SiolNET. Novice Slovenija
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vlada razkrila nova pravila v šolah in vrtcih #video

10

termometer

Vrtci bodo predvidoma prihodnji teden svoja vrata odprli samo za tiste otroke, katerih starši zanje ne bodo uspeli zagotoviti varstva doma, je na vladni novinarski konferenci pojasnil državni sekretar na šolskem ministrstvu Damir Orehovec. Tisti starši, ki otrok v ponedeljek ne bodo poslali v vrtec, bodo do konca maja opravičeni plačila vrtca. Tisti starši, ki bodo otroke poslali v varstvo, pa bodo morali podpisati posebno izjavo, da otrok v zadnjih dveh tednih ni bil bolan in da ni bil v stiku s covid-19 okuženim človekom.

Za začetek prihodnjega tedna je predvideno vnovično odprtje vrtcev, za nekatere učence in dijake pa tudi ponovno odprtje osnovnih, srednjih in glasbenih šol. V vzgojno-izobraževalnih ustanovah so v petek tako prejeli okrožnico z navodili pristojnega ministrstva, ki vključuje tudi priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in zavoda za šolstvo.

Starši, ki otrok ne bodo pripeljali v vrtec, bodo do konca maja oproščeni plačila.


Orehovec: Zaposleni v vzgoji in izobraževanju pred velikim izzivom

Državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Damir Orehovec je povedal, da so smernice odpiranja vzgojno-izobraževalnih zavodov začrtane. "Zavedamo se, da ne bo lahko, predvsem od zaposlenih v vzgoji in izobraževanju, bo to zahtevalo veliko znanja in organizacijskih spretnosti," je dejal Orehovec.

Kot je povedal državni sekretar na šolskem ministrstvu Damir Orehovec, bi si želeli spet odpreti vse vzgojno-izobraževalne ustanove, vendar pa to zaradi epidemije covid-19 za zdaj še ni mogoče. | Foto: STA , Kot je povedal državni sekretar na šolskem ministrstvu Damir Orehovec, bi si želeli spet odpreti vse vzgojno-izobraževalne ustanove, vendar pa to zaradi epidemije covid-19 za zdaj še ni mogoče. Foto: STA ,

Navodila za pripravo na odpiranje vzgojno-izobraževalnih ustanov je ministrstvo v okrožnici ravnateljem vzgojno-izobraževalnih zavodov poslalo v petek. Pri nastanku omenjenih navodil so sodelovali NIJZ, zavod za šolstvo, državni izpitni center, center za poklicno izobraževanje ter predstavniki ravnateljev, staršev in šolskega sindikata SVIZ. Kot je povedal državni sekretar, bi si na ministrstvu želeli spet odpreti vse vzgojno-izobraževalne ustanove, vendar to zaradi epidemije covid-19 še ni mogoče.

Otok Riems Novice To je najnevarnejši otok v Evropi

Starši, ki otrok ne bodo pripeljali v vrtce, do konca maja oproščeni plačila

Kot je pojasnil Orehovec, se bodo javni in zasebni vrtci predvidoma odprli 18. maja: "Delo naj bi potekalo v manjših skupinah. V prvem starostnem obdobju naj bi bilo v skupinah po osem, v drugem starostnem obdobju pa deset otrok." Zaradi prostorskih omejitev starše na ministrstvu naprošajo, naj v vrtce v ponedeljek pripeljejo samo otroke, za katere doma ne morejo zagotoviti varstva. Starši, ki otrok za zdaj še ne bodo vključili v vrtce, bodo do konca maja oproščeni plačila vrtca.

Polonca Truden Dobrin z NIJZ: Ponovno odprtje šol in vrtcev predstavlja določeno tveganje. Video: Planet.


Osnovne in glasbene šole se bodo predvidoma prav tako odprle prihodnji ponedeljek. Učenci naj bi delali v manjših skupinah do 15 otrok. Za devetošolce je vrnitev v šole predvidena 25. maja, delo bo prav tako potekalo v skupinah po 15 učencev. Za učence od 4. do 8. razreda bo izobraževalni proces še naprej potekal na daljavo, za posamezne učence od 4. do 8. razreda, ki so negativno ocenjeni, niso ocenjeni ali potrebujejo učno pomoč, pa se lahko dopolnilni pouk oziroma druge oblike pomoči izvajajo od 25. maja.

Pouk v glasbenih šolah bo potekal na enak način kot v osnovnih šolah, pouk predmetov, ki se izvajajo skupinsko, pa bo še naprej potekal na daljavo. V šolah s prilagojenim programom in v zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok s posebnimi potrebami bodo veljala enaka pravila kot v osnovnih šolah, je med drugim razložil Orehovec.

Koronavirus infekcijska klinika Novice Zadnji podatki: še tri nove okužbe #video

Končna odločitev o odprtju vrtcev in šol v rokah vlade

Srednje šole za dijake zaključnih letnikov svoja vrata predvidoma odpirajo 18. maja, dijaki preostalih letnikov pa bodo izobraževanje nadaljevali na daljavo. Za dijake, ki niso ocenjeni, ki so negativno ocenjeni ali imajo težave z učenjem na daljavo, bo možna učna pomoč. Predvidoma 18. maja bodo svoja vrata odprli tudi dijaški domovi in organizacije za izobraževanje odraslih. Če se bodo vodstva višjih strokovnih šol odločila, bodo svoje predavalnice lahko odprle delno ali v celoti, je povedal Orehovec.

Pri ponovnem odprtju vrtcev in šol obstajajo resna tveganja za javno zdravje. Polonca Truden-Dobrin z NIJZ je med drugim izpostavila, da so na inštitutu med priporočili posebno pozornost namenili zdravstvenim omejitvam. | Foto: STA , Pri ponovnem odprtju vrtcev in šol obstajajo resna tveganja za javno zdravje. Polonca Truden-Dobrin z NIJZ je med drugim izpostavila, da so na inštitutu med priporočili posebno pozornost namenili zdravstvenim omejitvam. Foto: STA ,

Srednje poklicne in srednje strokovne šole medtem lahko za svoje dijake ob ustreznih zaščitnih ukrepih organizirajo praktično izobraževanje v šoli, pri delodajalcu ali v Medpodjetniškem izobraževalnem centru, če tega še niso izvedli. Orehovec je sicer spomnil, da bo dokončno odločitev o tem, ali bodo šole, vrtci in dijaški domovi v ponedeljek dejansko spet odprli svoja vrata, na podlagi ocene strokovne skupine ministrstva za zdravje v drugi polovici tega tedna sprejela vlada.

Strokovnjakinja za področje mladine in zdravje otrok Polonca Truden Dobrin z NIJZ je medtem pojasnila, da v nekaterih evropskih državah, ki so bile uspešne pri obvladovanju epidemije covid-19, trenutno dajejo velik poudarek na postopnem ponovnem odpiranju vrtcev in šol. "Nekatere države so šole v preteklih tednih že odprle, več držav previdno odpira šole prav v teh dneh, druge pa to načrtujejo v kratkem," je pojasnila Truden-Dobrinova.

Brnik Novice Nova sprostitev vlade: od jutri znova dovoljen letalski potniški promet

Starši otrok bodo morali podpisati posebno izjavo

Pri ponovnem odprtju vrtcev in šol po njenih besedah sicer obstajajo resna tveganja za javno zdravje. Truden-Dobrinova je med drugim izpostavila, da so strokovnjaki NIJZ med priporočili posebno pozornost namenili zdravstvenim omejitvam: "S tem želimo zavarovati otroke in zaposlene, pri katerih obstaja večje tveganje za neugoden potek bolezni covid-19 in zdravstvene zaplete. Bolezenska stanja, pri katerih odsvetujemo, da bi se otrok vrnil v vrtec oziroma v šolo, so posebej navedena. Enako je v primeru, ko je v družini oziroma v istem gospodinjstvu drug otrok, ki ima zdravstvene omejitve."

Zdravstvene omejitve po njenih besedah veljajo tudi za zaposlene v vrtcih in šolah, ki se predvidoma v ponedeljek vračajo na delovna mesta: "Vrnitev na delovno mesto zaposlenemu odsvetujemo, če je v njegovi družini oziroma v istem gospodinjstvu otrok ali mladostnik z zdravstvenimi omejitvami. V vrtec naj prihajajo le zdravi otroci in zaposleni, akutno bolni pa morajo ostati doma."

Ministrstvo glede potreb po zaščitni opremi v šolah in vrtcih že seznanilo civilno zaščito. Video: Planet.


Ob vrnitvi otroka v vrtec oziroma v šolo morajo starši po njenih besedah podpisati posebno izjavo, da otrok v zadnjih dveh tednih ni imel simptomov oziroma bolezni, kot so povišana telesna temperatura, kašelj, glavobol, slabo počutje, boleče žrelo, težko dihanje, nahod in driska, ter da otrok ni bil v stiku s covid-19 pozitivno osebo. Starši se s podpisom zavežejo, da bo otrok ostal doma, če se pri njem pojavijo omenjeni simptomi ali če bo pri človeku, ki biva z njim v istem gospodinjstvu, potrjena okužba z virusom covid-19.

Če otrok zboli, naj starši o tem obvestijo vrtec, otroka pa naj ne pripeljejo v varstvo. "Ta priporočila veljajo tudi za zaposlene v vrtcih in šolah. Vsem priporočamo, da so pri vračanju v družine posebej pozorni, če imajo v družini starejše ljudi ali če imajo v družini sorodnike z zdravstvenimi omejitvami," je pojasnila Truden-Dobrinova. Država po njenih besedah sicer še nima podatkov o tem, koliko zaposlenih v vrtcih in šolah sodi v rizične skupine ter zato ne bodo mogli opravljati dela.

avtokamp Novice Pozneje od pričakovanj: kampi se bodo odprli po 15. maju #video

Učencem devetih razredov in dijakom priporočajo uporabo zaščitnih mask

Ob tem je navedla še preventivne ukrepe v vrtcih in šolah. Vzgojitelji naj vedno vzdržujejo medosebno razdaljo in izvajajo ukrepe za preprečitev okužbe. Vzgojna skupina in vzgojiteljica naj bo stalna, posamezna vzgojna skupina pa naj ima čim manj stikov z drugimi skupinami. Otroški ležalniki morajo biti v vrtcu nameščeni čim bolj narazen, otroci pa morajo za počitek vedno uporabiti isti ležalnik. Otroci naj v vrtce ne nosijo svojih igrač in knjig, vzgojitelji naj čim več dejavnosti načrtujejo na prostem. Uporaba skupnih igral na zunanjih površinah se za zdaj odsvetujejo, vzgojitelji in otroci naj skrbijo za higieno rok.

Zaposleni v vrtcih in šolah naj tudi med seboj vzdržujejo fizično distanco. Na NIJZ svetujejo omejitev fizičnih sestankov in odmorov, ko se na enem mestu hkrati zadržuje več ljudi. V osnovnih in srednjih šolah bodo po besedah Truden-Dobrinove nastale manjše učne skupine: "Število oseb v učilnici naj bo odvisno od starosti učencev, skupine otrok v prvi triadi naj bodo manjše, v eni učni skupini pa naj bo največ polovica običajnega razreda, torej največ do 15 učencev."

Na NIJZ uporabo zaščitne opreme priporočajo tako zaposlenim kot tudi dijakom in učencem devetih razredov osnovne šole. | Foto: Reuters Na NIJZ uporabo zaščitne opreme priporočajo tako zaposlenim kot tudi dijakom in učencem devetih razredov osnovne šole. Foto: Reuters

Glede zaščitne opreme je poudarila, da jo zaposlenim v vzgojno-izobraževalnih ustanovah priporočajo. Za učence devetih razredov priporočajo uporabo zaščitnih mask ali drugih oblik zaščite ustnega in nosnega predela. "Svetujemo, naj bodo vsi otroci seznanjeni s pravilnim nošenjem in načinom snemanja mask," je poudarila strokovnjakinja NIJZ. Uporabo mask po njenih besedah priporočajo tudi v srednjih šolah: "Dijaki lahko na primer maske pri pisanju mature odložijo, če se jim kdo približa, pa si morajo masko nadeti."

Na vprašanje, kdo bo otrokom in mladostnikom ter zaposlenim v vrtcih in šolah zagotovil potrebno zaščitno opremo, je Orehovec povedal, da so na ministrstvu za izobraževanje znanost in šport že naredili sezname, koliko zaščitnih mask, rokavic in razkužil bodo potrebovali v posameznih vzgojno-izobraževalnih zavodih. "Ta seznam smo posredovali civilni zaščiti, ki ga je že odobrila. V drugi polovici tega tedna bodo šole zaščitno opremo lahko dvignile v skladiščih civilne zaščite," je dejal Orehovec. Ob tem je dodal, da je osnovna šola obvezna in da se bodo morali otroci, ki nimajo zdravstvenih omejitev, v ponedeljek vrniti v šolske klopi.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 19
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin