SiolNET. Novice Slovenija
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V torek potrdili 2.217 novih okužb #video

10

termometer

V Sloveniji smo v torek ob 7.515 testih okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 2.217 ljudeh. Delež pozitivnih je bil tako kar 29,50 odstotka. Na popoldanski novinarski konferenci je vladni govorec Jelko Kacin povedal, da bo jutri na Brdu pri Kranju potekala redna seja vlade, na kateri bodo proučevali epidemiološke razmere v državi in na podlagi katerih bodo sprejeli odločitve o podaljšanju ali sproščanju ukrepov. Kacin je sicer že napovedal, da bo zagotovo večina ukrepov podaljšana.

Magna Posel danes Vlada sprejela osnutek šestega protikoronskega paketa

V Sloveniji smo od začetka epidemije okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 48.934 ljudeh. V bolnišnicah se zdravi 1.192 ljudi, od tega 202 bolnika na intenzivni negi. Včeraj je umrlo 40 bolnikov, kar je največ od začetka epidemije, število umrlih se je povečalo na 645. Iz bolnišnic so v zadnjem dnevu odpustili 96 bolnikov. 

 

Gantar: Še kdo dvomi o tem, da zaostritve ukrepov niso nujne?

Minister za zdravje Tomaž Gantar, ki je podatke objavil na Twitterju, se je ob tem vprašal, ali še kdo dvomi o tem, da zaostritve ukrepov niso nujne. "Za zdravje ljudi gre," je dodal. Gantar je v preteklih dneh večkrat dejal, da bi glede na epidemiološko sliko morali za 14 dni omejiti nenujne dejavnosti, tudi javni promet. Predvsem pa, kot je poudaril, v tem času še ne bi smeli sproščati ukrepov, saj še nismo dosegli dovolj stabilnega stanja.

Tako bi tudi šolanje še 14 dni potekalo na daljavo. Medtem pa je minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek spomnil, da je ta kriza zdravstvena in ekonomska, zato so pri ukrepih nujni kompromisi. Po poročanju Radia Slovenija je Gantar predlagal tudi srečanje vseh strank, tako koalicijskih kot opozicijskih. Želi namreč, da vsi pridobijo vpogled v zdajšnje razmere in ukrepe, potrebne za omejitev epidemije, piše STA.

Kacin: Zagotovo bo v četrtek večina ukrepov za zajezitev epidemije podaljšana

Po besedah vladnega govorca Jelka Kacina v tem trenutku še ni dokončnega predloga o tem, ali naj vlada zaostri ukrepe. Ravno o tem po njegovih besedah danes popoldne potekajo sestanki, v katerih sodeluje tudi svetovalna skupina pri ministrstvu za zdravje.

Vlada se bo po navedbah Kacina sestala v četrtek dopoldne, se seznanila z epidemiološko sliko v državi, s predlogom ministra za zdravje Gantarja ter stališčem svetovalne skupine in na podlagi tega iskala rešitve. "Zagotovo bo večina ukrepov podaljšanih. Ali bo dodan še kakšen ukrep ali bo kakšna sprememba, pa v tem trenutku še ne vemo," je dejal.

Kot je na Twitterju zapisal premier Janez Janša, bo vlada na seji ta teden formalno potrjevala tudi nacionalni načrt za cepljenje proti koronavirusu. Priprava načrta po njegovih navedbah poteka v skladu s smernicami Evropske komisije, ki izvaja tudi skupno naročilo za cepivo. Načrt bo sprejet "bistveno prej, kot bo, žal, cepivo na razpolago", je zapisal.

Jože P. Damijan Novice Kje je stroka? Damijan molči, stranke o imenih ne govorijo.

Glede ukrepov so se danes pogovarjali predsedniki koalicijskih strank

Podrobnih informacij o dogovoru uradno ne dajejo. Predsednik vlade Janša pa je glede ocene epidemiološke situacije in priprave ukrepov za četrtkovo sejo vlade na Twitterju napovedal, da bodo potrebni dodatni napori, "da obvladamo virus, zavarujemo zdravje in življenja ranljivih ter razbremenimo zdravstveni sistem".

Ob poročanju glede rešitev v šestem protikoronskem zakonodajnem svežnju pa je v tvitu navedel, da lajšajo posledice epidemije. "Poskrbimo, da bo stikov čim manj in da bo potreba po ukrepih za zaustavljanje virusa in odpravljanje posledic čim prej prenehala," je pozval, poroča STA.

56463 Novice Kako uspešni smo v Sloveniji pri krotenju virusa?

Včeraj je bilo opravljenih veliko več testov kot pretekle dni

Vladni govorec Kacin je na dopoldanski tiskovni konferenci med drugim povedal, da je bilo včeraj opravljenih veliko več testov kot pretekle dni, kar je brez dvoma posledica spremenjenega načina testiranja v skladu z odločitvijo, ki jo je prejšnji konec tedna sprejelo ministrstvo za zdravje. To je namreč v svojem navodilu znova priporočilo, da se testira tudi vse družinske člane okuženih, ki so bili skupaj z njimi v karanteni brez testiranja. Vzorec testiranja je bil tako spremenjen.

Reprodukcijsko število se še naprej umirja

Dodal je, da so absolutne številke višje, kot so bile včeraj, resnično stanje pa se od včeraj na danes pravzaprav ni spremenilo. "Podatki še naprej in še vedno kažejo, da se reprodukcijsko število, R, še naprej umirja, kar je spodbudno," pravi Kacin. Dodal je, da v prihodnjih dneh zaradi novega načina testiranja pričakujejo še nekoliko višje številke (rumena barva na grafu), potem pa se bodo spuščale. 

5325

"Zelo verjetno bo jutri Pomurje prevzelo štafeto najbolj okužene regije od Gorenjske. Incidenca v Pomurju je že presegla 1.500 okuženih na 100 tisoč prebivalcev v zadnjih 14 dneh, na Gorenjskem pa je z dva tisoč že upadla pod 1.600," je povedal Kacin.

Stanje v bolnišnicah se umirja

Včeraj je bolnišnično oskrbo potrebovalo 1.192 bolnikov, 21 več kot dan prej. Intenzivno nego sta potrebovala 202 pacienta oziroma šest več kot predhodni dan – gre za enako povečanje kot tisto, o katerem smo poročali včeraj. Iz bolnišnic je bilo odpuščenih 96 bolnikov.

5555

Dnevni prirast bolnikov je trenutno nekoliko manjši, kot je bil pred dnevi. Najbolj obremenjene ostajajo postelje intenzivne nege. Razmere so še posebej resne v vzhodnem delu države, kjer so zasedene skoraj vse postelje, je povedal Kacin.

7777

Ob tem je vladni govorec še dejal, da so dodatne postelje, ki so jih ob koncu tedna vzpostavili v Ljubljani, več kot potrebne in se postopoma že polnijo. V ljubljanskem kliničnem centru zdravijo 317 bolnikov, od tega 63 na intenzivni negi, med njimi je tudi šest porodnic, ki pa so nameščene ločeno na ginekološki kliniki.

2222

V murskosoboški bolnišnici za zdaj s pomočjo drugih še obvladujejo razmere

V murskosoboški bolnišnici so doslej zahvaljujoč solidarnosti, pomoči in sodelovanju drugih bolnišnic ter drugih odgovornih uspevali pokrili vse potrebe bolnikov, je na današnji vladni novinarski konferenci o aktualnem stanju glede epidemije covid-19 povedal strokovni direktor Splošne bolnišnice Murska Sobota Daniel Grabar.

Kot je pojasnil, je trenutno pri njih na akutnem zdravljenju 147 okuženih s covid-19, 23 pa jih je v enoti intenzivne nege. Ob tem zdravijo še približno toliko drugih bolnikov, kar za njih skupaj pomeni približno polno zasedenost zmogljivosti.

"Ob dejstvu, da gre pri pacientih s covidom za zahtevno delo in koliko dela je treba vložiti v vsakega od njih, je jasno, da v to vlagamo velike napore," je dejal direktor bolnišnice v regiji, kjer trenutno število okužb raste najbolj hitro.

V soboški bolnišnici so v drugem valu doslej sprejeli 295 pozitivnih pacientov iz praktično celotne severovzhodne Slovenije, na začetku so imeli skoraj četrtino vseh pacientov tudi iz preostalih delov države. V zadnjih tednih ne uspejo sprejeti nikogar več, pač pa nasprotno, je dejal Grabar, hvaležni so vsem, ki so pripravljeni sprejeti njihove bolnike.

Ko so o tem prejšnji teden obvestili koordinatorja in druge bolnišnice, so takoj prejeli ponudbe, koliko njihovih pacientov lahko sprejmejo v drugih zavodih, pri čemer je posebej izpostavil Novo mesto, pa tudi obe sosednji bolnišnici v Mariboru in na Ptuju.

"Številke niso velike, a pomembne za vsakega pacienta, ki smo mu uspeli zagotoviti ustrezno obravnavo," je dejal Grabar. Dodal je, da so v zadnjih desetih dneh drugam uspeli premestiti 18 pacientov, med njimi v torek tudi 21-letno bolnico z nekaj spremljajočimi boleznimi, ki je nujno potrebovala zdravljenje v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana.

Za intenzivno zdravljenje so sprva imeli na voljo skupaj 15 postelj, zdaj imajo pri njih že 23 pacientov samo z okužbo s covid-19, ob tem pa še osem drugih pacientov. Pripravljenih je še nekaj postelj za intenzivno terapijo, ki bi jih lahko kadarkoli začeli uporabljati.

Med zaposlenimi se je od začetka jesenskega dela epidemije v Murski Soboti okužilo 116 ljudi, pri čemer se jih je nekaj več kot 30 že vrnilo na delo, zaradi okužbe ali tesnega stika z okuženimi pa jih doma ostaja še 80. Ob teh je na bolniških dopustih zaradi drugih težav še 130 sodelavcev, tako da sta na današnji dan odsotna 202 zaposlena.

Kot je povedal, je bil odziv na njihov poziv drugim zdravstvenim delavcem v regiji za pomoč soliden, tako da jim trenutno pomaga 12 kolegic iz zdravstvene nege, ki sicer pri njih niso zaposlene. "Številka ni visoka, a vsak posameznik nam veliko pomeni, še posebej, ker so nekateri med njimi tudi usposobljeni za delo v intenzivni terapiji," je dodal.

Ob tem je Grabar pozval ljudi, naj pomagajo pri preprečevanju širitve, predvsem z izogibanjem nepotrebnim druženjem, kar še zlasti velja v teh dneh sicer tradicionalnih martinovanj, ki morajo biti letos drugačni, kot so jih vajeni običajno. (STA)

Epidemiologi bi lahko znova sledili stikom

Minister predlaga, da bi ukrepe po 14 dneh začeli postopno sproščati, saj bi z delno zaostritvijo ukrepov v tem času dosegli takšno izboljšanje, da bi lahko potem tudi po sproščanju ukrepov epidemiologi znova sledili stikom okuženih, kar je ključno za obvladovanje širjenja okužb v prihodnje.

Žarišče okužb še naprej ostajajo domovi za starejše

Žarišče okužb tudi v drugem valu koronavirusne epidemije še naprej ostajajo socialnovarstveni zavodi. V Sloveniji je trenutno aktivno okuženih 1.551 stanovalcev domov starejših občanov od skupno 19 tisoč stanovalcev. Kot je na popoldanski novinarski konferenci o izzivih koronavirusa v Sloveniji dejal vladni govorec Kacin, so številke novo okuženih stanovalcev v domovih za starejše občane zelo visoke. Včeraj so recimo potrdili 229 okužb med stanovalci domov, ob tem pa še dodatnih 65 okuženih med zaposlenimi, kar skupaj znese skoraj 300 okužb v enem dnevu.

Največji porast novih okužb so sicer v zadnjem dnevu zaznali v domovih v Preddvoru (na novo okuženih 18 stanovalcev in trije zaposleni), v Novi Gorici (29 stanovalcev in šest zaposlenih), Novem mestu (45 stanovalcev in dva zaposlena), Domžalah (20 stanovalcev in osem zaposlenih), Poljčanah (11 stanovalcev in štirje zaposleni), v Domu Pod gorco v Mariboru (12 stanovalcev in štirje zaposleni), Ilirski Bistrici (10 stanovalcev in pet zaposlenih) in v Gornjem Gradu (11 stanovalcev in en zaposleni). V petih posebnih socialnovarnostvenih zavodih je po besedah ministra 121 okuženih uporabnikov, kar je sedem več kot dan pred tem, in 70 zaposlenih. Največji porast novih okužb so sicer v zadnjem dnevu zaznali v domovih v Preddvoru (na novo okuženih 18 stanovalcev in trije zaposleni), v Novi Gorici (29 stanovalcev in šest zaposlenih), Novem mestu (45 stanovalcev in dva zaposlena), Domžalah (20 stanovalcev in osem zaposlenih), Poljčanah (11 stanovalcev in štirje zaposleni), v Domu Pod gorco v Mariboru (12 stanovalcev in štirje zaposleni), Ilirski Bistrici (10 stanovalcev in pet zaposlenih) in v Gornjem Gradu (11 stanovalcev in en zaposleni). V petih posebnih socialnovarnostvenih zavodih je po besedah ministra 121 okuženih uporabnikov, kar je sedem več kot dan pred tem, in 70 zaposlenih. Foto: Vlada RS

Kot je povedal Janez Cigler Kralj, minister minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, se je v drugem valu epidemije covid-19 z okužbo srečala večina domov oziroma okoli 85 odstotkov vseh domov v državi. Če se je v prvem valu izkazalo, da 90 odstotkov domov starejših ni imelo okužb, pa je zdaj slika obrnjena, je povedal minister.

Več kot 80 odstotkov domov namreč že ima virus, a ga ob izjemni požrtvovalnosti zaposlenih tudi razmeroma hitro obvladajo. Cigler Kralj je ob tem pohvalil sodelovanje s štabi civilne zaščite, lokalnimi skupnostmi in epidemiologi ter ponovno pozval k spoštovanju ukrepov za zajezitev epidemije. Razmere v domovih so po njegovih besedah težke, niso pa neobvladljive, je dodal.

Od 40 umrlih v zadnjem dnevu je bilo sicer šest stanovalcev domov za starejše. Skupno pa je v domovih v obeh valovih epidemije po podatkih ministrstva za zdravje doslej umrlo 277 ljudi s covid-19. Ob tem je minister Cigler Kralj izrazil sožalje vsem svojcem, ki so v tem obdobju izgubili svoje bližnje, piše STA.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 22
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin