Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 7. 2020,
7.43

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,88

20

Natisni članek

Tržni inšpektorat

Petek, 17. 7. 2020, 7.43

3 leta, 9 mesecev

Vlada razrešila glavno tržno inšpektorico Andrejko Grlić

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,88

20

Andrejka Grlić | Vlada je razrešila glavno tržno inšpektorico Andrejko Grlić. | Foto STA

Vlada je razrešila glavno tržno inšpektorico Andrejko Grlić.

Foto: STA

Vlada je sprejela sklep, s katerim je z mesta glavne inšpektorice tržnega inšpektorata razrešila Andrejko Grlić. Funkcija Grlićevi tako preneha z 20. julijem, na podlagi zakona o javnih uslužbencih pa jo je razrešil gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki je sicer pristojen za predlagano imenovanje, so sporočili z vlade. Grlićeva je tržni inšpektorat vodila od leta 2006. Kot je zapisala v izjavi za medije, je tržni inšpektorat v času njenega vodenja postal visoko mednarodno priznana institucija. Zaradi domnevnega spornega delovanja jo je v začetku letošnjega leta sicer doletela kazenska ovadba.

Zdravko Počivalšek
Novice Tržni inšpektorji ovadili Grlićevo in Počivalška

"Po več kot 24 letih dela na tržnem inšpektoratu, od tega od januarja 2006 na mestu glavne tržne inšpektorice, vodenje inšpektorata predajam svojemu nasledniku," je na vladnih straneh zapisala Andrejka Grlić, ki je med drugim dodala, da je tržni inšpektorat v času njenega vodenja postal visoko priznana institucija ne samo v Sloveniji, temveč tudi v mednarodnem merilu. 

Grlićevo je na podlagi zakona o javnih uslužbencih razrešil gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki je pristojen za predlagano imenovanje, so v četrtek sporočili z vlade. Predstojnika organa v sestavi ministrstva lahko funkcionar razreši v enem letu od nastopa funkcije. Kot je za TV Slovenija ob obisku Portoroža dejal Počivalšek, se je za razrešitev "na nek način odločil tudi zaradi stanja, o katerem sem informiran, da je na tržnem inšpektoratu".

Februarja zoper Grlićevo in Počivalška podana kazenska ovadba

Tako Počivalška kot Grlićevo je v začetku leta po takratnem poročanju TV Slovenija doletela kazenska ovadba. Grlićevo je ovadba doletela zaradi domnevnega spornega delovanja, Počivalška pa zaradi neukrepanja. Anonimni ovaditelj je proti Grlićevi vložil ovadbo zaradi suma storitve kaznivega dejanja sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje. Po neuradnih informacijah za ovadbo stojijo tržni inšpektorji, ki so zaradi neukrepanja ovadili tudi Počivalška.

Minister je februarja imenoval tudi komisijo za ugotavljanje okoliščin v zvezi z domnevnim nadlegovanjem in trpinčenjem, ki naj bi ga Grlićeva izvajala nad zaposlenimi na inšpektoratu. Počivalšek ovadbe takrat ni komentiral, Grlićeva pa jo je označila kot "enega izmed mnogih napadov name, ki se vlečejo že vse od mojega imenovanja v letu 2006". "Vse očitke ostro zavračam kot neutemeljene in šikanozne," je poudarila. Oba sta za ovadbo izvedela iz medijev.

Na gospodarskem ministrstvu so za TV Slovenija navedli, da se očitki do zdaj niso potrdili, medtem ko je predsednik Sindikata državnih organov Frančišek Verk za omenjeno televizijo ocenil, da gre za ščitenje interesnih omrežij, še dodaja STA.

Andrejka Grlić
Novice Grlićeva z ovadbo seznanjena le iz medijev; očitke zavrača
Ne spreglejte