SiolNET. Novice Slovenija
2,00

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ministrica Levico že večkrat opozorila, "da se tako ne dela", socialni dialog prekinjen

2,00

termometer

Ksenija Klampfer
Foto: STA

Delodajalci so na seji Ekonomsko-socialnega sveta (ESS) sporočili, da do nadaljnjega ne bodo sodelovali v socialnem dialogu, saj se ne strinjajo, da se predloge zakonov v DZ vlaga brez ESS. Tej potezi so sledili tudi sindikati, predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Lidija Jerkič pa je odstopila z mesta predsednice ESS.

Generalni sekretar Združenja delodajalcev Slovenije (ZDS) Jože Smole je po seji ESS poudaril, da je bil socialni dialog v času te vlade "popolnoma izigran" in da je ESS postal "farsa", saj socialni partnerji obravnavajo le še obrobne zadeve, medtem ko pri odločilnih zakonih nimajo nobene besede več. Vsi predlogi romajo v parlamentarni postopek brez obravnave na ESS, je poudaril.

Po Smoletovih besedah se je začelo z novelo zakona o minimalni plači, ki je "temeljnega pomena" za odnos med delodajalci in sindikati, pa so bile spremembe decembra lani kljub temu sprejete brez soglasja delodajalcev. Zakon sicer zvišuje minimalno plačo in iz nje izključuje vse dodatke.

Delodajalci razburjeni, saj je ZDR zanje "ključen zakon"

Nadaljevalo se je s predlogom novele zakona za uravnoteženje javnih financ, ki predvideva izboljšanje plačila študentskega dela oziroma položaja študentov. Predlog vključuje dvig minimalne urne postavke na pet evrov neto, usklajevanje z rastjo minimalne plače in priznanje pravice do dodatka za delo ponoči, ob nedeljah in dela prostih dnevih. Tudi ta predlog je bil v državni zbor vložen brez ESS, pristojni parlamentarni odbor pa naj bi ga obravnaval oktobra.

Neusklajen s socialnimi partnerji je bil vložen tudi predlog dopolnitve zakona o delovnih razmerjih (ZDR), ki predvideva, da bi bili vsi starši upravičeni do dodatnega dne plačane odsotnosti z dela zaradi spremstva prvošolca v šolo na prvi šolski dan. Četudi je kolegij predsednika državnega zbora minuli teden obravnavo tega predloga zavrnil, so delodajalci razburjeni, saj je ZDR zanje "ključen zakon", sindikati pa ga imajo celo za "delavsko ustavo".

gradbeni premični oder delavci Ljubljana Foto: STA

Pika na i je bil sredin začetek parlamentarne poti predloga sprememb zakonodaje, ki ukinja dopolnilno zdravstveno zavarovanje, je dejal Smole. Predlog po njegovih besedah predvideva rešitve, ki bodo posegle v pravice in povečale stroške.

Generalni sekretar ZDS je poudaril, da kljub pomembnosti teh zakonov niso dobili nobenega gradiva, analiz, izračunov, "na osnovi katerih bi lahko razpravljali, kaj šele o njih odločali". "Socialni dialog je mrtev," je bil oster. Kot je navedel, socialni partnerji, ko so predlogi zakonov enkrat v parlamentarni obravnavi, nanje ne morejo več vplivati.

Ministrica bo zaplet poskušala urediti v najkrajšem mogočem času

Vsem omenjenim zakonom oziroma zakonskim predlogom je sicer skupno, da jih je v parlamentarni postopek poslala Levica. Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Ksenija Klampfer je po seji ESS dejala, da je Levico že večkrat opozorila, "da se tako ne dela".

Da se v državni zbor vlaga zakonodaja, ki ni predmet usklajevanj na ESS, moti tudi predstavnike sindikalnih organizacij, zato so se pridružili delodajalcem, je povedala Jerkičeva in dodala, da je odstopila kot predsednica ESS. Mandat bi se ji sicer iztekel konec oktobra. Klampferjeva je napovedala, da bo zaplet poskušala urediti v najkrajšem mogočem času.

Lidija Jerkič je danes odstopila z mesta predsednice ESS. Lidija Jerkič je danes odstopila z mesta predsednice ESS. Foto: Ana Kovač

Delodajalci sicer pravijo, da je zdaj na potezi premier Marjan Šarec. "Naj Šarec pove, kaj misli s tem, da podpira socialni dialog," je pozval Smole. "Eno so besede, drugo dejanja," je bil kritičen. Na vprašanje, kaj pričakujejo oziroma v katerem primeru se bodo vrnili nazaj za mizo ESS, je odvrnil, da ne ve, če in kdaj. Vse je odvisno od predsednika vlade, je dejal. "Imamo dovolj. Nočemo biti samo opazovalec in delovati pod neko krinko socialnega dialoga," je bil odločen Smole.

Tudi sindikati so premierja pozvali, naj zagotovi, da bodo lahko socialni partnerji sodelovali pri pripravi in usklajevanju zakonodaje s področja dela ESS: "Socialni dialog v Sloveniji je bil pogosto pred težkimi preizkušnjami, vendar je v odločilnih trenutkih vedno odigral pozitivno vlogo, socialni partnerji pa smo o veliki večini ključnih vsebin uspeli doseči soglasje. Vendar je za to pomemben tudi angažma vlade, ki koordinira ta socialni dialog."

Vatovec: Levica ni partner ESS in ne more biti del socialnega dialoga

V Levici so po današnji seji ESS poudarili, da ne morejo biti krivi za prekinitev, saj da stranka ni partner ESS. Vodja poslanske skupine Levice Matej T. Vatovec je potezo označil za izsiljevanje socialnih partnerjev, predvsem delodajalcev. Predlagana sprememba ZDR, ki so jo med drugim problematizirali v ESS, je po besedah Vatovca primer opozicijskega zakona in zato ni potrebe, da bi se usklajeval na ESS. "Mislim, da gre pri tem za iskanje izgovorov, da se socialni dialog ruši s strani delodajalcev, ki so v zadnjem letu zelo jasno pokazali, da ne bodo dopuščali nobenega premika na boljše, predvsem za delavce," je menil Vatovec.

Kot so spomnili v stranki, predstavniki kapitala v ESS niso imeli težav, ko se je brez socialnega dialoga sprejemalo zakone, ki so dajali dodatne odpustke bogatim, revne pa so še bolj potiskali v revščino. Kot primer so navedli zakon o dohodnini in zakon davku od dohodkov pravnih oseb. "Gre za izrazito nekorektno in nedopustno vmešavanje nekega posvetovalnega telesa v ustavno zagotovljeno pravico državnega zbora, da sprejema zakone, in v Levici v ta izsiljevanja ne bomo privolili," je bil oster Vatovec.

Šarec: Tisti, ki misli, da bo delal mimo ESS, se moti

Oglasil se je tudi premier Šarec, ki je poudaril, da se tisti, ki misli, da bo delal mimo ESS, moti. Socialni dialog je zelo pomemben in zagotovo ni dobro, če se zakone sprejema mimo ESS, je poudaril predsednik vlade. "Ne moremo sprejemati zakonov tako kot nekomu ustreza. Znano mi je, da Levica seveda ni naklonjena ESS, kadar gre za vprašanja, s katerimi se sindikati strinjajo, vendar pa svet tvorijo trije partnerji, zato pričakujem, da bo socialni dialog vedno tekel," je dejal Šarec. Poudaril je, da se je zavezal spoštovanju socialnega dialoga, česar se namerava tudi držati.

V koalicijskih vrstah so medtem izrazili obžalovanje, da so predstavniki delodajalcev in sindikatov na današnji seji ESS prekinili socialni dialog. Ob tem so bili koalicijski partnerji kritični tudi do Levice, ki po njihovi oceni zanemarja pomen socialnega dialoga.  Socialni partnerji so na današnji seji ESS sicer obravnavali predloga novel pokojninskega zakona in zakona o urejanju trga dela ter ju potrdili za obravnavo na seji vlade.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin