Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 10. 2019,
12.28

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

36

Natisni članek

Luka Mesec Levica Marjan Šarec

Petek, 4. 10. 2019, 12.28

4 leta, 6 mesecev

Ima Levica dovolj? Mesec: To je začetek konca. #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

36

"Včerajšnje dogajanje na odboru je začetek konca sodelovanja s to koalicijo. O tem bodo odločali organi stranke," je po zadnjih nesoglasjih med koalicijo in njeno opozicijsko partnerico Levico danes povedal predsednik slednje Luka Mesec. Usoda partnerstva, ki vladi Marjana Šarca zagotavlja večino v državnem zboru (DZ), naj bi bila znana v dveh do treh tednih.

Izjava prvega obraza Levice Luke Mesca prihaja po tem, ko je včeraj na odboru za delo v DZ potekala burna debata o ukinitvi dodatka za delovno aktivnosti.

Ministrica Ksenija Klampfer je predlog vložila, ker naj bi dodatek brezposelnim jemal motivacijo za delo. Koalicijska SD predloga ne podpira, enako tudi Levica, ki je pozvala, naj ministrstvo predloži analizo zlorab omenjenega socialnega transferja. Ministrstvo tega ni naredilo.

Levica je tako na seji predlagala umik točke o obravnavi tega predloga, ki je prisotni niso podprli. Tudi kasneje je prišlo do več postopkovnih zapletov, seja pa se je po 13 urah končala s potrditvijo predloga ministrstva. Manjkajoče glasove je vladi prispevala SDS.

Odbor za obrambo
Novice Po 13 urah zelena luč odbora za ukinitev dodatka za delovno aktivnost

Tudi davčne spremembe krhajo navezo med koalicijo in Levico

Levica nasprotuje tudi predlogu davčnih sprememb, ki jih je včeraj potrdila vlada, saj da bodo imeli največ koristi najbogatejši. 

Sporazum o sodelovanju med koalicijo in Levico je "vedno bolj scefran in poteptan", je v komentarju teh sprememb med drugim ocenil vodja poslancev Levice Matej Tašner Vatovec.

Spomnimo, da sta vlada in Levica marca letos sklenili sporazum, v katerem so zakoličili "prioritetne naloge", ki naj bi jih skupaj izvedli in podprli. Vlada Marjana Šarca si je tako zagotovila večino v DZ.

Mesec: Četrtkovi dogodki so začetek konca sodelovanja s koalicijo

Vlada po besedah koordinatorja Levice Luke Mesca vodi protisocialno politiko. "Ker ve, da podpore za tako politiko ne more dobiti pri Levici, se, medtem ko sporazum še velja, o podpori dogovarja z Zmagom Jelinčičem in v četrtek tudi z Janezom Janšo oz. SDS," je dejal Mesec.

"To je odmikanje od vseh dogovorov, ki smo jih sprejeli med vlado in Levico. Tudi o tem, če je sodelovanje s takšno vlado še mogoče, bodo v kratkem govorili organi Levice," je povedal Mesec. "Zdi se, da se to sodelovanje v prihodnje vse bolj odmika, pa ne zaradi Levice, ampak ker vlada sistematično krši vse dogovore, ki smo jih sprejeli," je dodal.

Vodja poslanske skupine Levice Matej T. Vatovec pa je poudaril, da četrtkovo ravnanje predstavlja kršitev sporazuma med Levico in koalicijo. "Ukrep je v nasprotju s sporazumom, ki ga imamo z vladno koalicijo. Ta jasno določa, da mora vlada najprej poskusiti uskladiti predloge zakonov z nami, šele če ne pridejo do konsenza s poslansko skupino Levice, lahko gredo iskat podporo v druge poslanske skupine," je poudaril.

Šarec išče partnerje na desnem polu?

A že poleti je Levica opozorila, da se po njihovem mnenju sporazum izvaja prepočasi in da dogovorjenih ukrepov ne sprejemajo. Zahtevala je večjo aktivnost vlade in napovedala, da bo od tega odvisen njihov glas na jesenskem glasovanju o proračunu za prihodnji dve leti.

Že takrat je Šarec spomnil na izjavo izpred leta dni: ko se ena pot zapre, se odpre druga. Na vprašanje, ali to pomeni pogovore z NSi, je takrat odgovoril le, da je vse odvisno od poteka nadaljnjih dogodkov.

Ksenija Klampfer
Novice Ministrica Levico že večkrat opozorila, "da se tako ne dela", socialni dialog prekinjen

Golubović poudaril pomen dialoga

Vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović je po zaostritvi razmerij med koalicijo in Levico poudaril pomen dialoga in spoštovanja partnerjev. Ob tem je kritičen tudi do koalicijske DeSUS, ki je danes vložila dopolnilo k interventnemu Zakonu za izredno uskladitev pokojnin.

Na vprašanje Branetu Goluboviću, kako komentira očitke Levice o navezi premierja Marjana Šarca in prvaka SDS Janeza Janše, je ta odločno odvrnil: "To je laž." | Foto: STA , Na vprašanje Branetu Goluboviću, kako komentira očitke Levice o navezi premierja Marjana Šarca in prvaka SDS Janeza Janše, je ta odločno odvrnil: "To je laž." Foto: STA , Golubović včerajšnjega dogajanja na odboru DZ ne vidi kot zaostritev odnosov med Levico in koalicijo, ampak kot pomanjkanje potrpljenja s strani Levice. Ob tem je poudaril, da so v LMŠ odprti za dialog, če bodo v Levici to želeli.

Po prepričanju LMŠ partnerstvo namreč temelji na dobrem dialogu. "Da lahko pride do tega, potrebuješ spoštljiv odnos do partnerjev, s katerimi se pogovarjaš," je poudaril poslanec. "Predvsem na Levici je, da pove, kako vidi delovanje koalicije in njih kot pogodbene partnerice. Mi ocenjujemo, da je bilo naše sodelovanje dobro, da smo marsikakšen projekt izpeljali, nekateri na to še čakajo," je dejal.

Na vprašanje, kako komentira očitke Levice o navezi premierja in predsednika LMŠ Marjana Šarca in prvaka SDS Janeza Janše, je Golubović odločno odvrnil: "To je laž."

Han pozval k umiritvi strasti

Situacija v koaliciji po oceni vodje poslanske skupine SD Matjaža Hana ni nevarna, je pa zahtevna. Po četrtkovi zaostritvi je Han danes v izjavi za medije pozval k umiritvi strasti. "Mislim, da moramo vsi skupaj malo ohladiti glave," je pripomnil Han.

Matjaž Han je poudaril, da se je zdaj treba usesti za mizo in ugotoviti, kje so skupni projekti.  | Foto: Matej Leskovšek Matjaž Han je poudaril, da se je zdaj treba usesti za mizo in ugotoviti, kje so skupni projekti. Foto: Matej Leskovšek Han je pojasnil, da je spremljal četrtkovo sejo odbora DZ. Kot je dejal, pa je bil "malo žalosten in razočaran nad odnosom poslank in poslancev do kolegov". Razume sicer, da je treba opozarjati nase in nagovarjati volivce. "A če se v državnem zboru ne bomo držali pravil igre, poslovnika, potem ne moremo pričakovati, da nas bodo ljudje cenili," je dejal. V SD so vsebinsko pojasnili, zakaj zakon zanje ni sprejemljiv, tudi na vladi so glasovali proti. "A to ne pomeni, da imam pravico delati stojo v državnem zboru," je pripomnil.

Opozoril je še, da vlada nima privilegija, da bi imela v državnem zboru 46 poslancev, zato se je treba precej usklajevati. "Ampak to smo vedeli pred enim letom, ko smo podpisali koalicijsko pogodbo," je pojasnil. Kot je poudaril, se je zdaj treba usesti za mizo in ugotoviti, kje so skupni projekti. "Konec koncev smo odgovorni za to, da ta država deluje normalno, da sprejmemo proračun, da sprejemamo zakone, s katerimi bomo ljudem olajšali vsakodnevno življenje," je poudaril. Kot je opozoril, lahko namreč hitro pridemo v neko brezvladje in krizo, kjer državi in njenim državljanom "ne bo lepo".

Po Zorčičevi oceni se Levica oddaljuje od vlade

Vodja poslanske skupine SMC Igor Zorčič ima občutek, da Levica dela odločne korake stran od vlade. "Tega si ne želim. Upam, da bodo njihova bodoča izvajanja bolj konstruktivna. Nenazadnje smo vsi na isti ladji, vsi enako težko poganjamo vesla," je dejal.

Način sodelovanja poslancev Levice na seji parlamentarnega odbora je Zorčič označil za "šov". "Mi poznamo njihovo stališče, ga spoštujemo, imamo drugačne poglede. Ampak to, da 13 ur ponavljaš eno in isto, opozarjaš na ta način ... Zdi se mi, da so to koraki strank od koalicije," je ocenil v izjavi za medije.

Če bo Levica nadaljevala z oddaljevanjem od vlade, Zorčič verjame, da bo "v vseh strankah, verjetno tudi v Levici, prišlo do razmisleka, ali so možne druge povezave".

Kot je še spomnil Zorčič, koordinacijo z Levico vodi največja koalicijska stranka LMŠ. Verjame, da to vodijo na način, da vlada obstane in da bo imela kaj pokazati.

Kociprova odgovornost za morebitni padec vlade vidi v Levici

Vodja poslanske skupine Maša Kociper je kritična do nastopa Levice na četrtkovi seji odbora DZ. "V nekem okvirju je bilo v četrtek videti tudi zlorabo demokracije," je poudarila.

Pravila dela so v hramu demokracije jasna, je dodala. "Imaš pravico do razprave, nimaš pa pravice tisočkrat ponoviti iste izjave, nimaš pravice ure in ure brati iz časopisa, nimaš pravice glasovati, če nisi član obora, kar se je dogajalo v četrtek," je naštela. Česa podobnega po njenih besedah ne pomnijo niti desetletja zaposleni v DZ.

Ob vprašanju, kaj minuli dogodki pomenijo za razmerje moči med koalicijo in opozicijo, je opozorila, da je "to z Levico bila malo prisilna poroka", kar pogosto poudari Zorčič.

Vendar si v SAB želijo levosredinsko vlado. "Stranka Levica je pač eden izmed levih stebrov te vlade, brez njenih glasov ne gre," je povedala. Odgovornost za morebitni padec vlade je na ramenih Levice, je poudarila. "Če pa se bodo odločili, da bodo prav oni tisti, ki bodo to levosredinsko vlado zrušili in povzročili, kar je zelo verjetno, desnosredinsko vlado, potem pa je to predvsem njihova odgovornost," je dejala. V stranki si med tem želijo nadaljevanje konstruktivnega dela obstoječe koalicije.

Ne spreglejte