Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 11. 2019,
11.43

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,98

33

Natisni članek

vlada proračun Marjan Šarec

Sreda, 20. 11. 2019, 11.43

4 leta, 5 mesecev

Šarec: Dogovorili smo se, da nikomur ni v interesu padec vlade #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,98

33

Današnji pogovor koalicijskih partnerjev je bil po oceni premierja Marjana Šarca odkrit in konstruktiven. Kar se tiče predsednikov koalicijskih strank, so po njegovih besedah usklajeni in odločeni, da delajo naprej. "Predvsem smo se dogovorili, da nikomur ni v interesu, da vlada pade," je dejal predsednik vlade.

Predsednik vlade Marjan Šarec verjame, da bosta proračuna za prihodnjih dve leti in tudi predlog zakona o njunem izvrševanju v DZ sprejeta. "Če bi zakon o izvrševanju proračuna naknadno padel, potem tudi proračunskih dokumentov nimamo. To bi bilo pa zelo neodgovorno," je spomnil v izjavi za medije ob robu vrha gospodarstvenikov.

"Odgovornost poslancev in poslank je, da sprejme proračuna"

Ministrstvo za finance je po njegovih besedah v danih razmerah pripravilo optimalen proračun, tudi vlada je svoje opravila: "Ne glede na to, da pri nas fiskalni svet ni nikoli zadovoljen, moram reči, da sta predloga proračunov dobra." Kot je dodal, pa je "odgovornost poslank in poslancev, da ju sprejmejo, da bomo tudi na državnem nivoju lahko rekli, da gre Slovenija naprej".

Na sprejem ne bo vezal zaupnice

Šarec na sprejem proračuna ne namerava vezati zaupnice. "Pričakujem, da je dovolj odgovornosti pri vseh, da bosta ta dva proračuna šla skozi. Če se to ne bi zgodilo, pa nima nobenega smisla govoriti, kdo bo odstopil in kdo ne bo. Ker potem se bomo pa morali vsi skupaj vprašati, kaj smo to leto delali. Tako državni zbor kot tudi vlada," je poudaril premier.

Andrej Bertoncelj
Novice "Če proračuna ne bomo uskladili, ne bom več minister" #video

Dodal je, da so danes na sestanku tudi poudarili, da je vsak predsednik stranke odgovoren za svoje poslanke in poslance. Ne glede na to, da so po ustavi avtonomni v svojih ravnanjih, po besedah Šarca ni odveč pogovor z njimi o odgovornosti do države. "Poslanca ne sme voditi parcialni ali lastni interes, ampak je zdaj interes vseh, da sta proračuna sprejeta in da država lahko deluje naprej," je še dejal Šarec.

Počivalšek: "Tu in tam je treba komu tudi hrbet pokriti"

Po srečanju sta bila zgovorna tudi predsednik SD Dejan Židan in predsednik SMC Zdravko Počivalšek, ki sta z dogovorom zadovoljna. "Vse, kar je dogovorjeno, je možno realizirati le, če bomo igrali z roko v roki," je po srečanju ocenil Počivalšek.

Na vprašanje, kako si predstavlja boljše timsko delo v koaliciji, pa je odgovoril na primeru košarke: "Če igrate košarko, veste, da je treba žogo podajati. Ne more imeti vsak svoje žoge in vsak zase igrati." Če se kolektivno igra, se da po njegovih besedah zmagati, "tu in tam pa je treba komu hrbet pokriti".

Danes so se pogovarjali tudi o proračunu, ki ga bo DZ potrjeval predvidoma v četrtek. Po Počivalškovih navedbah koalicija računa, da bo rekorden proračun prejel dovolj podpore, da bo sprejet.


Kaj so pred kosilom povedali ministri Zdravko Počivalšek, Dejan Židan in Alenka Bratušek? Video: Planet TV


Židan: Odkrito smo spregovorili o prvem letu skupnega sodelovanja

Židan je po srečanju v izjavi novinarjem skoraj dvourni pogovor partnerjev označil za zelo dobrega, na tej podlagi pa po njegovem mnenju obstaja resna namera, da koalicijsko pogodbo, ki da je dobra, uresničujejo tudi v prihodnje. Verjame, da bo v četrtek sprejet tudi proračun, v prihodnjem letu pa bodo pomembne zaveze iz koalicijskega sporazuma uresničevali naprej. Podporo bodo iskali pri vseh partnerjih, sam pa si želi, da je prva, pri kateri iščejo podporo, Levica.

Predsednik SD ugotavlja, da bodo nekateri današnji vrh koalicije verjetno razumeli kot pogovor ob kosilu. Po njegovih besedah pa so se zelo odkrito pogovorili o prvem letu skupnega delovanja in o prioritetah za prihodnje leto. Židan je zadovoljen, tudi z dogovorom, da se bodo v prihodnje sestali pogosteje.

To je jedilnik kosila Šarca in predsednikov koalicijskih strank. | Foto: Planet TV To je jedilnik kosila Šarca in predsednikov koalicijskih strank. Foto: Planet TV

Židan ocenjuje, da so dosegli "bolj čvrsto koalicijo petih strank"

Glede prioritet je opozoril na tiste, ki jih izpostavlja SD, in sicer na vzpostavitev sistema dolgotrajne oskrbe starejših, skrajšanje čakalnih dob v zdravstvu in spremembe na področju okoljsko-podnebne politike. "Sem optimist," je dejal in dodal, da so se danes pogovarjali tako, kot se morajo pogovarjati "tovariši na skupni poti, zelo odprto". Rezultat današnjega sestanka je po Židanovih ocenah bolj čvrsta koalicija petih strank.

Predsednica SAB Alenka Bratušek in predsednik DeSUS Karl Erjavec sta se medijem po srečanju izognila, premier Marjan Šarec pa utegne srečanje komentirati danes ob robu udeležbe na vrhu gospodarstva.

Erjavec je pozneje v pisnem odzivu glede kosila pri Šarcu navedel, da ni bilo nič posebnega. Je pa srečanje označil za koristen pogovor med koalicijskimi partnerji.

Marjan Šarec
Novice Konec sodelovanja z Levico nova priložnost za Marjana Šarca #video

Šarec: Za reševanje težav ne potrebujemo koalicijskega vrha

V začetku tedna je sicer premier Marjan Šarec poudaril, da za reševanje težav znotraj vladajoče koalicije ne potrebujejo koalicijskega vrha. "Potrebujemo le to, da vsak pove, da je za to, da vlada dela naprej, da bo vsak naročil ministrom za svoje kvote, da delajo, kot je treba, in da se bo vsak pogovoril s svojimi poslanci, da morajo biti konstruktivni," je poudaril.

Tema kosila je bila tudi obravnava proračunskih dokumentov za prihodnji dve leti. Finančni minister Andrej Bertoncelj je pred tem sestankom pojasnil, da ima Slovenija enega najboljših proračunov med evrskimi državami in da oba proračuna spoštujeta fiskalno pravilo. Kot je še poudaril, bo v primeru nesprejetja proračuna s funkcije ministra odstopil. 

"Če pride do neskladja med proračunom in zakonom o izvrševanju proračuna, zelo verjetno nimamo več finančnega ministra," je dejal včeraj. 

Če proračun ne bo sprejet, bo minister Bertoncelj najverjetneje odstopil z mesta finančnega ministra.  | Foto: STA , Če proračun ne bo sprejet, bo minister Bertoncelj najverjetneje odstopil z mesta finančnega ministra. Foto: STA ,

Kaj zajemata proračuna za leti 2020 in 2021?

Prihodnje leto naj bi se v proračun steklo 10,773 milijarde evrov, leto pozneje pa 11,111 milijarde evrov. Proračunski presežek bo tako leta 2020 znašal 415 milijonov evrov in se leta 2021 povzpel na 656,6 milijona evrov. Prihodnja proračuna je vlada pripravila v okvirih, ki zajemajo umirjanje gospodarske rasti.

Kljub temu pa, kot je še poudaril minister Bertoncelj, proračuna še naprej ohranjata visoko raven socialne varnosti ter krepita sistem socialne in družinske politike. 

Razvojno naravnan proračun predvideva zvišanje sredstev za nacionalne in lokalne investicije, povečala pa naj bi se tudi vlaganja v znanost, tehnološke razvojne projekte, digitalizacijo, gospodarsko infrastrukturo, razvojne centre in novonastala podjetja. 

Glasovanje o sprejemanju proračuna bo potekalo jutri. 

Podpis koalicijskega sporazuma
Novice Vox populi: Vlada ima prvič letos manj podpornikov od nasprotnikov

Podpora vladi pada

V zadnjih javnomnenjski raziskavi Vox populi se je podpora vladi že drugi mesec zapored zmanjšala. Šarec je ob tem dejal, da je ocena ankete dovolj jasno opozorilo, da nenehno prerekanje in preigravanje med koalicijo slabo vplivata na oceno vlade. Poudaril je še, da so prav vsi odgovorni za to ter da si ljudje želijo vlade, ki deluje dobro in o kateri čim manj slišijo. 

Premier je dejal, da bo podpora proračunu ključna za nadaljevanje te koalicije. | Foto: Bojan Puhek Premier je dejal, da bo podpora proračunu ključna za nadaljevanje te koalicije. Foto: Bojan Puhek

"Če pa vsak izkoristi vsakih pet minut, da gre pred kamero, da sklicuje tiskovne konference, da so takšni in drugačni amandmaji in da je delovanje neusklajeno, je logično, da ljudje rečejo, da je taka vlada tako, tako," je v ponedeljek dejal premier Šarec. Poudaril je, da bo sprejet proračun ključen za nadaljevanje dela te vlade.

Levica odrekla podporo koaliciji

Sicer pa so delo vlade v preteklih dneh dodobra zaznamovali konflikti med vladno koalicijo in njeno zunajkoalicijsko partnerico Levico, ki je po sporu o načinu ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja dejala, da sporazum o sodelovanju za njihovo stranko ni več obvezujoč. 

Po oceni Levice sporazum o delovanju s koalicijo ni več obvezujoč. | Foto: STA , Po oceni Levice sporazum o delovanju s koalicijo ni več obvezujoč. Foto: STA ,

Marjan šarec
Novice Šarec na kosilo vabi prvake koalicijskih strank, govorili bodo o proračunu

 

Ne spreglejte