SiolNET. Novice Slovenija
0,11

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vlada potrdila Gabrovca za generalnega direktorja NIJZ

0,11

termometer

NIJZ | Ob tem je vlada Gabrovca imenovala tudi za svojega predstavnika v svetu Klinike Golnik. Funkcijo bo opravljal do 12. januarja 2026, ko bi se iztekel mandat članice zavoda, ki je s tega položaja odstopila. | Foto: Nebojša Tejić/STA
Ob tem je vlada Gabrovca imenovala tudi za svojega predstavnika v svetu Klinike Golnik. Funkcijo bo opravljal do 12. januarja 2026, ko bi se iztekel mandat članice zavoda, ki je s tega položaja odstopila. Foto: Nebojša Tejić/STA

Vlada je na današnji seji sprejela sklep o soglasju k imenovanju Branka Gabrovca za generalnega direktorja Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) za mandatno dobo petih let. Pred tem je opravljal funkcijo vršilca dolžnosti generalnega direktorja NIJZ. Ob tem ga je vlada imenovala tudi za svojega predstavnika v svet Klinike Golnik.

Svet NIJZ je Gabrovca za generalnega direktorja zavoda izbral 15. septembra, vendar je za nastop mandata s polnimi pooblastili vse od tedaj čakal na soglasje vlade.

Ivan Eržen Novice Eržen od petka strokovni direktor NIJZ s polnim mandatom

Eržen soglasja vlade ni potreboval

Isti dan je svet NIJZ za strokovnega direktorja imenoval Ivana Eržena, ki pa soglasja vlade k imenovanju ni potreboval in tako že opravlja funkcijo strokovnega direktorja zavoda s polnim mandatom.

Njuno imenovanje sicer ni presenečenje, saj sta bila za vršilca dolžnosti na teh funkcijah imenovana že po menjavi predstavnikov vlade. Gabrovca je svet zavoda sicer na čelo NIJZ imenoval po odstopu prejšnjega direktorja NIJZ Milana Kreka.

Ob tem je vlada Gabrovca imenovala tudi za svojega predstavnika v svetu Klinike Golnik. Funkcijo bo opravljal do 12. januarja 2026, ko bi se iztekel mandat članice zavoda, ki je s tega položaja odstopila.

covid-19 Novice V sredo potrdili toliko okužb z novim koronavirusom

Brez direktorjev ostaja Nacionalni laboratorij za zdravje

Ob tem pa brez direktorjev s polnim mandatom še vedno ostaja Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH). Predsednik sveta NLZOH Luka Kajtna je prejšnji teden pojasnil, da bosta razpisa za direktorja predvidoma objavljena ob koncu jeseni. Ustanovo trenutno vodita v. d. generalnega direktorja Emil Žerjal in v. d. strokovne direktorice Vesna Viher Hrženjak.

Pri tem je Kajtna vendarle odgovoril tudi na vprašanje, zakaj je na seji sveta NLZOH 17. junija predlagal premik sedeža NLZOH v Ljubljano. Sklep so sicer v manj kot tednu dni preklicali, vse od tedaj pa Kajtna kljub večkratnemu poizvedovanju ni pojasnil niti konkretnih razlogov za premik sedeža v Ljubljano niti konkretnih razlogov za preklic tega sklepa.

Pobuda za prenos sedeža NLZOH v Ljubljano je po njegovih besedah nastala z namenom lažjega obvladovanja bodočih valov epidemije covid-19. "Vendar so spremenjena dejstva in okoliščine, tudi v luči prizadevanj vlade za decentralizacijo in regionalizacijo države, vplivali na to, da je svet NLZOH znova obravnaval sklep in izglasoval preklic sklepa o selitvi sedeža NLZOH v Ljubljano," je pojasnil.

Rusia Novice Putinov človek sestavil "seznam za ubijanje" zahodnih uradnikov: "Pobili bomo vse, ki niso z nami" Branko Grims Novice Grims: To je zgodovinski dosežek, prebili smo "zvočni zid" #video Soočenje predsedniških kandidatov v Štihovi dvorani Cankarjevega doma. Anže Logar, Milan Brglez, Nataša Pirc Musar, Vladimir Prebilič, Janez Cigler Kralj, Peter Frankl, Janez Škrabec, Milan Kučan. Novice Logar: Z zunanjo ministrico bi bila dober par Spolno nadlegovanje 22_10_05 Novice Za spolno nadlegovanje 13-letnice Afganistancev nismo vedeli, sporoča policija

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin