SiolNET. Novice Slovenija
2,42

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pozneje od pričakovanj: kampi se bodo odprli po 15. maju #video

2,42

termometer

Čeprav smo odprtje kampov in manjših nastanitvenih obratov pričakovali že v kratkem, nekateri so omenjali 12. maj, pa ga pred koncem tedna naj ne bi bilo. Ponovni zagon turističnega gospodarstva se bo zgodil med 15. majem in 1. junijem, predvidevajo na gospodarskem ministrstvu.

"Vse je seveda še vedno odvisno od epidemiološke slike v Sloveniji in odločitve vlade o spremembi odloka o zajezitvi novega koronavirusa," so na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo odgovorili na vprašanje STA, ali drži časovnica, da naj bi manjši nastanitveni obrati in kampi vrata odprli še ta teden.

Okoli sto Slovencev je že včeraj želelo na Hrvaško

Istra Rovinj Foto: Getty Images Hrvaška je v nedeljo odprla svoje meje za državljane Evropske unije. Prvi dan je približno 200 ljudi zahtevalo vstop v državo, med njim je bila okoli polovica Slovencev, je v nedeljo zvečer povedal hrvaški notranji minister Davor Božinović. Pojasnil je, da bodo v državo dovolili predvsem poslovnežem, lastnikom nepremičnin in študentom.

Hrvaška je v nedeljo znova dovolila vstop v državo državljanom EU zaradi poslovnih razlogov ali drugih gospodarskih interesov kot tudi zaradi nujnih osebnih razlogov. Odpravili so tudi obvezno 15-dnevno samoizolacijo potnikov iz drugih držav po vstopu na Hrvaško.

"Ni smiselno, da ljudi, ki jih povabite na sestanek, pustite v samoizolaciji"

"Ni smiselno, da ljudi, ki jih povabite na poslovni sestanek, pustite v samoizolaciji. Ljudem bomo dovolili poslovna srečanja, naj opravijo tisto, zaradi česar so prišli, da pridejo do svojih nepremičnin ali fakultet," je po navajanju STA povedal Božinović v nedeljo zvečer za hrvaško komercialno televizijo Nova TV. Poudaril pa je, da bi potem, ko bodo tuji državljani opravili tisto, zaradi česar so prišli, morali ostati tam, kjer so nameščeni, pa naj bo to hotel ali študentski dom.

Kaj bi se zgodilo, če bi na mejo prišel turist?

Pojasnil je še, da obiski svojcev še niso priporočljivi, razen v nujnih primerih, kot je smrt sorodnikov. Na vprašanje, kaj bi se zgodilo, če bi za vstop že zdaj zaprosil kak turist, pa je Božinović odgovoril, da bi to možnost obravnavali, če bi obstajal dogovorjen aranžma, in sicer v skladu z epidemiološkimi ukrepi. Kot je še povedal, pa bodo hrvaške meje zaprte za državljane tretjih držav do sredine junija, poroča STA.

Za kratkotrajno pot na Hrvaško morda brez karantene ob prihodu v domovino

 Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin pravi, da se danes nadaljuje dogovarjanje med NIJZ in hrvaškim zavodom za javno zdravje o operativnih možnostih prehajanja meje s Hrvaško. Pričakuje oblikovanje predloga, da karantena ob vrnitvi v Slovenijo morda ne bi bila potrebna, če bo bivanje na Hrvaškem krajše od 72 ur, je dejal Kacin. 

Ob tem je poudaril, da bi ljudje v tem primeru še vedno morali dosledno upoštevati vse preventivne ukrepe. "Vse je odvisno od dogovora," je dejal Kacin na današnji novinarski konferenci in ob tem poudaril, da dogovor še ni bil sprejet.

Medtem pa je Polonca Truden Dobrin z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) dejala, da o odpravi karantene po vrnitvi iz Hrvaške ne razmišljajo. Dodala je, da spremljajo podatke o okužbah in čakajo, ali se bo glede na sproščanje ukrepov v preteklih tednih pojavilo večje število okužb. STA

Če se bodo razmere poslabšale, bodo ukrepe zaostrili

Spomnil je še, da je hrvaška uprava za mejo odprla posebni elektronski naslov, na katerem se državljani drugih držav lahko seznanijo s tem, ali izpolnjujejo pogoje za vstop na Hrvaško. Hrvaški zavod za javno zdravstvo (Hzjz) pa je na svoji spletni strani objavil natančna navodila in priporočila za hrvaške in tuje državljane, ki prihajajo na Hrvaško. Hrvaški notranji minister je še opozoril, da ni izključeno, da bodo znova zaostrili ukrepe, če se bo pojavilo novo žarišče koronavirusa, še poroča STA.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin