev zakonske in partnerske zveze, a le ob predčasnem soglasju ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Poleg prireditev, shodov, porok in verskih obredov pa se prepovedujejo tudi slavja in praznovanja.

Vlada je poleg zagotavljanja nalog, ki jih mora kljub omejitvam opravljati država, kot so delovanje vlade, parlamenta, občin ter javnih služb, dodala še delovanje organov političnih strank, s čimer so po Hojsovem stališču "razblinili dileme, ki so se pojavljale o tem, ali je vlada želela omejevati delovanje katerekoli stranke oziroma organe teh strank".

Vlada je za 14 dni podaljšala tudi že veljavne določbe glede obveznosti razkuževanja rok v večstanovanjskih stavbah ter režim v šolah in vrtcih. O vseh omejitvah glede zbiranja in gibanja pa mora vlada v skladu z ustavno odločbo odločati vsakih sedem dni, nove omejitve pa začnejo veljati v petek, še navaja STA.

gimnazija kranj
Novice Prisrčna gesta kranjskih gimnazijcev, ki je osupnila njihove profesorje #foto
Ne spreglejte