Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 10. 2019,
14.42

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65

12

Natisni članek

oklepniki Slovenska vojska Levica

Petek, 25. 10. 2019, 14.42

4 leta, 6 mesecev

Levica hoče preklic nakupa oklepnikov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65

12

levica | Foto STA

Foto: STA

V Levici zahtevajo sklic nujne seje odbora DZ za obrambo, na kateri bodo predlagali odstop od nakupa oklepnikov valuk, ki je po njenem mnenju nesmiseln in nepregleden. Kot so opozorili v sporočilu za javnost, gre za zastarele oklepnike, za katere ministrstvo za obrambo (Mors) in Slovenska vojska (SV) že zdaj iščeta zamenjavo.

Po njihovem mnenju namerava Mors na podobno nepregleden način, ki "smrdi po korupciji", kot je kupoval oklepnike oshkosh, za potrebe Nata kupiti tudi oklepnike valuk.

"Namere o nakupu niso predstavili javnosti"

Zmotilo jih je dejstvo, da predstavniki Morsa namere o nakupu oshkoshev kot tudi namere o nakupu Valukov javnosti niso nikoli predstavili, kljub vprašanjem poslancev Levice pa količine in vrednosti nakupa niso hoteli razkriti. Šele pozneje je po objavah medijev postalo jasno, da kupujejo 14 oklepnikov, strošek nakupa pa bo zavzel skoraj vso postavko "glavne opreme".

Luka Mesec
Novice Levica neuspešna z zahtevo po umiku sprememb pri dohodnini

"Ceno skrivajo"

"Točno ceno nakupa sicer še vedno skrivajo, češ da je treba najprej narediti "analizo trga", hkrati pa priznavajo, da je na trgu en sam ponudnik teh vozil. To je - tako kot v primeru oshkoshev - spet ena od ameriških orožarskih korporacij, ki dobavlja enaka vozila avstrijski vojski," so zapisali v Levici.

Erjavec ne razume argumentov Levice

Obrambni minister Karl Erjavec ne razume argumentov Levice glede Afganistana in dokupa lahkih oklepnih vozil 6x6. "Mi bomo vlagali v Slovensko vojsko. Če nekdo meni, da je ne potrebujemo, pa naj sproži ustrezne postopke, ne pa neke nepotrebne nujne seje odbora za obrambo, kjer se potem vsi skupaj mučimo," je poudaril.

O pobudi Levice k umiku slovenskih pripadnikov iz misije Odločna podpora v Afganistanu je Erjavec dejal, da lahko, če bi se vsi umikali, tam pričakujemo razbohotenje terorizma, vnovične množične kršitve človekovih pravic in neupoštevanje mednarodnega prava.

Prav zaradi tega je mednarodna skupnost posredovala v Afganistanu, je spomnil minister, ki ne razume dobro argumentacije, zakaj naj bi kot država, ki je velika zagovornica človekovih pravic in vladavine prava, odrekli pomoč ljudem v stiski.

Avstrija po njihovih informacijah ta vozila kupuje po ceni tri milijone evrov na kos. "Po tej računici bo nakup 14 vozil torej znašal približno 42 milijonov evrov, kar je deset milijonov evrov več kot nakup oshkoshev," so izračunali. Prav tako jih moti, da kljub temu, da je nakup oshkoshev po podpisani pogodbi in prvih nakazilih dobil svojo proračunsko postavko, valuki te nimajo, čeprav gre za obsežnejši nakup.

državni zbor
Novice Levica in NSi z dopolnili k noveli, ki spreminja tudi pogoje prenehanja poslanskega mandata

"Varnostne razmere ne opravičujejo nakupa"

Levici se nakup oklepnikov zdi sporen tudi zato, ker gre zanje več deset milijonov proračunskih sredstev, nakupa pa po njihovem mnenju ne opravičujejo trenutne varnostne razmere. Tudi v primeru, da je 14 valukov iztrošenih, jih SV ostane še 71, so še navedli v Levici.

Marjan Šarec in Luka Mesec
Novice Ima Levica dovolj? Mesec: To je začetek konca. #video
Ne spreglejte