SiolNET. Novice Slovenija
0,04

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vlada podrobneje določila takso na pretovor za financiranje drugega tira

0,04

termometer

Tovornjaki podjetja Viator & Vektor Logistika
Poleg takse na pretovor bo država posojila za drugi tir odplačevala tudi s pribitkom k cestnini za tovorna vozila na določenih delih slovenskega avtocestnega omrežja, in sicer na odsekih med Koprom in Ljubljano ter med Ljubljano in Šentrupertom, ki velja od začetka leta. Foto: Matej Povše

Vlada je z uredbo določila vrste tovora in jih uvrstila v posamezne kategorije za odmero takse na pretovor. Takso na pretovor bodo začeli obračunavati s 1. marcem, sredstva pa bodo namenjena odplačevanju posojil za financiranje drugega tira.

Tovornjakarji avtocesta Posel danes Za okolje gre: tovornjakarji bodo z novim letom plačevali za drugi tir

Uredba podrobneje opredeljuje pet kategorij tovora, in sicer so to generalni tovori, sipki in razsuti tovori, tekoči tovori, kontejnerji ter avtomobili. Tovor, ki ni vključen v katero od opredeljenih kategorij, bodo uvrstili med generalni tovor.

Kot so po današnji seji sporočili iz vlade, bodo takso začeli obračunavati s 1. marcem, sredstva pa bodo uporabljena izključno kot vir plačila za dosegljivost, ki je obveznost države do družbe 2TDK. Slednja je zadolžena za vodenje projekta drugega železniškega tira med Divačo in Koprom.

Alenka Bratušek Posel danes Bratuškova: Namesto maket projekt drugi tir delamo v naravi

Poleg takse še pribitek s cestnini za tovorna vozila

Plačilo za dosegljivost se bo začelo izplačevati z začetkom obratovanja drugega tira, do takrat pa se bodo namenska sredstva zbirala v državnem proračunu.

Poleg takse na pretovor bo država posojila za drugi tir odplačevala tudi s pribitkom k cestnini za tovorna vozila na določenih delih slovenskega avtocestnega omrežja, in sicer na odsekih med Koprom in Ljubljano ter med Ljubljano in Šentrupertom, ki velja od začetka leta. Oba omenjena vira namerava država pobirati v času koncesijskega obdobja, in sicer od letošnjega leta do leta 2063.

drugi tir Novice Lobistični uspeh Šarca? "Hišna banka EU" naj bi posodila četrt milijarde za drugi tir. drugi tir Novice Nadzorni svet 2TDK podal pozitivno mnenje k investicijskemu programu projekta drugi tir obvoznica Avtomoto Polna obvoznica: bi bilo drugače brez tovornjakov? Tovorna prikolica Avtomoto Novo: Na zadek tovornjakov pomemben dodatek

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin