Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
16. 5. 2013,
17.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

vlada seja gospodarstvo

Četrtek, 16. 5. 2013, 17.21

8 let

Vlada potrdila imenovanje novih veleposlanikov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Vlada je na zaprti seji potrdila imenovanje novih veleposlanikov v 17 državah. Sprejela tudi predlog novele zakona o izvrševanju proračunov za leti 2013 in 2014, ki vključuje zvišanje DDV.

Veleposlaniški položaj za Slovenijo v gospodarsko najpomembnejši partnerici Nemčiji bo po poročanju Dela zasedla Marta Kos Marko, nekdanja dolgoletna novinarka in dopisnica nacionalne televizije iz Nemčije, nekdanja podpredsednica Gospodarske zbornice Slovenije in komunikacijska svetovalka.

Veleposlanik iz Ukrajine odhaja v Rusijo Na Dunaj naj bi odšel Andrej Rahten, ki je nazadnje vodil strateški svet na MZZ. Pred tem je že bil zaposlen na ministrstvu, v obdobju prve vlade Janeza Janše pa je bil premierjev svetovalec za zunanje zadeve.

Za veleposlanika v Washingtonu je bil imenovan državni sekretar na zunanjem ministrstvu Božo Cerar, v New York za veleposlanika pri Združenih narodih pa odhaja Andrej Logar. V Rusijo pa vlada pošilja Primoža Šeligo, ki je bil nazadnje veleposlanik v Ukrajini.

Vlada o gospodarskih temah Na seji je vlada sprejela tudi predlog novele zakona o izvrševanju proračunov za leti 2013 in 2014, v katero je med drugim vgradila tudi zvišanje davka na dodano vrednost (DDV). Do sprejema rebalansa je omejila prevzemanje obveznosti v breme proračuna ter se seznanila z informacijo o ustanovitvi sveta vlade za razvoj.

Z novelo zakona o izvrševanju proračunov za leti 2013 in 2014, ki jo vlada pošilja v DZ v sprejem po nujnem postopku, se splošna stopnja DDV zvišuje z 20 na 22 odstotkov, znižana stopnja DDV pa z 8,5 na 9,5 odstotka.

Vlada je sprejela stališče o vključitvi fiskalnega pravila v ustavo, k čemur jo je v začetku maja pozval DZ. V njem je na kratko povzela podlage, na katerih temelji predlog za spremembo 148. člena ustave, pojasnila delovanje fiskalnega pravila in možne posledice, če bi predlog fiskalnega pravila poskušali uveljaviti že v letu 2015.

Med drugim je zvišala tudi trošarino za drobno rezani tobak in preostali tobak za kajenje. Njen namen je, da bi se obdavčitev drobno rezanega tobaka za zvijanje cigaret približala obdavčitvi cigaret.

Vlada predlaga razveljavitev razpisa za dodelitev koncesij v visokem šolstvu Glede tožb v zvezi z razpisom za dodelitev koncesij v visokem šolstvu se vlada strinja z navedbami tožečih strank in predlaga, da se razpis razveljavi ter da se odpravijo vse na njegovi podlagi izdane odločbe, so sporočili iz Urada vlade RS za komuniciranje.

V treh primerih gre za odgovore vlade na tožbe, ki jih je vložilo državno pravobranilstvo kot zastopnik javnega interesa zoper odločbe vlade.

Kot je znano, je v okviru omenjenega razpisa vlada dodelila koncesije Visoki gospodarski šoli iz Celja za izvajanje dodiplomskega visokošolskega strokovnega študijskega programa prve stopnje Sodobno proizvodno inženirstvo, Univerzi v Novi Gorici za izvajanje podiplomskega študijskega programa druge stopnje Okolje ter Fakulteti za medije za izvajanje dodiplomskega visokošolskega strokovnega študijskega programa prve stopnje in podiplomskega študijskega programa druge stopnje Mediji in novinarstvo.

V enem primeru pa gre za odgovor na tožbo tožeče stranke Alme Mater Europaea - Evropski center iz Maribora, katere vloga za dodelitev koncesije je bila na razpisu zavrnjena.

Ne spreglejte