SiolNET. Novice Slovenija
5,00

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vlada kupila mercedesa za več kot milijon evrov #video

5,00

termometer

Štiri nova oklepna vozila, ki jih je po poročanju Financ lani kupila vlada, med njimi pa izstopata mercedesa za skupaj več kot milijon evrov, so po navedbah premierja Marjana Šarca namenjena tujim delegacijam. Takšni nakupi se po ocenah policije redno izvajajo, je dejal in pojasnil, da imajo vozila najvišjo stopnjo varnosti, zato tudi niso poceni.

Finance so v sredo poročale, da med štirimi oklepnimi avtomobili, ki jih je kupila vlada, izstopata predvsem dva mercedesa S600 z visoko stopnjo zaščite. Po navedbah neuradnih virov časnika in njegovih ocenah je vsak stal od 600 tisoč do 700 tisoč evrov. Ugotovili so, da ima vsak od kupljenih mercedes-benzov zelo veliko maso (4.160 kilogramov), kar pomeni, da gre za oklepni vozili skoraj najvišje stopnje varovanja. Z njima bi torej, kot navajajo, lahko prepotovali vojno območje.

Poleg tega je vlada kupila še dva BMW x5 z nižjo stopnjo varovanja in ceno okoli 200 tisoč evrov za enega. Uradnih cen na ministrstvu za notranje zadeve ne razkrivajo, ker naj bi šlo za zaupne podatke, so še navedli na Financah.

Šarec za informacije preusmerja na policijo

Marjan Šarec Foto: STA Tudi Šarec v današnji izjavi ob robu obiska v Nuklearni elektrarni Krško podrobnosti nakupa ni pojasnil, češ da se je treba za te informacije obrniti na policijo, kjer bodo po njegovih navedbah povedali, kolikor smejo. Povedal pa je, da projekt poteka v okviru centra za zaščito in reševanje oz. policije.

Premier je priznal, da ta vozila niso poceni. "A Slovenija si ne more privoščiti, da bi se kateremu tujemu državniku na njenem ozemlju karkoli zgodilo. S temi vozili se ne bom vozil ne jaz ne ministri, namenjena so tujim delegacijam," je poudaril.

Spomnil je tudi na predsedovanje Slovenije Svetu EU leta 2021, ko bo treba imeti ustrezno opremo, zato se je policija odločila za nakup teh vozil, je dodal.

Nova kupili, ker so bila stara dotrajana

Tudi na Generalni policijski upravi so v pisnem sporočilu pojasnili, da je notranje ministrstvo lani za potrebe policije nabavilo štiri blindirana vozila, ki jih že uporablja center za varovanje in zaščito. Nakup je bil opravljen zaradi zamenjave dotrajanih blindiranih vozil.

slovenska policija Foto: Siol.net

Ponovili so, da so bila vozila nabavljena v postopku zaupne narave. Podrobnosti nabave in specifikacij vozil iz varnostno-operativnih razlogov ne razkrivajo, gre pa za vozila, ki so sicer v običajni uporabi za potrebe varovanj povsod po drugih državah. Vozila so bila nabavljena za potrebe varovanj dogodkov in obiskov najvišjih tujih državnih predstavnikov na obiskih v Sloveniji in za varovanje oseb, ki so visoko ogrožene in varovane na podlagi uredbe o varovanju.

Med dogodke, pri katerih uporabljajo tovrstna vozila, sodijo obiski tujih državnikov, predsednikov vlad, držav, kraljeve družine, predstavnikov Zveze Nato ipd. Nazadnje so jih uporabili na srečanju Tri morja. Vozila imajo take specifikacije in lastnosti, da zagotavljajo varnost potnikom in omogočajo funkcionalno uporabo vozil, so pojasnili na policiji.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin