Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 11. 2019,
13.27

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,15

7

Natisni članek

vlada Štajerska varda Damir Črnčec Andreja Katič

Četrtek, 21. 11. 2019, 13.27

4 leta, 5 mesecev

Vlada bo z rešitvami za pregon vard še nekoliko počakala

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,15

7

Štajerska varda | Vlada si bo za pripravo rešitev za pregon vard vzela še nekaj časa. | Foto Reuters

Vlada si bo za pripravo rešitev za pregon vard vzela še nekaj časa.

Foto: Reuters

Vlada je na današnji seji obravnavala prvi del zakonskih rešitev, ki bi omogočile pregon paravojaških formacij oziroma samooklicanih skupin, kot je Štajerska varda, a si bo za njihovo potrditev vzela še nekaj časa. Ministrica za pravosodje Andreja Katič pričakuje, da bo vlada zakonske predloge potrdila na eni od prihodnjih dopisnih sej.

Svet za nacionalno varnost je namreč minuli teden ministrstvoma za pravosodje in notranje zadeve naložil, da v najkrajšem času pripravita spremembe kazenskega zakonika in prekrškovnih predpisov, da bi lahko ukrepali tudi ob aktivnostih samooklicanih vaških straž in skupin, kot je na primer Štajerska varda. Premier Marjan Šarec je v odgovoru na poslansko vprašanje ta teden izrazil prepričanje, da bi bile lahko sprejete v najkrajšem mogočem času.

Državni zbor, glasovanje, poslanec, poslanci
Novice Šarčeva vlada uspešno do proračunov za leti 2020 in 2021 #video

Katičeva: Kazenski zakonik je treba spreminjati s tresočo roko

Vlada je tako danes že imela na mizi osnutka novele zakona o nadzoru državne meje in novele zakona o javnem redu in miru, po besedah pravosodne ministrice Andreje Katič so bile dane tudi pobude za spremembo kazenskega zakonika. Glede sprememb kazenskega zakonika pa je že pred sejo vlade dejala, da ga je treba spreminjati s tresočo se roko.

Tudi za pripravo novel zakonov o nadzoru državne meje in o javnem redu in miru si bodo vzeli nekoliko več časa, da bosta tudi nomotehnično dobro pripravljeni, je Katičeva povedala na novinarski konferenci po seji vlade. Kot je dodala, gre sicer res za relativno enostavne spremembe zakonodaje, a tudi takšne je treba primerno zapisati, "da ne bomo v nekaj urah napisali zakona, ki le pomeni represijo in bo veljal naslednjih nekaj deset let".

Vlada si bo za pripravo zakonskih rešitev za pregon vard vzela še nekaj časa. | Foto: Reuters Vlada si bo za pripravo zakonskih rešitev za pregon vard vzela še nekaj časa. Foto: Reuters

Po njenih besedah torej ne gre za to, da se ne bi strinjali o posameznih rešitvah, temveč želijo člene in obrazložitve zapisati tako, da bi vzdržali morebitno presojo na ustavnem sodišču. Poleg tega morajo tudi preprečiti, da se enaki prekrški oziroma kazniva dejanja ne bi podvajali.

Ministrica je tudi zagotovila, da bodo s spremembo zakonodaje poskrbeli za to, da ne bi v isti koš kot varde metali na primer zbiranja tabornikov ali lovcev. Pri vardah gre namreč za to, da povzročajo nelagodje in si lastijo oblastne funkcije, ki so pri nas pridržane samo policiji in vojski, je poudarila Katičeva.

Novice Šarec: Dogovorili smo se, da nikomur ni v interesu padec vlade #video

Črnčec: Sankcionirali bomo tiste, ki poskušajo posnemati vojsko in policijo

Državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Damir Črnčec je za Radio Slovenija pojasnil, da bodo sankcionirana tista ravnanja takšnih skupin, s katerimi se bodo te manifestirale kot neka vojaška struktura, ki poskuša posnemati izvajanje policijskih oziroma vojaških pooblastil in nalog.

S tem naj bi odpravili tudi dilemo o svobodi združevanja, saj je v primeru paravojaških formacij oziroma vard zelo jasen namen njihovega združevanja in delovanja. Črnčec je ob tem opozoril tudi na dejstvo, da Slovenija nima registra ekstremistov. Svet za nacionalno varnost je sicer minuli teden vladi v sprejem predlagal tudi nacionalno strategijo za preprečevanje terorizma in nasilnega ekstremizma. Črnčec pričakuje, da ga bo vlada sprejela prihodnji teden.

Štajerska varda
Novice Štajerska varda izvaja tipične vojaško-policijske naloge #video
Ne spreglejte