SiolNET. Novice Slovenija
3,63

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Konec sodelovanja z Levico nova priložnost za Marjana Šarca #video

3,63

termometer

Konec sodelovanja z Levico je za vlado Marjana Šarca priložnost za delovanje po vzoru manjšinskih vlad v nekaterih zelo uspešnih državah, ki si jih Slovenci pogosto jemljemo za zgled.  

Zaradi spora o načinu ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja je med vlado Marjana Šarca in njeno zunajkoalicijsko partnerico Levico dokončno počilo. Koordinator Levice Luka Mesec je sporočil, da sporazum o sodelovanju s koalicijo za njegovo stranko ni več obvezujoč.

Iz vladne strani so se zvrstile besede obžalovanja, a tudi kritike na račun Levice, v kateri so mnogi ves mandat te vlade videli skrajno levo nadkoalicijsko stranko, ki nikakor noče prevzeti odgovornosti in vstopiti v vlado, hkrati pa se tudi noče v opozicijskih vrstah pridružiti stranki SDS.

Marjan Šarec in Luka Mesec Novice Šarec Levico poziva, naj preneha s politiko ultimatov

"Gospod Mesec je mlad in nepotrpežljiv," je v preteklosti o koordinatorju Levice Luki Mescu dejal premier Marjan Šarec. "Gospod Mesec je mlad in nepotrpežljiv," je v preteklosti o koordinatorju Levice Luki Mescu dejal premier Marjan Šarec. Foto: STA

"Levica nikoli ni bila hudo konstruktivna stranka"

Premier Šarec je opozoril na politiko ultimatov, ki so jo neprestano izvajali v Levici, predsednica SAB Alenka Bratušek pa je presodila, da Levica nikoli ni bila hudo konstruktivna stranka. V SD in SMC so poudarili, da je Levica že dalj časa načrtovala prekinitev sodelovanja z vlado, predsednik DeSUS Karl Erjavec pa je dejal, da je v politiki preprosto treba sprejemati kompromise.

Levica je na drugi strani ob prekinitvi sodelovanja branila svoje radikalne ideološke okope s trditvami, da vlada dela zgolj v korist bogatih in da paktira z desnico.

 

Marjan Šarec Novice V LMŠ bodo ne glede na sodelovanje z Levico nadaljevali projekte iz sporazuma

Kaj sledi?

Z dokončno selitvijo Levice v opozicijo bo postal status te stranke v primerjavi s koalicijo bolj jasen, kot je bil do zdaj, hkrati pa se bo zanjo odprlo več možnosti iskanja podpore za posamezne projekte, ki jih bo Šarčeva manjšinska vlada želela uresničiti. To je včeraj napovedal tudi premier.

Lahko pričakujemo kakšen nov sporazum o sodelovanju s katero od strank? "Tam, kjer se stranke strinjajo s predlogi vlade, pričakujem, da jih bodo tako ali tako podprle, če mislijo, da je to dobro za državo. Tako da v tem trenutku ne vidim potrebe po podpisovanju sporazumov," je pojasnil Šarec.

Koordinator Levice Luka Mesec je sporočil, da sporazum o sodelovanju s koalicijo za njegovo stranko ni več obvezujoč. Koordinator Levice Luka Mesec je sporočil, da sporazum o sodelovanju s koalicijo za njegovo stranko ni več obvezujoč. Foto: STA

levica Novice Levica hoče preklic nakupa oklepnikov

Številne uspešne države z manjšinsko vlado

Če so do včeraj zaradi vladnega sodelovanja z Levico obstajale različne interpretacije o tem, ali ima Slovenija manjšinsko vlado ali ne, je zdaj bolj ali manj jasno, da jo ima. Skupaj s poslanci Levice je imela koalicija strank LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS namreč v državnem zboru 52 glasov, zdaj pa ji jih je ostalo 43.

Slovenija je tako v družbi redkih držav, ki jih vodijo vlade brez večinske podpore med poslanci, a je med temi državami nekaj zelo uspešnih. Med njimi so Danska, Irska, Nova Zelandija, Švedska, Belgija, Kanada in konec koncev tudi Češka, ki je po nekaterih ekonomskih kazalnikih, na primer BDP na prebivalca z upoštevanjem kupne moči, Slovenijo že prehitela.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 7
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin