Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
22. 2. 2024,
17.11

Osveženo pred

2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05

Natisni članek

plačno nesorazmerje sodni svet vlada

Četrtek, 22. 2. 2024, 17.11

2 meseca

Vlada pripravlja rešitve za čimprejšnjo uresničitev ustavne odločbe glede sodniških plač

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05
Sodni svet RS | Sodni svet je sredi januarja na ustavno sodišče vložil zahtevo za oceno ustavnosti določb zakona o sistemu plač v javnem sektorju, ki urejajo sodniške plače. | Foto STA

Sodni svet je sredi januarja na ustavno sodišče vložil zahtevo za oceno ustavnosti določb zakona o sistemu plač v javnem sektorju, ki urejajo sodniške plače.

Foto: STA

Vlada je sprejela mnenje o zahtevi Sodnega sveta za oceno ustavnosti zakona o sistemu plač v javnem sektorju v delu, ki se nanaša na sodniške plače. Vlada v mnenju vztraja pri izvedbi celovite prenove plačnega sistema javnega sektorja, navaja tudi, da pripravlja zakonske rešitve za čimprejšnjo uresničitev ustavne odločbe glede sodniških plač.

Sodni svet je sredi januarja na ustavno sodišče vložil zahtevo za oceno ustavnosti določb zakona o sistemu plač v javnem sektorju, ki urejajo sodniške plače. Predlagal je tudi, da ustavno sodišče določi način izvršitve svoje odločbe o plačah pravosodnih funkcionarjev, kot začasna rešitev pa se mu zdi ustrezno izplačilo dodatka 1.071 evrov bruto.

Ustavno sodišče je zahtevo Sodnega sveta posredovalo državnemu zboru, ta pa vladi z zaprosilom za mnenje z vidika izvršilne oblasti, so sporočili z ministrstva za javno upravo.

Vlada: Sodni svet ne izpostavlja razmerij znotraj sodne veje 

Vlada v mnenju pojasnjuje, da se zahtevnost izvajanja funkcije po zakonu o sistemu plač v javnem sektorju odraža v uvrstitvi delovnega mesta, naziva oziroma funkcije v plačni razred. Primerljivost in ustreznost razmerij med vejami oblasti in ustreznost notranjih razmerij pa je po mnenju vlade treba zagotavljati preko osnovnih plač z uvrstitvijo v plačni razred.

Vlada nadalje ugotavlja, da Sodni svet v svoji zahtevi izpostavlja le razmerja med vejami oblasti, ne pa tudi razmerij znotraj sodne veje. Po mnenju vlade teh ni mogoče urejati brez celovite prenove uvrstitev sodnih in ostalih funkcij v plačne razrede, "pri čemer je potrebna vzpostavitev nove plačne lestvice, kot jo predvideva celovita prenova plačnega sistema javnega sektorja in odprava nesorazmerij v osnovnih plačah", so navedli.

Vlada: Aktivno pripravljamo zakonske rešitve 

Vlada nadalje ugotavlja, da veljavna plačna lestvica ne omogoča vzpostavitve ustreznih razmerij med funkcijami sodne oblasti v razmerju do funkcij zakonodajne in izvršilne oblasti. Veljavna plačna lestvica pa tudi otežuje vzpostavitev ustreznih razmerij znotraj sodne veje oblasti in tudi do najvišjih funkcij znotraj sodne oblasti, v mnenju izpostavlja vlada.

Ob tem je spomnila, da je bil med vlado in sindikati javnega sektorja parafiran dogovor o delni uskladitvi vrednosti plačnih razredov z inflacijo, ki bo s 1. junijem veljal tudi za sodnike.

Vlada poudarja, da aktivno pripravlja zakonske rešitve za čimprejšnje uresničitve ustavne odločbe v zvezi s plačami sodnikov. Glede celovite prenove plačnega sistema javnega sektorja pa poudarja še, da je njena "implementacija zaradi posledic in obsega škode naravne ujme v avgustu 2023 nekoliko zamaknjena".

Ustavno sodišče je junija lani presodilo, da je več členov zakona o sistemu plač v javnem sektorju, ki se nanašajo na plače in materialni položaj sodnikov, neustavnih. Ocenili so, da so plače sodnikov prenizke, zakonodajalcu pa naložilo, da mora neustavnost odpraviti v šestih mesecih, kar se ni zgodilo.

Vladimir Horvat
Novice Predsednik sodnega sveta: Upanje umre zadnje
Vladimir Horvat
Novice Sodni svet začasno podpira 1.071,59 evra bruto dodatka
Sodni svet RS
Novice Sodni svet vložil novo zahtevo za oceno ustavnosti zakona o sistemu plač v javnem sektorju
Urška Klakočar Zupančič
Novice Predsednica DZ razpisala volitve za člane Sodnega sveta
Ne spreglejte