Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
30. 6. 2011,
19.01

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
vlada

Natisni članek

Četrtek, 30. 6. 2011, 19.01

8 let, 3 mesece

Vlada nadaljuje z zmanjševanjem administrativnih bremen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Vlada RS se je na seji seznanila s poročilom o izvajanju nalog in realizaciji ciljev tretje faze akcijskega programa za zmanjšanje administrativnih bremen za 25 odstotkov do leta 2012.

Sprejela je tudi načrt ukrepov po posameznih področjih. Do sedaj sta bila sprejeta že 102 ukrepa, načrt jih predvideva še 190.

Med ukrepi tudi poenostavitev postopkov plačevanja davkov

Vlada je na seji potrdila načrt, ki zajema 190 predlogov novih ukrepov za zmanjšanje administrativnih bremen, je zapisano v sporočilu po seji vlade.

Med ukrepi so na primer poenostavitev postopkov plačevanja davkov in drugih obveznih dajatev z zmanjševanjem števila podračunov, informatizacija vlog preko sistema e-Davki, črtanje soglasij v primerih, ko ta niso nujno potrebna za varovanje javnega interesa, podaljšanje roka veljavnosti okoljevarstvenega dovoljenja, združevanje upravnih postopkov na področju ravnanja z odpadki, zmanjšanje obsežnosti in zahtevnosti posameznih postopkov na področju gospodarstva, vzpostavitev zdravstvene kartoteke v elektronski obliki in podobno.

Vlada se je seznanila z realiziranimi ukrepi

Hkrati se je vlada seznanila s 102 ukrepoma, ki sta bila realizirana v obdobju 2009-2011. Med njimi so denimo storitve e-Kartica, s katero se omogoči neposreden vpogled v podatke o plačanih prispevkih za socialno varnost, uvedba elektronske poti za prijavo v obvezno zdravstveno zavarovanje, uvedba pavšalov za obračun posrednih stroškov v okviru Evropskega socialnega sklada v višini 15 odstotkov na upravičene neposredne stroške in podobno.

Poleg tega lahko zavezanci prijavo, spremembo in odjavo iz zavarovanja vložijo pri katerikoli območni enoti ali izpostavi Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

V četrti fazi je treba do konca leta 2012 realizirati načrtovane ukrepe s spremembo zakonov, podzakonskih aktov, navodil oziroma prakse v poslovanju s poslovnimi subjekti in državljani.

71 zakonov povzroča 1,5 milijarde evrov administrativnih bremen

Ministrstvo za javno upravo bo v začetku julija vzpostavilo tudi spletni portal www.minus25.gov.si, preko katerega bo možno pridobiti vse potrebne informacije o izvajanju programa ter posredovati konkretne predloge nosilcem predpisov.

Vlada je v letu 2009 sprejela akcijski načrt za 25-odstotno znižanje administrativnih bremen do leta 2012 in določila pet faz programa. V marcu letošnjega leta se je vlada seznanila z analizo, ki je pokazala, da 71 zakonov oziroma skupno 3.529 predpisov, od tega 996 administrativno obremenjujočih predpisov, ki zajemajo 14 vsebinskih sklopov, povzroča 1,5 milijarde evrov administrativnih bremen.

Ugotovljeno je bilo, da je za doseganje cilja potrebno bremena znižati za 362 milijonov evrov.

Ne spreglejte